Elkeserítő kilátások

Elkeserítő kilátások Románia

Ha így haladunk, pár évtized múlva hat romániai polgárból mindössze egy lesz húsz év alatti. A Capital napilap szerint ennek óriási hatása lesz a társadalomra és a gazdaságra, a jelei máris látszanak.
A 21. század legelején Romániában hatmillió gyerek és tinédzser élt, így a népesség ezen szegmense az összlakosság 26 százalékát tette ki. Egy évtized után, 2010-ben ez a szám 4,3 millióra csökkent, míg tavaly a húsz év alattiak száma 4,1 millióra zsugorodott, ami az összlakosság 21 százalékát tette ki. A gond az, hogy úgy látszik, ez a szám tovább csökken.
A Statisztikai Hivatal (INS) szakértői szerint Románia lakossága a 2060-as esztendőig 11 millióra csökken, és ebből mindössze 1,75 millió lesz a gyerekek és a tinédzserek száma, ami százalékos mutatóban 16-nak felel meg. Az INS rámutat arra is, hogy az utóbbi évtizedekben a lakosság fogyatkozásáért mindössze 30 százalékban „hibáztatható” a természet (a szülés és az elhalálozás számának az egyenetlensége), ugyanis a mutatók negatív irányba való mozdulása jó kétharmad részt a migrációnak tulajdonítható.
Évente most is 85 ezer romániai polgár veszi vállra a vándortarisznyát, és próbál szerencsét külföldön, és elhanyagolható azok száma, akik visszatérnek szülőföldjükre. Hogy a helyzet még súlyosabb legyen, mindössze 9,6 gyerek születik ezer lakosra, viszont 13-an hunynak el, így a negatív szaporulat közel négyet tesz ki. Ha ezt az adatot levetítjük az egész országra: évente mindössze 190 ezer gyermek születik, és 260 ezren távoznak erről a világról. Az egyensúlyt az borítja fel nagyban, hogy egy családban ma átlagosan csak 1,6 gyerek van, míg a népesség jelenlegi számának a fenntartásához 2,1 gyerekre lenne szükség.
A szakértők pesszimisták, amikor arról van szó, miként lehetne a helyzetet kibillenteni a jelenlegi állapotból. Vasile Gheţău, a Román Akadémia demográfiaközpontjának az igazgatója már tavaly kijelentette: a népességfogyást már nem lehet megállítani, mindössze mérsékelni lehet a folyamatot. „A társadalomnak fel kell készülnie a megváltozott helyzetre” – vélekedett.
A probléma nem csak Romániát érinti, ugyanis felmérések szerint a 60 év fölötti személyek száma 2060-ig az egész világon megkétszereződik. Európában is súlyos a helyzet, de a volt keleti tömb államait, így Románia mellett Bulgáriát, a volt Jugoszlávia utódállamait, a letteket, a litvánokat, a moldávokat és az ukránokat is 15 százalékos fogyás fogja jellemezni. Kiegészítő adat, hogy kitolódott az első gyermekvállalás időszaka is, a nők általában 29 éves koruk után szülnek. Ezek a tényezők a közeljövőben súlyos csapást jelentenek a gazdaságra és a társadalomra, iskolákat és óvodákat kell bezárni az egyre kevesebb gyerek miatt. Beszédes szám, hogy míg 1990-ben az országban 28.300 oktatási intézmény működött, addig ez a szám 2000-re 24.300-ra, míg 2010-re 7300-ra csökkent. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.