Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megvan az indulók sorrendje

Megvan az indulók sorrendje Sport

Kisorsolták a 10. Nemzeti Vágta előfutamain versenyző 72 település sorrendjét, amelynek alapján szeptember 16-án, szombaton rajthoz állhatnak lovak és lovasaik a budapesti Hősök terén.

A sorsolás eredményeként Sepsiszentgyörgy az első előfutam első pályájáról indul, Nyujtód a negyedik előfutam második pályájáról, Előpatak a hatodik előfutam harmadik pályájáról, Kézdivásárhely a hetedik előfutam első pályájáról, Mikóújfalu pedig a tizedik előfutam negyedik pályájáról méretkezik meg.

A Nemzeti Vágta, amely a legnagyobb hatású magyar lovas rendezvénnyé nőtte ki magát, segít többek között abban is, hogy a magyar lovas nemzet maradjon – emelte ki Lázár Vilmos, a vágta elnöke. Hozzátette: „a Nemzeti Vágta egyszerre hagyomány és modernitás, állandóság és megújulás. Állandóság az üzenetében, melynek középpontjában mindig a magyar huszár, a lovas katona és a magyar ló áll. Állandóság az értékrendjében: a hazaszeretetről, az önbecsülésről, a nemzeti összetartozásról szól. Ugyanakkor folyamatos megújulásra és fejlődésre is szükség van, a megfelelő körülmények, például a biztonsági feltételek megteremtéséhez”.

A fővárosi futamokra idén 12 magyarországi és négy határon túli elővágta dobogósai kerültek be, akik a közvetlenül a budapesti versenyre való nevezéssel bejutottakkal kiegészülve indulnak a szombati előfutamokon. A Székely Vágta versenyzői igencsak sok szerencsével felvértezve „vettek részt” a sorsoláson, Sepsiszentgyörgy lovasát, Zsigmond Jánost mindjárt elsőként olvasták ki, így rögtön az első előfutamot székely lovas indítja a 10. Nemzeti Vágtán. Zsigmond János, aki egyébként a legeredményesebb székely lovasnak számít a Nemzeti Vágtán, miután 2014-ben negyedik helyezést ért el, ezúttal Jessyt viszi a pályára. Nyujtód lovasa, Ugron Attila és Csillag a negyedik előfutamban futnak, Előpatak indulója, Bartha Ferenc Pasadena nyergében a hatodik előfutamban bizonyíthat. Berde Loránd és Anci, a Székely Vágta idei győztesei, a hetedik előfutamban startolnak, mindketten rutinosak, hiszen tavaly Sepsiszentgyörgy számára sikerült bekerülniük a középfutamokba. Ugyancsak tapasztalattal rendelkezik Tóth Barna és My Mission, Mikóújfalu színeiben, hiszen tavaly ők is ott voltak a Nemzeti Vágta középdöntőjében. A lovasok lázasan készülnek, hiszen a legjobb helyezéseket szeretnék elhozni Székelyföld számára.

Az elődöntőkön továbbjutva a másnapi középdöntőkön mérhetik össze gyorsaságukat a lovasok. A vasárnap esti döntőre a középdöntők öt leggyorsabb lovasa jut tovább, ahol már a 2017 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért futhatnak.

Idén a korábbi évekkel ellentétben nem történelmi személyiség előtt tiszteleg a verseny, hanem a zenét és táncot ötvöző verbunkos műfajának állít emléket. Az egykor a huszárok toborzását kísérő vigasságokat számos táncos-zenés program idézi fel, melyeknek a közönség is aktív részese lehet – mondta el Kedves Gyula történész az ünnepi sorsoláson. Meskó Zsolt, a vágta főrendezője elmondta, hogy szombat este a Hősök terén az Ország Táncháza eleveníti fel a verbunkost, majd a világon elsőként 100 lovas huszár részvételével mutatják be az úgynevezett karusszel alapgyakorlatot. Ezt szombat este sötétedés után fáklyákkal hajtják végre, majd megismétlik vasárnap napközben is. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük