Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

4008 lejre nőtt a nettó átlagbér októberben

4008 lejre nőtt a nettó átlagbér októberben Gazdaság

Az országos nettó átlagbér októberben 4008 lej volt, 5 lejjel, azaz 0,1 százalékkal nagyobb, mint szeptemberben – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A legnagyobb nettó átlagbért – 9427 lej – az információtechnológiai ágazatban jegyeztek, a legkisebbet – 2238 lej – pedig a vendéglátóiparban.

A bruttó átlagbér 6461 lej volt októberben, 4 lejjel (0,1 százalékkal) nagyobb, mint 2022 szeptemberében.

Tavaly októberhez viszonyítva 13,1 százalékkal nőtt a nettó átlagbér Romániában.

Ugyanakkor a reálbérindex 98,1 százalékos volt az idei tizedik hónapban 2021 októberéhez mérten, míg idén szeptemberhez képest 98,8 százalékos. 1990 októberéhez viszonyítva a reálbérnövekedés 216,5 százalékos volt, 2,5 százalékponttal kisebb, mint 2022 szeptemberében.

2022 októberében a gazdasági ágazatok nagy részében nőtt a nettó átlagkereset szeptemberhez viszonyítva, ami a különféle alkalmi juttatásoknak (negyedéves, éves vagy különleges teljesítményért járó bónuszok), a természetbeni és pénzbeli juttatásoknak, a nettó nyereségből származó összegeknek és egyéb juttatásoknak (beleértve az utalványokat is) tudható be. A nettó átlagbér növekedéséhez a vállalatok bevételeinek emelkedése is hozzájárult – közölte az INS.

A legjelentősebb átlagbér-növekedést a kiadói tevékenységek (12,5 százalék), továbbá a légi szállítás, a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása, a dohánytermék gyártása, a biztosítás, viszontbiztosítás és a vízi szállítás területén (4,5 és 8,5 százalék között) jegyezték.

Az átlagbér csökkenése az előző hónaphoz képest a szeptemberben nyújtott alkalmi juttatásokkal, illetve a vállalatok bevételeinek mérséklődésével magyarázható.

A legnagyobb mértékben, 53,8 százalékkal a koksztermék-előállító és a kőolaj-feldolgozó ágazatban csökkent a nettó átlagbér, a nyersolaj- és gázkitermelésben 38,7 százalékos, a fémérckitermelés területén 19,6 százalékos visszaesést regisztráltak.

A közalkalmazotti szférában is nőtt októberben a nettó átlagbér szeptemberhez képest: a tanügyben 1,3 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,5 százalékkal. A közigazgatásban 0,2 százalékkal csökkent a nettó átlagfizetés. 

forrás: Agerpres

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások