Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A vállalkozók óvakodnak kamatot kérni

A vállalkozók óvakodnak kamatot kérni Gazdaság

Az állam kamatostól kellene visszafizesse a vállalkozások késleltetett ÁFA-visszaigényléseit, ám ezt a büntetőkamatot nem fizeti hivatalból, a vállalkozók pedig a rossz beidegződések miatt óvakodnak attól, hogy kártérítést igényeljenek a megkésett állami kifizetések után. A lapunk által megszólaltatott sepsiszentgyörgyi adótanácsadó arra biztatja a vállalkozókat, hogy éljenek jogukkal, kérjék az államtól a késedelmi kamatokat is, amelyek jelentős összegre rúghatnak.

Hirdetés
Hirdetés

A romániai vállalkozók állandósult problémája, hogy az állam nem fizeti időben számukra az általános áruforgalmi adóból (ÁFA/TVA) visszaigényelt összegeket. A kormányok ugyanis az áfa-visszaigénylések kifizetésének halogatásával próbálják elérni, hogy megfelelő szinten tartsák a költségvetési hiányt. Gyakorlatilag visszatartják a vállalkozók felé való kifizetéseket, hogy alacsony szinten, lehetőleg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tudják tartani a költségvetési hiányt. Általában az év végi kifizetéseket tolják át a következő esztendőre, így a jövő évi költségvetést terhelik vele. Ezzel az eljárással ugyan korrigálni tudják a folyó év költségvetési hiányát, ám a problémát nem oldják meg, csak görgetik maguk előtt – mutatott rá Debreczeni László, sepsiszentgyörgyi adószakértő.

Ezt a gyakorlatot alkalmazták az elmúlt években kormányzó pártok, és így történt a nemrégiben menesztett szociáldemokrata (PSD) kormány esetében is. A helyükbe lépő liberális párti (PNL) kormány pénzügyminisztere azzal szembesült, hogy rengeteg kifizetetlen számlát örökölt elődjétől. Florin Cîțu pénzügyminiszter ígéretet tett, hogy év végéig minden jogosult cégnek visszafizetik az áfát, hiszen „nem normális, hogy a magánszektor tartsa fenn az előző kormány felelőtlenségét. Vannak vállalatok, amelyek csődhelyzetbe kerülhetnek, ha nem kapják meg a nekik járó pénzeket”, mutatott rá a pénzügyminiszter.

Debreczeni László, sepsiszentgyörgyi adótanácsadó emlékeztet, hogy nagyon sok hazai vállalkozás esetében megkésettnek számít az államtól érkező év végi áfa-visszafizetés, és az adóeljárási törvénykönyv értelmében, ha az állam nem fizet határidőre, az adófizető joga, hogy kamatot, sőt kártérítést is kérjen a határidő utáni kifizetésre. Ugyanerre hívja fel a vállalkozók figyelmét Costin Manta, az Ernst & Young Románia adóügyi szakértője, aki az avocatnet.ro gazdasági portálnak kifejtette: az adófizetők egy egyszerű kérés alapján minden napra 0,02 százalékos kamatot kérhetnek a késlekedve fizető államtól. A késedelmi kamatot akkor tudják kérni, amikor az állam visszafizette számukra az áfát, mivel a pontos összeg ismeretében lehet kiszámolni a késedelmi kamatokat. Costin Manta arra is rámutatott, a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy az adóhivatalok elutasítják, vagy figyelmen kívül hagyják a kamat- és kártérítés igényléseket, így azokért általában perelni kell, bírósági döntés szükséges a pénz behajtásához.    

Bár az állami kifizetések késlekedése gyakori, ezért sokan kérhetnék jogosan a késedelmi kamatot, mégis kevesen teszik ezt meg. Egyrészt kevesen vállalják a pereskedéssel járó macerát, másrészt sokakban él még a kommunizmusból származó beidegződés, hogy „nem húznak ujjat a pénzüggyel és a rendőrséggel”, mondta Debreczeni László, aki szerint nem fognak szobrot állítani a vállalkozónak, ha nem kéri a kamatot a megkésett áfa, visszautalásra. Ez ugyanolyan joga az adófizetőnek, mint ahogy az adóhatóság joga, hogy végrehajtsa az adókat, a késés esetén kamatokat számoljon. „Mindenkit arra biztatok, éljen a jogával!”– mondta a sepsiszentgyörgyi adószakértő. Magyarázata szerint az eljárás egyszerű: kérést kell benyújtani az adóhatósághoz, és ha ezt nem veszik figyelembe, akkor lehet bírósághoz fordulni, amely minden esetben kimondja, hogy az államnak törlesztenie kell a kamatot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük