Hirdetés
Hirdetés

Székelyföld és Dél-Tirol között

Székelyföld és Dél-Tirol között Külföld

Szorosabbra fűzik a kapcsolatot a székelyföldi és dél-tiroli mezőgazdasági és turisztikai szakemberek. Hargita és Kovászna megye küldöttsége tartalmas és eredményes látogatáson vett részt november végén az észak-olaszországi régióban Fejér László Ödön szenátor vezetésével, a találkozókat Vincze Loránt EP-képviselő, a FUEN elnöke szervezte. 

Hirdetés
Hirdetés

A Hargita és Kovászna megyei mezőgazdasági szakemberek a kétnapos tanulmányút során betekintést nyertek egy tejfeldolgozó üzem, egy tipikusan helyi agropanzió, egy almafeldolgozóval egybekötött agráripari kutatóintézet működésébe, valamint megismerhették a Südtirol minőség-védjegy történetét és gyakorlati hasznát. Az ottani szakemberek egy turisztikai desztináció-menedzsment programot is bemutattak a vendégeknek. A találkozókon megismert gyakorlat ismételten bizonyítja, hogy a két régió társadalmi és természeti adottságainak hasonlóságát alapul véve, a szövetkezeti forma Székelyföldön is fejlődést hozhat.

„El kell érnünk azt, hogy itthon is magas minőségű termékcsaládot állítsanak elő a szövetkezetekbe tömörülő termelők, ez biztosíthat stabil gazdasági fejlődést Székelyföldön, csak ez teremtheti meg az anyagi biztonságot és ez garantálhat jólétet. Ezt láttuk a dél-tiroli gazdáknál is” – összegzett Fejér László Ödön szenátor a találkozó után.

A szakmai út alkalmával a székelyföldi küldöttség tagjait többek között Daniel Alfreider, Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzó-helyettese is fogadta, a találkozón célként fogalmazták meg Dél-Tirol és Székelyföld kapcsolatának megerősítését, a 2009 óta évről-évre bővülő együttműködéseket még tovább szélesíteni. Ebben kiemelt szerepe van a FUEN-nek, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának, amelynek Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő az elnöke – többek közt neki is köszönhető a látogatás eredményessége.

(sajtóközlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 4., 15:23
    ÉRTÉKELÉS: 1

    hú micsoda felháborodás lesz ebből!azt akarjátok ,hogy Székelyföld is olyan fejlett legyen mint Dél-Tirol?nem jó nekünk a balkáni-fanarióta pocsolya?