Évnyitó a kézdivásárhelyi Református Kollégiumban. A tanügy lesz az első megszenvedője a népességcsökkenésnek (2014-es felvétel)

Ha így haladunk, pár évtized múlva hat romániai polgárból mindössze egy lesz húsz év alatti. A Capital napilap szerint ennek óriási hatása lesz a társadalomra és a gazdaságra, a jelei máris látszanak.
A 21. század legelején Romániában hatmillió gyerek és tinédzser élt, így a népesség ezen szegmense az összlakosság 26 százalékát tette ki. Egy évtized után, 2010-ben ez a szám 4,3 millióra csökkent, míg tavaly a húsz év alattiak száma 4,1 millióra zsugorodott, ami az összlakosság 21 százalékát tette ki. A gond az, hogy úgy látszik, ez a szám tovább csökken.
A Statisztikai Hivatal (INS) szakértői szerint Románia lakossága a 2060-as esztendőig 11 millióra csökken, és ebből mindössze 1,75 millió lesz a gyerekek és a tinédzserek száma, ami százalékos mutatóban 16-nak felel meg. Az INS rámutat arra is, hogy az utóbbi évtizedekben a lakosság fogyatkozásáért mindössze 30 százalékban „hibáztatható” a természet (a szülés és az elhalálozás számának az egyenetlensége), ugyanis a mutatók negatív irányba való mozdulása jó kétharmad részt a migrációnak tulajdonítható.
Évente most is 85 ezer romániai polgár veszi vállra a vándortarisznyát, és próbál szerencsét külföldön, és elhanyagolható azok száma, akik visszatérnek szülőföldjükre. Hogy a helyzet még súlyosabb legyen, mindössze 9,6 gyerek születik ezer lakosra, viszont 13-an hunynak el, így a negatív szaporulat közel négyet tesz ki. Ha ezt az adatot levetítjük az egész országra: évente mindössze 190 ezer gyermek születik, és 260 ezren távoznak erről a világról. Az egyensúlyt az borítja fel nagyban, hogy egy családban ma átlagosan csak 1,6 gyerek van, míg a népesség jelenlegi számának a fenntartásához 2,1 gyerekre lenne szükség.
A szakértők pesszimisták, amikor arról van szó, miként lehetne a helyzetet kibillenteni a jelenlegi állapotból. Vasile Gheţău, a Román Akadémia demográfiaközpontjának az igazgatója már tavaly kijelentette: a népességfogyást már nem lehet megállítani, mindössze mérsékelni lehet a folyamatot. „A társadalomnak fel kell készülnie a megváltozott helyzetre” – vélekedett.
A probléma nem csak Romániát érinti, ugyanis felmérések szerint a 60 év fölötti személyek száma 2060-ig az egész világon megkétszereződik. Európában is súlyos a helyzet, de a volt keleti tömb államait, így Románia mellett Bulgáriát, a volt Jugoszlávia utódállamait, a letteket, a litvánokat, a moldávokat és az ukránokat is 15 százalékos fogyás fogja jellemezni. Kiegészítő adat, hogy kitolódott az első gyermekvállalás időszaka is, a nők általában 29 éves koruk után szülnek. Ezek a tényezők a közeljövőben súlyos csapást jelentenek a gazdaságra és a társadalomra, iskolákat és óvodákat kell bezárni az egyre kevesebb gyerek miatt. Beszédes szám, hogy míg 1990-ben az országban 28.300 oktatási intézmény működött, addig ez a szám 2000-re 24.300-ra, míg 2010-re 7300-ra csökkent. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Előrelépés történt Az USR benyújtotta csütörtökön a parlamentbe az első 300 ezer aláírást a Büntetőügyesek nélküli közéletet kampány támogatására – jelentette be Dan Barna, az USR elnöke. „A maradék 700 ezer aláírást holnap nyújtjuk be, és ezzel a parlamenti szakaszba ér a kezdeményezés. Noha a PSD-hez tartozó polgármesterek sok esetben nyíltan akadályozni próbálták az akciót […]

Tiltakozó kezdeményezők

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt népszavazás politikai kisajátítása és beskatulyázása ellen tiltakozik az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű, egyházi hátterű ernyőszervezet, írja az MTI.

