Évnyitó a kézdivásárhelyi Református Kollégiumban. A tanügy lesz az első megszenvedője a népességcsökkenésnek (2014-es felvétel)

Ha így haladunk, pár évtized múlva hat romániai polgárból mindössze egy lesz húsz év alatti. A Capital napilap szerint ennek óriási hatása lesz a társadalomra és a gazdaságra, a jelei máris látszanak.
A 21. század legelején Romániában hatmillió gyerek és tinédzser élt, így a népesség ezen szegmense az összlakosság 26 százalékát tette ki. Egy évtized után, 2010-ben ez a szám 4,3 millióra csökkent, míg tavaly a húsz év alattiak száma 4,1 millióra zsugorodott, ami az összlakosság 21 százalékát tette ki. A gond az, hogy úgy látszik, ez a szám tovább csökken.
A Statisztikai Hivatal (INS) szakértői szerint Románia lakossága a 2060-as esztendőig 11 millióra csökken, és ebből mindössze 1,75 millió lesz a gyerekek és a tinédzserek száma, ami százalékos mutatóban 16-nak felel meg. Az INS rámutat arra is, hogy az utóbbi évtizedekben a lakosság fogyatkozásáért mindössze 30 százalékban „hibáztatható” a természet (a szülés és az elhalálozás számának az egyenetlensége), ugyanis a mutatók negatív irányba való mozdulása jó kétharmad részt a migrációnak tulajdonítható.
Évente most is 85 ezer romániai polgár veszi vállra a vándortarisznyát, és próbál szerencsét külföldön, és elhanyagolható azok száma, akik visszatérnek szülőföldjükre. Hogy a helyzet még súlyosabb legyen, mindössze 9,6 gyerek születik ezer lakosra, viszont 13-an hunynak el, így a negatív szaporulat közel négyet tesz ki. Ha ezt az adatot levetítjük az egész országra: évente mindössze 190 ezer gyermek születik, és 260 ezren távoznak erről a világról. Az egyensúlyt az borítja fel nagyban, hogy egy családban ma átlagosan csak 1,6 gyerek van, míg a népesség jelenlegi számának a fenntartásához 2,1 gyerekre lenne szükség.
A szakértők pesszimisták, amikor arról van szó, miként lehetne a helyzetet kibillenteni a jelenlegi állapotból. Vasile Gheţău, a Román Akadémia demográfiaközpontjának az igazgatója már tavaly kijelentette: a népességfogyást már nem lehet megállítani, mindössze mérsékelni lehet a folyamatot. „A társadalomnak fel kell készülnie a megváltozott helyzetre” – vélekedett.
A probléma nem csak Romániát érinti, ugyanis felmérések szerint a 60 év fölötti személyek száma 2060-ig az egész világon megkétszereződik. Európában is súlyos a helyzet, de a volt keleti tömb államait, így Románia mellett Bulgáriát, a volt Jugoszlávia utódállamait, a letteket, a litvánokat, a moldávokat és az ukránokat is 15 százalékos fogyás fogja jellemezni. Kiegészítő adat, hogy kitolódott az első gyermekvállalás időszaka is, a nők általában 29 éves koruk után szülnek. Ezek a tényezők a közeljövőben súlyos csapást jelentenek a gazdaságra és a társadalomra, iskolákat és óvodákat kell bezárni az egyre kevesebb gyerek miatt. Beszédes szám, hogy míg 1990-ben az országban 28.300 oktatási intézmény működött, addig ez a szám 2000-re 24.300-ra, míg 2010-re 7300-ra csökkent. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Beszóltak Helyt adott Románia Alkotmánybírósága Klaus Johannis államfő, valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) óvásának, amelyet a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap létrehozásáról szóló törvény ellen nyújtottak be. Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök bejelentette, hogy a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap létrehozásáról szóló törvényt […]

Újabb lépés Európa felé

Az Európai Unió Bírósága döntésével összhangban Románia Alkotmánybírósága szerdán elismerte az azonos nemű házaspárok szabad helyváltoztatási és tartózkodási jogát.

A meghurcoltak támogatása

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hírlevelében a szövetség.

Románok tüntetnének

Bukarestben készülnek tiltakozni július 29-én a székelyföldi románok civil szervezetei a parlamentben elfogadott, de még ki nem hirdetett közigazgatási törvénykönyv ellen – írja szerdai számában a Krónika című napilap, amit az MTI tallózott.

Röviden

Többen járnak szakiskolába A 2016-2017-es tanévben 22,9%-kal többen jártak szakiskolába, mint egy évvel korábban – derült ki az Országos Statisztikai Intézet tegnap közzétett adataiból. Ezek szerint a szakiskolákba összesen 84.400 tanuló járt, ez az összes tanulók számának 2,3%-a. A szakiskolai tanulók 69,5%-a fiú volt, az intézmények 83,7%-a városon van. A legfelkapottabb szakok a közlekedés (22,1%), […]

Hatalmi harc áldozatai?

A visegradpost.com Fekete-tengeri-gáz: Dragnea saját fegyvereivel győzi le a láthatatlan államot (Black Sea Gas: Dragnea Defeats the Deep State with its Own Weapons) című cikkének a végén meghökkentő feltételezéssel rukkol elő: Beke István és Szőcs Zoltán államok között zajló adok-kapok áldozatai, szabadulásuk pedig nem várat sokat magára. A történet kissé bonyolult és szövevényes, mint amilyen általában egy érdekszférai háború, ahogy rendkívül nagy a tét, és persze, lehet benne hangyányi összeesküvés-elméleti szál is.

Röviden

Hullnak a gépek Mihai Fifor védelmi miniszter megerősítette a Realitatea televíziónak, hogy Bákó megyében tegnap lezuhant egy IAR 99 Şoim típusú repülőgép. Andrei Grecu, a Bákó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője szerint a katapultált pilótákat megtalálták és életben vannak. A helyszínre több mentőosztag érkezett. A IAR 99 Şoim katonai repülőgép a bákói 95-ös bázisról szállt fel […]

Székelyföldi kutatás az oktatásról

Egy, a szomszédos Hargita megyében a közelmúltban végzett kutatás eredményei szerint a román nyelv nem megfelelő oktatása miatt nem tanulnak meg kellőképpen románul a székelyföldi diákok. A kutatás eredményeit a Csíki Hírlap ismertette hétfői számában, amit az MTI szemlézett.

2022-ig tervez a MIÉRT

Elfogadta a 2018–2022 közötti időszakra írt politikai programját a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) a július 13. és 15. közötti Besztercén szervezett küldöttgyűlésén. A MIÉRT szombaton elfogadott politikai programja számos fontos kérdésre kiterjed. Kiáll az anyanyelv használatának joga mellett, de hangsúlyozza a román nyelv oktatásának hatékonyabbá tételét is.

Röviden

Elrabolták Líbiában Egy fegyveres banda szombaton három líbiai és egy román állampolgárságú mérnököt rabolt el Sharara környékéről, amely a Murzuk kőolajmező része, közölte a Xinhua hírügynökség katonai forrásra hivatkozva. A külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy válságstábot állítottak fel az elrabolt román állampolgár miatt, a lehető legsürgősebben felmérik a helyzetet, azonban a líbiai viszonyokat tekintve, az ellenőrzési […]

Elégedetlen a bizottság

A Velencei Bizottság (VB) azt javasolta Romániának, hogy változtassa meg a vezető magas rangú ügyészek kinevezésének jogi szabályozását, és ennek érdekében módosítsa az alkotmányt is azért, hogy semleges kinevezési és leváltási eljárást biztosítson.

Román centenárium

A Magyarok Romániában – száz év története című dokumentumfilm-sorozat első részével indította el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a www.ezer100.ro (1000 év Erdélyben, 100 év Romániában) honlapot, amelynek célja bemutatni, mivel gazdagította az erdélyi magyarság az elmúlt évszázadban Romániát.

Röviden

Kútba esett Életét vesztette csütörtökön a buşteni-i Cantacuzino-kastély egyik alkalmazottja miután beleesett egy kútba. A Prahova megyei mentőszolgálat képviselői szerint a 64 éves férfi súlyos fejsérüléseket szenvedett. A helyszínre érkező mentőcsapat már nem tudta megmenteni a férfi életét.   Jövő héten dönt Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta tegnap Brüsszelben, hogy jövő héten dönt a Szervezett […]

Normakontrollt kértek

Nem lehet egyelőre kihirdetni Romániában a képviselőház által hétfőn megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén is fontos rendelkezéseket tartalmazó új közigazgatási törvénykönyvet, mert a jobbközép ellenzék ötven törvényhozója előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól, írja az MTI.

„El vannak szaporodva”

Hétfőn a kora esti órában kiskutyáját sétáltató tusnádfürdői lakosra támadt egy hárombocsos anyamedve a vasútállomás közelében – tájékoztat közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.