Felhívás!

A játék és a mozgás fontossága

A játék és a mozgás fontossága Cseperedő

Megkezdődött az iskola, s gyerekeink egyre több időt töltenek az iskolapadban a füzetek, könyvek fölé görnyedve, ezért fontos a helyes testtartás, a mozgás, a sportolás. Antalka Ágota PhD pszichopedagógus szerint létfontosságú, hogy az óvodások és kisiskolások minél több időt töltsenek a szabadban, játszanak, sportoljanak, mert a mozgásnak nagy szerepe van a kicsik testi, szellemi és idegrendszeri fejlődésében is.

Az óvodás és kisiskolás gyerek életében a játék fontos szerepet tölt be. Értelmes, fejlesztő játékokra van szükség, ahol a játék egyszerű örömén túl megtanulja a szabályokat, hogy néha veszíteni is kell, hogy igazodni kell másokhoz.

– Az én gyerekkoromban az tömbház előtt sokszor 40 gyerek is játszott, különböző korosztályúak, s ha nem volt mivel játszani, kitaláltuk. Ma már nem látok ilyent a tömbháznegyedekben. Ha lemennek a játszótérre, ott a kezükben a legújabb telefon, s azon lövöldöznek. Otthon korlátlan a számítógép használata, miután haza ér az óvodából vagy iskolából – és még egy vagy több magánóráról – ott van a „bébiszitter” telefonja vagy gépe. A sportolás, a szabadban való mozgás fontos, amire egy fejlődő szervezetnek nem csak fizikailag van szüksége. Bizonyított tény, hogy a rendszeres mozgást végzők mentális és érzelmi intelligenciája is fejlettebb. A zene is fontos úgy érzelmi, mint kulturális szempontból – magyarázta a szakember.

A magánórákkal kapcsolatban kifejtette: minden szülőnek ismernie kell a saját gyereke teherbírását, és kötelessége megfelelő mennyiségű időt biztosítania a pihenésre.

– Szidhatjuk a rendszert, a tanárt, azonban érdemes elgondolkodni minden szülőnek azon, hogy ő maga milyen elvárásokat állít fel saját gyerekének, mennyi időt szán rá napi rendszerességgel, megtanította-e megfelelően menedzselni az idejét, beosztani, hogy mire mennyi időt szükséges szánni, s mi a másodlagos, bár rendszerint azzal találkozom, hogy ezzel maguk a felnőttek sem boldogulnak – magyarázta.

Az óvodás gyereknek minél többet kell játszania a szabad levegőn.

– Korlátozzuk a számítógép és telefon használatát, a megengedett időben is kontrolláljuk és bár senki nem kérheti számon rajtunk, ha mulasztjuk, töltsünk minél több időt saját gyerekeinkkel televízió, telefon, számítógép nélkül. Rá fogunk döbbenni, milyen jókat tudunk beszélgetni, játszani együtt. Ez a kisiskolásra és a nagyobb gyerekek esetében is igaz. A határ meghúzása minket is próbára tesz, nekünk is le kell tenni ahhoz a telefont, vagy ki kell kapcsolni adott esetben a televíziót. Ha bevezetjük, a saját gyerekeink fognak erre minket is figyelmeztetni. És milyen szép dolog, hogy kölcsönösen tanulhatunk egymástól! A magánórákat meg korlátozzuk csak annyira, amennyire az feltétlenül szükséges. Ne kövessük a divatot, vagy ne erőltessünk olyan dolgokat, amire nincs valóban szükség – tette hozzá.

A helyes testtartás, ülés nagyon fontos. Erre is meg kell tanítani a kicsiket.

A szakemberek szerint a gyerek akkor ül jól, ha fenekével egészen hátra csúszik, a medencecsontja tetejét és a derekát nekitámasztja a szék támlájának, miközben a teljes talpa érinti a talajt.

Az asztal magassága akkor megfelelő, ha 90 fokban hajlított könyöknél a kézfej éppen az asztallap magasságában van.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.