Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jövő évtől a borravalót is fel kell tüntetni a vendéglátó egységekben kiállított nyugtán

Jövő évtől a borravalót is fel kell tüntetni a vendéglátó egységekben kiállított nyugtán Románia

A képviselőház kedden döntő házként elfogadta a borravalót szabályozó törvénytervezetet, amelynek értelmében a vendéglátó egységek vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán, tehát adóköteles; bankkártyával is fizethető, és értéke nem haladhatja meg a fogyasztásért fizetett összeg 15 százalékát.

A jogszabályjavaslat elfogadása mellett 189, ellene 34 képviselő szavazott, négyen tartózkodtak.

Miklós Zoltán parlamenti képviselő, az RMDSZ pénzügyi szakpolitikusa elmondta, többpárti célkitűzés volt a borravaló rendszerének törvényes szabályozása, azonban a gyakorlati kivitelezést a szövetség módosítójavaslata értelmében fogadták el.

„A jogszabály tisztázza a borravaló törvényes fogalmát, mely szerint csak az a pénzösszeg nevezhető borravalónak, amelyet a vendég a nyugtán szereplő összegen kívül önszántából ad a kiszolgálásért. Azonban továbbra is tilos bármilyen szolgáltatást borravalóhoz kötni, a borravaló ezentúl is opcionális lesz” – idézi a politikust az RMDSZ kedden kiadott közleménye.

A vendéglátó egységekben 2023. január elsejétől a borravalót kétféleképpen lehet majd feltüntetni a nyugtán a vendég kérésének megfelelően: fix összegként vagy a fogyasztás összegéhez mérten, százalékban. Ez utóbbi esetben a vendég kiválaszthatja, hogy a végösszeg 0 és 15 százaléka között milyen összeget szán borravalóra.

Az alkalmazottak borravalóból származó jövedelme fizetésen felüli jövedelemnek számít, ezért jövedelemadó-köteles lesz, azonban kevesebb adóterhet vetnek ki rá, csupán a 10 százalékos személyi jövedelemadót. A vendéglátó egység munkatársának be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe.

A kapott borravalók értékét kötelező lesz szétosztani az alkalmazottak között, ennek módszertanát a vendéglátó egység belső szabályzatának kell rögzítenie.

forrás: Agerpres

fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 13., 22:27
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Eddig hagytam, ha nagy ritkán betértem vendéglőbe, ezután is hagyok feketén, de hivatalosan 1 vasat sem!!!! A jövedelmem fele így is az állam fele csurog vissza!!!!

 • User
  Dátum: 2022. december 14., 8:34
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A nem vendeglato iparban dolgozoknak ki ad nekunk borravalot? Miert vagyok en koteles fizetni a szamlan borravalot? A pincer is egy alkalmazott,megkapja a munkajaert a fizetest,en ha akarok es tudok adok borravalot,s hanem nem! Ez pofatlan huzas! A tulaj at adja a pincernek a szamla osszegebol a borravalo erteket? Ja megmarad neki es a picer semmit nem kap belole! Romania a csalok,hazugok,tolvajok orszaga! Itt mindent megszavaznak!

 • User
  Dátum: 2022. december 14., 11:47
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Van aki megerdemli a borravalot,van aki nem ! Ha adok se a szamlan adom,erre nem kotelezhet senki,a tulajt gazdagitanank ,nem a kedves pincert!
  Torveny szerint jon a pincer es megerdeklodi szerenyen mennyi borravalot is szanunk neki es azt berakjak a szamlara? Nevetseges ez az orszag ! Bezzeg a dokik nem kell a kenopenzre szamlat adjanak ………

 • User
  Dátum: 2022. december 14., 12:59
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Bekettyent az egész parlament! Így megint a szegény pincérek járnak rosszul, mert ily módon, ahogy önök megtörvénykezték, nem fogunk adni egy árva fityinget sem! Hát ide jutott Románia, hogy azt a kevés „csubuk” pénzt is elvennék a pincérektől, pedig az alapbérük nagyon silány. Vajon, meddig tudunk még lesüllyedni?

 • User
  Dátum: 2022. december 14., 14:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hát úgy ,hogy a tulaj rendesen megfizeti őket mert volna miből.Ha nem mennek nyugatra mert nagy a kereslet szakács ,pincér ,kisegítő személyzet iránt.Most már megkezdődött a sízezon …keresik az embereket ,mert a migráncsok műtenek meg számitógépek előtt űlnek(informatikusok?).Ja nem!Kinn vannak a főtéren,meccseket néznek ,aztán szétszedik a városokat.Vagy szemetet szednek?,Nemkivánatos rész törlendő( Füligg Jimmy)😅

 • User
  Dátum: 2022. december 14., 14:58
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Angliában kb. így néz ki egy számla.
  Fogyasztás tételesen…….mondjuk £44.80
  VAT(TVA/ÁFA) 15% £ 6.72
  Service/Felszolgálás 10% £ 4.48
  Total ……….. £ 56.00
  Ha a Service nincs feltüntetve akkor a pincér kapja a borravalót ,de azt le kell adnia a közösbe.Természetesen ha a Servist tartalmazza akkor már nem adnak még 1x.

 • User
  Dátum: 2022. december 14., 19:31
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem értem, kinek mi baja a felszolgálókkal? Számoló eszközön nem fogok borravalót adni a háttér gazembernek! Sem a nyomolvasóiknak!