Felhívás!

Tehetséges művészetis diákok

Tehetséges művészetis diákok Cseperedő

A Plugor Sándor Művészeti Líceum magánének-szakos diákjai kitűnő eredményeket értek el a 12. Crai Nou versenyen. Keresztes Antónia és Hodor Balázs első díjasok után Babos-Szélyes Margit két tanítványával, a harmadik helyezett Tóth Abigél Evelinnel és a különdíjas Ghiurca Yasmina Larisaval beszélgettünk a felkészülésről, a művészetis életről, a tervekről.

– A tizenegyedikes Yasmina a tehetsége mellett szerény, ambíciós, elkötelezett és nagyon szorgalmas diák, akinél folyamatosan érzékelhető az előrehaladás. A tizenkettedikes Abigél nagyon tehetséges diák, aki több műfajt is kipróbált, bízom benne, az iskola elvégzése után is folytatja a zenei tanulmányait – jellemezte tanítványait Babos-Szélyes Margit.

Mint elmondta, a felkészülés egy hosszabb, időigényes folyamat, a diákok fejlődése óráról órára követhető. Fontos a helyes énektechnika mellett hangsúlyt fektetni a hiteles előadásmódra. Fontosnak tartja a fellépési lehetőségeket, így a versenyeket is.

– Ösztönzöm a versenyekre való indulásra, tehetségük kibontakozása közben gazdagodnak, valósítják meg egyéni elképzeléseiket. Nem feltétlenül a győzelem a cél, hanem hogy képes legyen energiát és figyelmet szentelni annak, amit tanul. Egy diák sikere mindig büszkeséggel tölt el, úgy gondolom, elsősorban a diák érdeme, amihez én hozzájárulhatok és segíthetem ebben a folyamatban – emelte ki.

Ghiurca Yasmina Larisa első alkalommal vett részt ilyen jellegű versenyen, tudását, kifejező előadásmódját különdíjjal jutalmazta a zsűri.

– Ötödik osztályos koromtól tanulok hegedűn játszani, majd kilencedik osztályban kezdtem el a klasszikus ének elsajátítását, mellékhangszerként zongorát tanulok – mesélte a diáklány.

Bár imád énekelni, zenélni, felnőttként más szakmában szeretne kiteljesedni.

– Az érettségi bizonyítvány megszerzése után, pszichológia szakon szeretném folytatni tanulmányaimat – tette hozzá.

Tóth Abigél Evelin rutinos versenyzőnek számít, több műfajban is kipróbálta magát.

– Kiskorom óta versenyekre járok, voltam már több népdalvetélkedőn, könnyűzenei és Canto versenyeken egyaránt. Az eredményeim változóak, a különdíjtól egészen az első helyezésig. Mindegyikre büszke vagyok, talán a legemlékezetesebb a Saint George Got Talent versenyen elért eredményem, amire 5 évet vártam, és 2021-ben első helyezett lettem. A Crai Nou versenyen elért harmadik helyezés arra ösztönöz, hogy ne adjam fel, és harcoljak tovább az álmaimért, megerősített abban, hogy képes vagyok arra, amit el akarok érni. Úgy gondolom, hogy a sikerhez szorgalomra és kitartásra is szükség van – fejtette ki a diáklány.

Abigél zongorán és hegedűn is játszik, a klasszikus éneket is megszerette.

– Egy új kihívást jelentett nekem ez a műfaj, mert nem igazán énekeltem addig klasszikus éneket, de meg akartam tanulni és fejlődni ebben, mostanra nagyon megszerettem – tette hozzá.

Nem lámpalázas, de azért néha ideges, pl. egy vizsga előtt, ahol nagy a tét, de általában gyorsan megszűnik ez az érzés.

– Egy művészetis diák élete sokkal sűrűbb, mint más iskolákban tanuló diákoké, viszont itt is tele van kalandokkal, jó programokkal és társasággal. Hihetetlenül sokat lehet tanulni a művészeti líceum tanáraitól, akik a jobb jövőnk elérése felé hajtanak minket, és támogatnak. A szabadidőmet általában barátokkal vagy a családommal töltöm, emellett sokat énekelek. A jövőre vonatkozóan több elképzelésem is van, tanulmányaimat vagy egy magyarországi musical egyetemen, vagy egészségügyi iskolában folytatnám. Laborasszisztensként vagy gyógykozmetikusként is el tudnám képzelni az életem.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.