Kukoricásból jött a vad

Kórházba került szerdán egy csíkkarcfalvi férfi, miután rátámadt egy medve, írja az Agerpres.

Nem éppen magyarbarát…

A nacionalista nézeteiről ismert Mircea Dușa korábbi védelmi minisztert nevezte ki tegnapi ülésén a kormány a Székelyföld egy részét is magába foglaló Maros megye prefektusának, írja az MTI.

Röviden

Vagonok szakadtak le Leszakadt tegnap menet közben két vagon egy tehervonat végéről Ploieşti környékén. A 36 kocsis szerelvény utolsó két vagonja szakadt le, mert eltörött a vonóhorog. Az incidens egy, kizárólag a tehervonatok által használt sínpáron történt, ezért a személyszállítást nem befolyásolja – tájékoztatott a vasúti társaság, amely bevontatta a pályáról a két vagont.   […]

Lemondatnák Dragneát

A PSD elnökének, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek az azonnali lemondását követeli mindkét tisztségéből egy tegnap közzétett nyílt levélben a párt három alelnöke, írja az MTI.

Robbanás az iskolában

Tegnap reggel robbanás történt egy iskolában, a Maros megyei Mezőszabadon. Két személy megsérült, több tucat tanulót kimenekítettek, írja az Agerpres.

Szankciókat javasolnak

Az oktatási minisztérium ellenőrző testülete szerint „politikai-szeparatista jellegű tevékenység” zajlott a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, amikor a tanulók – egy magyarországi iskola diákjaival együtt – Nagy-Magyarország térképét rajzolták le az udvaron június 4-én.

Több pénzre jogosultak

Ezentúl a gyermekgondozási juttatás kiszámolásakor figyelembe veszik a szellemi tulajdonból származó bevételeket is, eddig a kormány mulasztása volt, hogy ezt a kategóriát kivette 2018. március 23-tól a számítási képletből, holott az érintettek adót fizettek ezen összegek után – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselője azt követően, hogy a kormány egy sürgősségi […]

Röviden

Védett otthon időseknek Már csak engedélyeztetésre vár a Gyulafehérvári Caritas, hogy hivatalosan megnyithassa a Csíksomlyón felépített védett otthont, ahol elsősorban demenciában szenvedő, illetve Alzheimer-kórral küszködő időseket láthatnak el. Az egyedülállónak számító létesítményt német magántámogatásból építették fel. Hasonló otthonokat Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson működtet még a Caritas.   Esca, a lovag A francia nemzeti érdemrend lovagi fokozatával […]

Juncker nem ragaszkodott

A kormány a kormányőrséget (SPP) hibáztatja azért, hogy Viorica Dăncilă kormányfő nem találkozhatott hétfő este a repülőtéren a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozójára érkező Jean-Claude Junckerrel.

Öt nap múlva sztrájk?

Háromezer romániai magyar tanító által aláírt petíciót adott át kedden az oktatási miniszternek a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) tiltakozásként, hogy a kormány megtiltotta a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanítóknak a román nyelv oktatását, írja az MTI.

Dasaev előzetesben

Huszonkilenc napra előzetes letartóztatásba helyezték a brăilai kosárlabdaklub két amerikai játékosa elleni késes támadás fő gyanúsítottját, a Dasaev néven elhíresült Daniel Gabriel Huseint, írja az Agerpres.

Röviden

Nő az infláció Az augusztusi volt sorozatban a hetedik hónap, amikor az EU országai közül Romániában jegyezték a legmagasabb inflációs rátát – derül ki az EU statisztikai hivatala (Eurostat) által tegnap közzétett adatokból. Ezek szerint az év nyolcadik hónapjában 4,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában, míg júliusban 4,3%-os inflációt regisztráltak. Az Eurostat adatai szerint […]

Kik alkotják a családot?

Célegyenesbe került a család új meghatározásáról szóló alkotmánymódosítás, miután a román alkotmánybíróság is jóváhagyta tegnap azt az alkotmánymódosító törvénykezdeményezést, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a családot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a népszavazás megszervezése elől, írja az MTI.