Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Adókedvezményt kaphatnak a szövetkezeti tagok!

Adókedvezményt kaphatnak a szövetkezeti tagok! Gazdaság

Múlt hónap közepén lépett érvénybe az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely szerint nem kell ingatlanadót fizessenek mezőgazdasági célra használt épületeik után azok a gazdák, akik tagjai egy mezőgazdasági termelő, feldolgozó és értékesítő szövetkezetnek. Az ingatlanadó-mentességet az esetben kérhetik a gazdák, ha az előző évben a terményeik legalább felét a 2004/566-os szövetkezeti törvény alapján létesített mezőgazdasági szövetkezeten keresztül értékesítették.

Hirdetés
Hirdetés

Ha a mezőgazdasági épület társtulajdonban van, akkor az ingatlanadó-mentességet a szövetkezeti tag által birtokolt részre számítják. A pénzügyminisztériumi rendelettel bevezetett adókedvezményt ugyanakkor nem csak magánszemélyek, hanem egyéni és családi vállalkozások (II vagy PFA) is igényelhetik, amennyiben tagjai egy mezőgazdasági szövetkezetnek, és azon keresztül értékesítik azt, amit megtermeltek.

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba szerint ez az mostantól kínálkozó adókedvezmény ösztönözheti az egyébként lassan beinduló gazdaszövetkezetek megalakulását, de ehhez még hozzáadódik az is, hogy vannak pályázati kiírások, amelyeknél magasabb pontszámot kaphatnak, azaz nagyobb eséllyel pályáznak a mezőgazdasági szövetkezetek.

A háromszéki mezőgazdasági adminisztráció vezetői már évek óta szorgalmazzák, hogy a gazdák fogjanak össze, mert szövetkezeti rendszerben működve hatékonyabban tudnának termelni, a terményeket feldolgozni, piacosítani, és azokat közösen értékesíteni. Bár ez a modell a nyugati országokban kiválóan működik, a háromszéki gazdáknak több alkalommal is bemutattak már jól működő szövetkezeteket, térségünkben a gazdák sokáig ódzkodtak ettől, mivel a kommunista kollektivizálás rossz emlékű tapasztalataihoz kötötték, habár egy korszerű szövetkezetnek nincs köze ahhoz.

Könczei Csaba úgy érzékeli, lassan változik a gazdák mentalitása, ma már piaci alapon alakulnak és működnek szövetkezetek, amelyek révén lényegesen hatékonyabbá válik a termelés, feldolgozás és értékesítés, mintha a gazdák egyéniben, feldolgozatlan terményt próbálnak eladni. Hozzátette: az ingatlanadó-mentesség és a vidékfejlesztési témában kiírt pályázatokon kapható magasabb pontszám is összefogásra ösztönözheti a növénytermesztőket és állattartókat. Háromszéken az elmúlt egy évben nyolc mezőgazdasági szövetkezet alakult, amelyek raktárhelyiségekre, tejbegyűjtő központokra pályáztak sikeresen.

A háromszéki agráradminisztráció vezetője arra is rámutatott, hogy a jelenlegi szövetkezetek nem pontosan olyanok, amilyeneket szeretnének, vagyis, hogy sok kisgazda legyen a tagjuk, akik munkájukat összehangolva termelnek, ezáltal hatékonyabban értékesíthetik terményeiket. Egyelőre az tapasztalható, hogy szűk csoportok társulnak egy adott cél érdekében, de bíznak abban, hogy idővel mások is csatlakoznak hozzájuk. Másrészt a sikeresen működő szövetkezeteket látva mások is kedvet kaphatnak, hogy társuljanak.

Könczei Csaba a szövetkezeti rendszer előnyeit hangsúlyozva rámutatott: a hatékonyabb értékesítésen túl azért is megéri másokkal együttműködve gazdálkodni, mert így közösen, nagyobb mennyiséget vásárolva, jobb árat alkudva tudnák beszerezni a vetőmagot és növényvédő szereket, másrészt az alapanyagok feldolgozása, raktározása is könnyebben kezelhető és a termékeknek jobb árak alkudhatóak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük