Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több túraösvényt is lezárnak Háromszéken a medvék miatt

Több túraösvényt is lezárnak Háromszéken a medvék miatt Kovászna megye

A Kovászna megyei hegyimentő-szolgálat a medvék fokozott jelenléte miatt ideiglenesen lezárt három túraösvényt Bálványos környékén.

Hirdetés
Hirdetés

Leonid Moscviciov, a hegyimentő-szolgálat vezetője kedden arról számolt be, hogy a medvék nagy száma miatt Bálványos környékén több túraösvényt (a kék ponttal jelzett, Buffogó fürdőhöz vivőt, a piros ponttal jelzett, Mária fürdőhöz vezetőt és a piros háromszöggel jelölt, az Apor lányok feredőjéhez vezetőt) is kénytelenek voltak lezárni, és ezeken a nagyvadakra figyelmeztető táblákat kihelyezni.

Hozzátette, a közeljövőben valószínűleg más túraösvények esetében is hasonlóan kell eljárniuk, többek között Sugásfürdő környékén.

Moscviciov felszólította a lakosságot, ne etessék a medvéket, mert komoly veszélynek teszik ki magukat, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében a nagyvadak etetése a természetvédelmi területeken tilos, és a tilalom megszegése bírsággal jár.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus arról tájékoztatott, hogy az év eleje óta június 30-áig 181 medvetámadást jegyeztek a megyében haszonállatok ellen. A nagyvadak 25 szarvasmarhát, 146 juhot, két kecskét, 7 sertést, egy nyulat és 325 szárnyast pusztítottak el vagy sebesítettek meg, és 31 méhkaptárt dúltak fel. Közel fél hektárnyi terményben is károkat okoztak. Az első félévben a gazdák 88 kártérítési iratcsomót nyújtottak be összesen több mint 270 ezer lej értékben. Két esetben a nagyvad emberre támadt, de szerencsére az illetők túlélték a támadást – mondta a prefektus.

Ráduly megemlítette még, hogy a Kovászna megyében élő medvék pontos száma nem ismert, de becslések szerint körülbelül 2000 nagyvad él itt.

Idén 13 engedélyt kértek veszélyes medvék kilövésére Kovászna megyében, és 10-et hajtottak végre.

(Agerpres, fotó: Salvamon Covasna)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások