Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Turizmus Erdővidéken

Turizmus Erdővidéken Kultúra

Mint ismeretes, 2017-et a turizmus évének nyilvánították Háromszéken. A cél több turistát csábítani vidékünkre, ezen belül Erdővidékre is, amelyről sokszor elhangzik, hogy különösen szép táji adottságokkal van megáldva, ám ezen kívül épített öröksége is páratlanul vonzó látnivalókkal kecsegtethet.

Nem kevesebb, mint tizenegy műemlék templomot tartanak nyilván itt, melyből hét református, három unitárius, egy pedig római-katolikus (a Brassó megyéhez tartozó erdővidéki falvakat nem számoltuk ide– szerk.). A református műemlék templomok közül kétségkívül a bibarcfalvi a leghíresebb. Székely Lajos lelkipásztor korábban így nyilatkozott rűla: „Kedves kicsi hely, műemlékké az 1972-74 között feltárt, 4 x 8 méteres, a Szent László-legendát ábrázoló falfestménye miatt nyilvánították.” Most arról kérdeztük a tiszteletes urat, vannak-e látogatói a templomnak, érdeklődnek-e a turisták iránta. „Nagyon sokan!” – hangzott a megnyugtató válasz.

Elmondta, különösen a nyári időszakban nincs olyan hét, hogy egy-két busznyi turista ne szállna le a templom előtt; nekik ő maga szokott ismertetőt tartani a templom és a freskó feltárásának történetéről. Még az Országos Széchényi Könyvtár munkaközössége is meglátogatta Isten eme hajlékát, de nem csak magyarországiak jönnek, hanem más külföldiek, svájciak, hollandok, németek is. A lelkipásztor szerint előny ilyen szempontból, hogy a templom főút mellett helyezkedik el, könnyen megközelíthető.

Hasonlóképpen főút mellett van, ráadásul Barót központjában a Szent Adalbert római katolikus műemlék templom. A 16. században építették, később átalakították, aztán a 19. század eleji földrengés után is újjá kellett építeni. Erődített körfal övezi, itt keresztelték meg Baróti Szabó Dávid költőt, nyelvújítót, Barót neves szülöttét. Tóth József plébános érdeklődésünkre elmondta, ennek a templomnak is nyáron van több látogatója, néha naponta több csoport is felkeresi. Élénkebb az érdeklődés például a tusnádi nyári szabadegyetem és diáktábor (Tusványos) ideje alatt.

Az elmondottak azt bizonyítják, Erdővidék épített öröksége nem ismeretlen a nagyvilág számára, és igenis, van erdővidéki turizmus, amely, ha további kereteket biztosítanak, a régió fejlődésének egyik alappillérévé is válhat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük