Évnyitó a kézdivásárhelyi Református Kollégiumban. A tanügy lesz az első megszenvedője a népességcsökkenésnek (2014-es felvétel)

Ha így haladunk, pár évtized múlva hat romániai polgárból mindössze egy lesz húsz év alatti. A Capital napilap szerint ennek óriási hatása lesz a társadalomra és a gazdaságra, a jelei máris látszanak.
A 21. század legelején Romániában hatmillió gyerek és tinédzser élt, így a népesség ezen szegmense az összlakosság 26 százalékát tette ki. Egy évtized után, 2010-ben ez a szám 4,3 millióra csökkent, míg tavaly a húsz év alattiak száma 4,1 millióra zsugorodott, ami az összlakosság 21 százalékát tette ki. A gond az, hogy úgy látszik, ez a szám tovább csökken.
A Statisztikai Hivatal (INS) szakértői szerint Románia lakossága a 2060-as esztendőig 11 millióra csökken, és ebből mindössze 1,75 millió lesz a gyerekek és a tinédzserek száma, ami százalékos mutatóban 16-nak felel meg. Az INS rámutat arra is, hogy az utóbbi évtizedekben a lakosság fogyatkozásáért mindössze 30 százalékban „hibáztatható” a természet (a szülés és az elhalálozás számának az egyenetlensége), ugyanis a mutatók negatív irányba való mozdulása jó kétharmad részt a migrációnak tulajdonítható.
Évente most is 85 ezer romániai polgár veszi vállra a vándortarisznyát, és próbál szerencsét külföldön, és elhanyagolható azok száma, akik visszatérnek szülőföldjükre. Hogy a helyzet még súlyosabb legyen, mindössze 9,6 gyerek születik ezer lakosra, viszont 13-an hunynak el, így a negatív szaporulat közel négyet tesz ki. Ha ezt az adatot levetítjük az egész országra: évente mindössze 190 ezer gyermek születik, és 260 ezren távoznak erről a világról. Az egyensúlyt az borítja fel nagyban, hogy egy családban ma átlagosan csak 1,6 gyerek van, míg a népesség jelenlegi számának a fenntartásához 2,1 gyerekre lenne szükség.
A szakértők pesszimisták, amikor arról van szó, miként lehetne a helyzetet kibillenteni a jelenlegi állapotból. Vasile Gheţău, a Román Akadémia demográfiaközpontjának az igazgatója már tavaly kijelentette: a népességfogyást már nem lehet megállítani, mindössze mérsékelni lehet a folyamatot. „A társadalomnak fel kell készülnie a megváltozott helyzetre” – vélekedett.
A probléma nem csak Romániát érinti, ugyanis felmérések szerint a 60 év fölötti személyek száma 2060-ig az egész világon megkétszereződik. Európában is súlyos a helyzet, de a volt keleti tömb államait, így Románia mellett Bulgáriát, a volt Jugoszlávia utódállamait, a letteket, a litvánokat, a moldávokat és az ukránokat is 15 százalékos fogyás fogja jellemezni. Kiegészítő adat, hogy kitolódott az első gyermekvállalás időszaka is, a nők általában 29 éves koruk után szülnek. Ezek a tényezők a közeljövőben súlyos csapást jelentenek a gazdaságra és a társadalomra, iskolákat és óvodákat kell bezárni az egyre kevesebb gyerek miatt. Beszédes szám, hogy míg 1990-ben az országban 28.300 oktatási intézmény működött, addig ez a szám 2000-re 24.300-ra, míg 2010-re 7300-ra csökkent. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Tüntettek az egészségügyben dolgozók Több száz egészségügyi dolgozó követelte, hogy a teljes ágazatban méltányosan alkalmazzák a tavaly elfogadott közalkalmazotti bértörvény előírásait, amelyek értelmében márciustól nőtt az orvosok bére, de a kiegészítő személyzeté egyes esetekben csökkent. A bérek akár 500 lej és 1000 lej közötti összeggel is kisebbek voltak. Vrancea megyében például egy orvos osztotta meg […]

Egyet előre, kettőt vissza

Nem szabad a fejünket a homokba dugnunk, gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk az erdélyi magyar orvosképzést illetően – jelentette ki pénteken, Marosvásárhelyen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Mindeközben más fronton is zajlanak a történések: elviekben miniszteri rendelettel újra nyílhat a marosvásárhelyi katolikus iskola.

Az orbáni úton Románia

Ha igazak a sajtóhírek, Romániában is felszámolják a kötelező magánnyugdíj-pénztárakat, ahogy az 2011-ben Magyarországon történt. A kormány egyszerűen kiszállhat a rendszerből, így aki marad, nagyot bukik.

Kétezerrel több medve van

Komoly gondot okoz Romániában a medvék és az emberek együttélése. Egy tusnádfürdői konferencián az Európai Bizottság illetékese elmondta: az érintett lakossággal együtt kell kidolgozni a medvepopuláció megőrzését szolgáló akciótervet.

Röviden

Pánikkeltőt fogtak Szerda este riasztották a Prahova megyei vasúti rendőrséget, mert a Nagybányáról Bukarestbe tartó 1746-os számú vonat egyik utasa azt állította, hogy csomagjában robbanószerkezet van, amelyet a fővárosba érkezve fog működésbe hozni. A rendőrség azonosította a férfit, akiről kiderült, valótlanságot állított. A fenyegetőző utast bekísérték a DIICOT ploieşti-i székhelyére, ahol kihallgatták, és büntetőjogi eljárást […]

„A bekebelezés butaság”

Az első lépés az, hogy a MOGYE oktatói és diákjai, akiknek van perbeli minőségük, az egyetem szenátusának döntését a közigazgatási bíróságon megtámadják. Mi ebben őket támogatjuk – hangsúlyozta a Marosvásárhelyi Rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában Kelemen Hunor, áll az RMDSZ tegnapi közleményében.

Sztrájkra készülnek

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség országos tanácsa elfogadta csütörtöki ülésén az egységes bértörvény szülte elégedetlenség miatti tiltakozások ütemtervét, írja az Agerpres.

A házelnököket mentenék

Az ügyészek mozgásterét korlátozó újabb javaslatcsomagot terjesztett a parlament elé a PSD–ALDE koalíció, miután tavaly tavasszal a több százezer fős, korrupcióellenes óriástüntetések miatt a kormánypártok elnapolták a büntetőtörvénykönyv (Btk.) és eljárásjog módosítását, írja az MTI.

Beindult a gépezet

Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja a katonai ügyészség Teodor Brateșt, a román közszolgálati televízió (TVR) volt főszerkesztő-helyettesét, aki a vádhatóság szerint 1989 decemberében pánikkeltő álhírek terjesztésével járult hozzá egy katonai diverzióhoz, mely emberek százainak halálát és ezreinek sebesülését eredményezte, írja az MTI.

Egy romániai csoda

Tavaly összesen 4,53 millió percet késtek a vonatok Romániában, ami csaknem 9 évnek felel meg, írja az MTI.

Röviden

Felgyújtotta magát Felgyújtotta magát kedden egy férfi Temesvár egyik utáján. A 42 éves, a rendőrség információi szerint hajléktalan férfi testének 30 százalékán másodfokú égési sérüléseket szenvedett, kórházba szállították. A Grigore Alexandrescu utca környékén gyújtotta fel magát, a helyszínre tűzoltók, mentők és a rendőrség egy csapata sietett ki. Egyelőre nem derült ki, mi késztette tettére a […]

Újabb eljárás Kövesi ellen

Újabb fegyelmi eljárást indított a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keretében működő Igazságügyi Felügyelet (IJ) az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője ellen. Ez a harmadik ilyen eljárás, amelyet Laura Codruţa Kövesi ellen kezdeményez az IJ, írja az Agerpres.

Röviden

Titkolózó miniszter Körülbelül 30 egyetemi hallgató és tanár tiltakozott kedden a tanügyminisztérium épülete előtt a 2018–2019-es egyetemi évre előirányzott tandíjmentes helyek elosztása miatt. „Folytatjuk a tiltakozást, a tárcavezető ugyanis egyszerűen nem hajlandó változtatni döntésén. (…) Nyilvánosan kértük, hogy tegye közzé a minisztérium honlapján az adatokat, amelyek alapján kevesebb tandíjmentes helyet szabott meg a legfontosabb egyetemek […]

Szótlanul távozott

Jelentkezett a legfőbb ügyészségen Ion Iliescu kedden reggel. A volt államfőt azért idézték be, hogy tudomására hozzák: büntetőjogi eljárás indult ellene a „Forradalom-ügyiratban”, amelynek kapcsán emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják, írja az Agerpres.

Egyesítenék a MOGYE-t

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata egyhangú döntést hozott arról, hogy ellenzi a MOGYE és a román nyelven oktató állami Petru Maior Egyetem egyesítését – tájékoztatta az MTI-t kedden Nagy Előd, a MOGYE rektorhelyettese, írja az MTI.