A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Elkeserítő kilátások

Elkeserítő kilátások Románia

Ha így haladunk, pár évtized múlva hat romániai polgárból mindössze egy lesz húsz év alatti. A Capital napilap szerint ennek óriási hatása lesz a társadalomra és a gazdaságra, a jelei máris látszanak.
A 21. század legelején Romániában hatmillió gyerek és tinédzser élt, így a népesség ezen szegmense az összlakosság 26 százalékát tette ki. Egy évtized után, 2010-ben ez a szám 4,3 millióra csökkent, míg tavaly a húsz év alattiak száma 4,1 millióra zsugorodott, ami az összlakosság 21 százalékát tette ki. A gond az, hogy úgy látszik, ez a szám tovább csökken.
A Statisztikai Hivatal (INS) szakértői szerint Románia lakossága a 2060-as esztendőig 11 millióra csökken, és ebből mindössze 1,75 millió lesz a gyerekek és a tinédzserek száma, ami százalékos mutatóban 16-nak felel meg. Az INS rámutat arra is, hogy az utóbbi évtizedekben a lakosság fogyatkozásáért mindössze 30 százalékban „hibáztatható” a természet (a szülés és az elhalálozás számának az egyenetlensége), ugyanis a mutatók negatív irányba való mozdulása jó kétharmad részt a migrációnak tulajdonítható.
Évente most is 85 ezer romániai polgár veszi vállra a vándortarisznyát, és próbál szerencsét külföldön, és elhanyagolható azok száma, akik visszatérnek szülőföldjükre. Hogy a helyzet még súlyosabb legyen, mindössze 9,6 gyerek születik ezer lakosra, viszont 13-an hunynak el, így a negatív szaporulat közel négyet tesz ki. Ha ezt az adatot levetítjük az egész országra: évente mindössze 190 ezer gyermek születik, és 260 ezren távoznak erről a világról. Az egyensúlyt az borítja fel nagyban, hogy egy családban ma átlagosan csak 1,6 gyerek van, míg a népesség jelenlegi számának a fenntartásához 2,1 gyerekre lenne szükség.
A szakértők pesszimisták, amikor arról van szó, miként lehetne a helyzetet kibillenteni a jelenlegi állapotból. Vasile Gheţău, a Román Akadémia demográfiaközpontjának az igazgatója már tavaly kijelentette: a népességfogyást már nem lehet megállítani, mindössze mérsékelni lehet a folyamatot. „A társadalomnak fel kell készülnie a megváltozott helyzetre” – vélekedett.
A probléma nem csak Romániát érinti, ugyanis felmérések szerint a 60 év fölötti személyek száma 2060-ig az egész világon megkétszereződik. Európában is súlyos a helyzet, de a volt keleti tömb államait, így Románia mellett Bulgáriát, a volt Jugoszlávia utódállamait, a letteket, a litvánokat, a moldávokat és az ukránokat is 15 százalékos fogyás fogja jellemezni. Kiegészítő adat, hogy kitolódott az első gyermekvállalás időszaka is, a nők általában 29 éves koruk után szülnek. Ezek a tényezők a közeljövőben súlyos csapást jelentenek a gazdaságra és a társadalomra, iskolákat és óvodákat kell bezárni az egyre kevesebb gyerek miatt. Beszédes szám, hogy míg 1990-ben az országban 28.300 oktatási intézmény működött, addig ez a szám 2000-re 24.300-ra, míg 2010-re 7300-ra csökkent. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.