Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közösségépítés Szentivánlaborfalván

Közösségépítés Szentivánlaborfalván Kultúra

Egy év kihagyással, az elmúlt hétvégén immár 11 alkalommal került sor a Szentivánlaborfalvi Közösségi Napokra, a helyi ifjúsági egyesület, a SZI@ szervezésében. Ahogy azt tőlük már megszokhattuk, ötletekben, lendületben, odaadásban, változatosságban ezúttal sem volt hiány, az érdeklődők több mint kéttucatnyi kulturális, kulináris, sport és egyházi esemény közül választhatták ki a számukra megfelelőt. És mivel az időjárás is kedvezett, elmondható, hogy sikeres, a falu apraja-nagyját megmozgató, élménygazdag rendezvény részesei voltak.

Hirdetés
Hirdetés

A már péntek este megkezdődő ünnepi forgatag – mert az volt a javából, szombat hajnalban horgász versennyel folytatódott. A mennyiséget díjazó megmérettetés első helyezettje Nikula Sándor lett, 31 darab hal kifogásával. A megnyitóra szombat délelőtt, a focipályán került sor a község elöljárói, valamint ifjúsági szervezetek és a helyi történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében. „Itt vagyunk és önökért vagyunk. Közösséget építünk, egy olyan közösséget, amely a gyökereiből és hagyományaiból táplálja magát.” A szervezők nevében többek között ezekkel a szavakkal köszöntötte a jelenlévőket Pakucs Tímea, aki a SZI@ frissen megválasztott elnöke, Pakucs Tamás szerint Földes Kincsővel együtt oroszlánrészt vállal az egyesület tevékenységéből.

„Egy település igazi ünnepe belülről fakad, és amint a támogatók nagy száma is alátámasztja, ez itt kiteljesedett” – jelentette ki a községközpont polgármestere, Ráduly István üdvözlő beszédében.

A továbbiakban Kelemen Szilárd Péter, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke és Nagy László Örs plébános szólt az egybegyűltekhez, majd az uzoni Atlantisz Fúvószenekar színvonalas hangversenye következett.

A nap egyik sajátos színfoltját a főzőverseny jelentette, amelynek a helyi hagyományokra és ízekre alapozó, esetenként gombával ízesített termékeinek ínycsiklandó illata messziről odavonzotta a gasztronómiai élvezeteknek hódolókat. A sok finomság ízleltén pedig az uzoni alpolgármester, Szabó Anna Mária által vezetett négytagú zsűri úgy döntött, hogy a résztvevő csapatoknak dicsérő oklevelet adományoz. 

És hogy a fenséges falatok útját legyen mivel egyengetni, székelyföldi pálinka- és bormustrára is sorkerült, amelynek ötletgazdájával, a helybéli Beke Tiborral beszélgettünk. Az őstermelő egy viccel érzékeltette e vidék lakóinak italozási szokásait, mondván, hogy amikor a Jóisten megteremtette a szilvát, a székelyeknek már egy üst nedű le volt párolva belőle. Ugyanakkor azt is megtudhattuk tőle, hogy a jó pálinka titka a minőségi alapanyag, megfelelően érett cefre és a kifőzéséhez mesterien értő szakember. Ami a bort illeti, Beke Tibor bebizonyította, hogy Székelyföldön termett szőlőből is lehet ízleteset készíteni. Ehhez a szakmai tudáson kívül azonban némi találékonyság, kísérletező kedv és megfelelő fajta is szükségeltetik. Ő például egy támfal mellé telepítette a szőlőtőkéket.

A vasárnap szabadtéri ökumenikus istentisztelettel és szentmisével, valamint többek között a nőszövetség és Székely István Dalkör előadásával folytatódó közösségi napokat este tábortűz és lampioneregetés zárta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük