Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két hét és rajtol az I. liga

Két hét és rajtol az I. liga Sport

Július közepén, az előző idényhez hasonló – de a nemzetközi sportdöntőbíróságon támadott – rendszerben kezdődik meg a labdarúgó I. liga 2017–2018-as szezonja, amelyet ezúttal más szemmel nézhetnek a háromszékiek, ugyanis idén először Kovászna megyének is lesz képviselője a legmagasabb szinten, a Sepsi OSK bravúros feljutásának köszönhetően.

 

A korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem változik az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság versenykiírása a soron következő idényben. A 2017–2018-as szezonban is az előzőhöz hasonló módon, a körmérkőzéses alapszakasz után a hat legjobb együttes a play-offban folytatja a küzdelmet a bajnoki címért, míg a ranglista alsó felében végző nyolc csapat alsóházi rájátszásban küzd a bennmaradásért. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó tanácsa keddi ülésén döntött a versenykiírás megtartása mellett, továbbá megerősítették, hogy a bajnokság július derekán, azaz a 14–16-ai hétvégén rajtol, és 2018. június 3-án fejeződik be. A pontos menetrendet július 7-én 11 órától sorsolják ki a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) székházában. Az élvonalbeli klubok október 25-tel kapcsolódnak be a Román-kupasorozatba, amelynek döntőjét előreláthatóan jövő év május 27-én tartják.

Mint ismeretes, a szakszövetség holland szakembereket bízott meg a rendszer átalakításával, de az általuk bemutatott variáns bonyolultnak tűnt, a Hivatásos Labdarúgóliga pedig nem támogatta. Javaslatuk szerint a play-offban kéne nyolc csapatnak szerepelnie a nézettség szempontjából kevésbé gazdaságos play-out helyett.

A sportág irányítói arról is határoztak, hogy Románia Szuperkupáját július 9-én 21 órától, Botoșani-ban rendezik meg a bajnok Viitorul és a Román-kupagyőztes Voluntari között.

A III. ligás pontvadászat – amelyben a feljutást a múlt hétvégén kiharcoló Kézdivásárhelyi SE is érdekelt – várhatóan augusztusban rajtol. A következő szezonban a harmadosztályban folytatja a II. ligás feljutást az utolsó pillanatban elbukó FK Csíkszereda, de olyan nagynevű együttesek is, mint a Kolozsvári U, a Galaci Oțelul, a Ploiești-i Petrolul vagy a Konstancai Farul, miután mindannyian sikeresen abszolválták az osztályozókat.

Az I. liga tervezett programja a 2017–2018-as idényre:

  • július 15–16: rajt
  • október 25.: Román-kupa tizenhatod-döntők
  • december 16–17: az év utolsó játéknapja (22. forduló)
  • február 3–4.: tavaszi rajt (23. forduló)
  • február 24–25.: az alapszakasz utolsó, 26. fordulója
  • március 3–4.: a play-off és play-out első fordulója
  • május 12–13.: a play-off utolsó fordulója
  • május 27.: Román-kupadöntő
  • június 2–3.: a play-out utolsó fordulója
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük