Röviden

Ragyaveszély a pityókaföldeken

Az elmúlt időszakban lehullott sok eső, majd az azt követő magas hőmérséklet miatt burgonyavész fenyegeti a háromszéki pityókaföldeket. A meleg és a nedvesség miatt ugyanis olyan mikroklíma alakul ki a krumplisorok között, ami kedvez a gombás betegségek megjelenésének és terjedésének, mondta Könczei Csaba. A háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a gazdáknak minden alkalmas percet ki kell használniuk a védekezésre, hogy mentsék a pityókát és megelőzzék a terméskiesést. Mivel a tavalyi termést a gazdák jó áron és gyorsan tudták értékesíteni, ez meghozta a kedvet, s idén az elmúlt esztendőkhöz képest nagyobb területen ültettek burgonyát. Kovászna megyében általában 10-12 ezer hektáron termesztenek pityókát, idén pár száz hektárral növekedett a krumpliföldek nagysága.

Üzemanyagár-figyelő portál indult

A hazai Versenytanács egy olyan online platformot indított, amely hat üzemanyag forgalmazó cég kínálatát és árait összesíti. A www.monitorulpreturilor.info oldal webes felületen, de mobilos applikációként is elérhető IOS vagy Androidos telefonokra. A Versenytanács abban bízik, hogy az árfigyelő szolgáltatással hozzá lehet járulni az üzemanyagárak csökkentéséhez, illetve hasznos segítség az autósoknak, hogy kiválaszthassák, hol tankolhatnak kevesebbért. Az online platformon jelenleg az OMV Petrom, a Mol, a Rompetrol, a Lukoil, a Socar és a Gazprom társaság összes romániai töltőállomásának kínálata fellelhető, és választani lehet a standard és prémium kategóriájú benzin és gázolaj, továbbá az autógáz árára is.

Mobiltelefonunkkal is fizethetünk!

A napokban hivatalosan is elindították Romániában az Apple Pay nevű szolgáltatást. Ennek lényege, hogy az Iphone vagy Apple Watch tulajdonosok a Wallet nevű applikációba regisztrálják bankkártyájukat, majd ezt követően telefonjukkal bárhol fizethetnek, ahol van érintéses (contactless) terminál. A szolgáltatás azért előnyös, mert általában mindenkinél van telefon vagy okosóra, de nem mindig viszi magával bankkártyáját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.