Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan elkezdődhet a Kolozsvár-Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítése

Hamarosan elkezdődhet a Kolozsvár-Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítése Gazdaság

A Railworks társulás nyerte a Kolozsvár-Biharpüspöki vasútvonal első szakaszának korszerűsítésére kiírt pályázatot – közölte csütörtökön a romániai vasúthálózatot kezelő CFR SA társaság.

A francia Alstom és a román Arcada társaság Railworks társulása nettó 1,6 milliárd lejes (134,4 milliárd forint) ajánlatot tett a Kolozsvár-Egeres pályaszakasz villamosítására és felújítására. A tervezési és kivitelezési munkálatokat 42 hónap alatt kell elvégeznie. A felújított pályának a személyvonatok számára 160 kilométer/órás, tehervonatok számára pedig 120 kilométer/órás haladási sebességet kell biztosítania. Felújítják az állomásokat is, a peronokat mindenütt megemelik, és hidakon vagy alagutakon keresztül teszik elérhetővé. A pályafelújítást az EU által biztosított helyreállítási forrásokból finanszírozzák.

Oana Brânzan, a CFR SA szóvivője az MTI-nek elmondta: a Kolozsvártól a magyar-román államhatárig vezető 166,2 kilométeres vasútvonalat négy szakaszra osztották. A mostani az első, amelyen kihirdették a közbeszerzés nyertesét, ám a következő időszakban a további három szakaszról is döntés várható. A szóvivő megjegyezte, hogy a szerződést akkor lehet majd aláírni a Railworks társulással, ha a versenyben alulmaradt pályázók a következő tíz napban nem óvják meg a most kihirdetett határozatot.

forrás: MTI

fotó: Máthé Zoltán/MTI

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük