Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magasak-e az adók Szentgyörgyön?

Magasak-e az adók Szentgyörgyön? Kovászna megye

Az autótulajdonosokra kivetett helyi adók növeléséről döntött múlt heti rendkívüli gyűlésén a helyi tanács, a többi adónemet törvényes kötelezettségből kifolyólag az infláció mértékével (4,6 %) növelték meg a tanácstagok, magánszemélyek esetén a törvényes minimum az alkalmazott mérce. E heti sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester kiegészítő információkkal szolgált.

Hirdetés
Hirdetés

Mivel a szentgyörgyi polgárok 60%-ának 1600 köbcentisnél kisebb autója van, erre, és egy B övezetben levő, kétszobás lakásra alapozta számításait az elöljáró. Az ezek után adózó városlakó 2020-ban 177 lejt fizet be a városkasszába (ha A övezetben levő lakást birtokol, akkor 5 lejjel többet). Az autóadó emelkedése ebben az esetben szintén ennyi (az idei 70-hez képest 84). Hozzátette, a törvény által megengedett felső határ ezt a csomagot számítva 435 lej, s ehhez képest Kézdivásárhelyen 16%-kal, Csíkszeredában és Brassóban 25%-kal több a magánszemélyek ingatlanadója. A megyeszékhelyen ebből az ingatlanadóból származó bevétel a költségvetés 5,75 %-át tette ki 2018-ban, idén ez jelenleg 5%-ot jelent.

Hogy mit kap ezért a polgár? A városvezető elmondta, mert a beérkezett reklamációkból kitűnt, sokan nem tudják, milyen adót kinek fizetnek, például az útadót is elszámoltatnák az önkormányzattal, de azt sem tudják, mit kapnak a pénzükért

Szentgyörgy lakója adója ellenében oktatást kap a gyerekének, az önkormányzat bölcsődét, óvodát, iskolát, egyetemet tart fenn, továbbá hét kulturális intézményt, sportolási lehetőséget biztosít, szociális- és érdemösztöndíjakat ad, közszállítást működtet, takaríttatja a várost (a köztisztasági vállalatnál csak a szemétszállításért fizetnek a lakók), pályázatokat ír ki ifjúsági, sport- és szociális szervezeteknek, szolgáltatóknak, vállalkozásokat támogat és infrastruktúrát biztosít, mindezt úgy, hogy a városnak jelen pillanatban nincs adóssága.

Az egyetlen megnövelt adónem csak jelzés a személygépkocsi-tulajdonosoknak, mondta Antal. Horizontálisan már gyakorlatilag nincs hova parkolót építeni, az emeletes parkolóházakban egy autónyi hely egységára 8-15 ezer euró között mozog. Ehhez képest az idén 1000-rel növekszik a városban az autók száma, míg az összes városban bejegyzett személygépkocsi után 84 ezer lej a város bevétele.

Ami a cégekre kivetett magas ingatlanadót illeti, amelyet Bálint József EMNP-s tanácsos nehezményezett a tanácsülésen, a polgármester határozottan fenntartotta, jó döntés volt: ezzel elsősorban a multikat sújtják (de ezért még egy sem vonult ki a városból, sőt jönnek még, jegyezte meg Antal), mert azok elveszik a polgárok pénzét, de keveset adnak vissza a közösségnek. Ami a helyi vállalkozókat illeti, azok adójuk jó részét visszapályázhatják, egyes esetekben akár az ingatlan értékének csak 0,48 %-át fizetik be az 1,2 % helyett.  Adókedvezmény csak azoknak nem jár, akik adósságokat halmoztak fel a város felé – zárta le a tájékoztatást a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 4., 6:15
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Tisztelt Sepsiszentgyörgyi lakók ,az egyetlen fegyveretek a pecsét azt használjátok a jelenlegi vezetöség ellen .Tul elharapoztak az önkényes akaratok ebben a városban ,amit a jelenlegi vezetés rákényszerit a lakosságra !

  • User
   Dátum: 2019. december 4., 10:58
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Lehet, persze minden ellen háborogni, de ez nem azt jelenti, hogy mindig igaza is van a háborgónak. Az utóbbi években Szentgyörgy élhetőbb és szebb. rendezettebb településsé vált, a kulturális kínálat soha nem volt itt ennyire gazdag, az önkormányzatnak van egy jó városfejlesztési stratégiája, és azt igyekszik a lehetpségek mértékében megvalósítani. Hogy mindez messze nem tökéletes? Nem, nem az. Vannak rossz döntések (lásd a főtéri mélygarázs ötletét, amely patinás ápületeket veszélyeztetett volna), ezek egy részétől bölcsen el is állt a város vezetése. Az egyirányú utcák megnehezítik az autós közlekedést, viszont kellemesebbé teszik a mindenki számára a főteret. (És valljuk be, Szentgyörgyön a legtöbb helyre amúgy is érdemesebb gyalog menni).
   És végül: mekkora emelés miatt háborgunk? Tényleg olyan nagy többlet ez?

 • User
  Dátum: 2019. december 4., 23:22
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem kellene egy csomo hulyesegre kolteni a penzt!! ( lovalda, vadaszmuzeum) es mas asociaciok a tanacs mellett, hogy sok komunista vezetonek munkat adni. Es aztan mit lehet csinalni? Megnoveljuk az adot!!! Es mossuk a szajunkat hogy maradjunk polgarmesterek!!!