Egyetértettek abban, hogy a medvék el vannak szaporodva és vissza kell állítani az egyensúlyt Fotó: Kelemen László

Kovászna, Hargita és Brassó megyék vezetői, erdészetek, környezetvédelem és más érintett intézmények igazgatói és a civil szerveztetek képviselői tanácskoztak medveügyben, Brassóban. Az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy a medvék elszaporodtak, és vissza kell állítani az egyensúlyt. Arról, hogy ezt miként lehetne elérni, erősen eltérnek a vélemények.

– Szerintem már az is óriási előrelépés, hogy egyáltalán a „barikád” két oldalán lévő emberek (az elsősorban az emberek érdekeit, javait védő hatóságok és az állatokat védő civil szerveztek) leültek egy asztal mellé – mondta el a Kovászna megyét képviselő Könczei Csaba.

A mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint az külön eredményként értékelhető, hogy mindenki egyetértett abban, hogy a környezetvédelmi minisztérium által kidolgozandó medvemenedzs­menttervnek „egyensúlyteremtő” jellegűnek kell lennie.

– Tulajdonképpen egy jól válogatott társaság gyűlt össze, gyakorlatilag mindenkinek, aki érdekelt lehet ebben az ügyben, ott volt a képviselője. Fontos kiemelni, hogy még a „zöldek” is elismerik, hogy az egyensúly megbomlott, hogy a medvepopuláció jóval meghaladja az optimálist, ez szerintem hatalmas előrelépés – mondta el Kön­czei Csaba.

Ami a megoldásokat illeti, ott azért erősen eltérő javaslatok voltak. A minisztérium képviselői igyekeztek eloszlatni a „medveexportba vetett hitet”. Elmondták: Románia, nagykövetségein keresztül számos európai országot megkeresett, de senki hallani sem akar arról, hogy Romániából odatelepítsenek medvét.

Könczei „a kaptafánál maradt”, csak a medvéknek a mezőgazdaságra kifejtett „hatásait” részletezte.

– Szerintem három tényező van. Először van a termékkiesés, amely lehet közvetlen, amit a medve okoz a terményben vagy állatállományban, vagy közvetett, amikor az emberek meg sem művelik azt a területet, amely „medveközelben” van, részint, mert szó szerint félnek odajárni, részint mert attól tartanak, hogy a medve úgyis kárt tesz benne. A második a támogatások csúszása, ugyanis bizonyos időszakokban az Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) munkatársai vonakodnak kimenni a terepre, ha nincs ellenőrzés, nincs pénz. A harmadik a kártérítési rendszer, ami – finoman szólva – nem gazdapárti. Az álla­tokat nominális értéken térítik meg, azaz a tehénnek, például, egy ára van, függetlenül attól, hogy 3, avagy 30 liter tejet adott naponta. Ugyanakkor nem veszik figyelembe azt a kárt, amit az állat pusztulása okoz, hiszen lehet, hogy még öt évig, vagy még tovább hasznos lett volna. A gazda mindeközben elveszíti jogosultságát a támogatásra, ami szintén többszörösen összetett kérdés. A növénytermesztésben hasonló a helyzet, helytelen módon a költségek szintjén történik a kártérítés. És akkor még egyetlen szót sem szóltunk arról, hogy mikor, hány hónap, esetleg hány év múlva történik a kártérítés, ha egyáltalán sor kerül erre – sorolta Könczei Csaba.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a párbeszédet folytatni kell, de tényleges időpontot nem egyeztettek.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 12., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Igen.Ami itt le van irva az egyoldalu.Csak az egyik fel velemenye.Es az allatvedok,termeszetvedok velemenye?! Az mindeg kimarad a cikkeidbol,kedves Erdely Andras.Ha asztalhoz ultek targyalni,akkor a masik fel is kifejtette velemenyet.Vagy talan tevednek?! Errol akkor miert nem tajekoztatod az olvasoidat ugyanilyen reszletesen.Vagy talan azert mert az ok reszukrol nem csoppen semmi az erszenykedbe?

 • User
  Dátum: 2018. január 12., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ne, n, ne, ne beszeljunk felre! Nem tulszaporodva vannak a medvek, hanem az erdoirtas miatt elethely nelkul maradtak! Azokat kene kiloni helyettuk, akik miatt ez a helyzet kialakult, az erdirtokat!

 • User
  Dátum: 2018. január 12., 18:42
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mit nem lehet erteni azon hogy a medvek tulszaporodtak.Milyen vegzettseg kell ahoz hogy kiszamold,2-3 bocs es ezt szorozd be minim 20 evvel.Ne gyertek azzal hogy nincs erdo,mert 90 elott is ott volt az IFET, es mint tudjuk akkor is innen ment a zold arany.Miert nem lakik ma egy lakasban dedapa,nagyapa,apa ,es fia?ha egyszer kinottuk mar a lakast ,tovabb kell alni,ugyanez a helyzet a macikkal is,csak be kell latni.

 • User
  Dátum: 2018. január 14., 8:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak sokkal kevesebb a mohos ösvény és az árnyékos csapás. Azonkivül a macinak nem adhatsz térképet, hogy merre forduljon, ahol erdőt lát, ha neveldéből származik…

 • User
  Dátum: 2018. január 14., 9:17
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Csakhogy az IFET egy ev alatt nem dolgozott fel annyi fat mint a Schweighoffer egy honap alatt. Es honnet ment a zold arany?!Na alljon meg a menet a hazugsagokkal.Romaniabol abban az idoben tilos volt ronkfat exportalni.Az IFET inkabb csak hazai butorgyaraknak keszitette a deszkat es csak nagyon keves deszkat adott el kulfoldnek.Abban az idoben a hazai butortermelest reszesitettek elonyben. Es az ilyen fajta szamlalasnak,hogy szorozd be,hogy 2-3 bocs,annak semmi ertelme.Es ebbol hany pusztul el meg mielott az egy eves kort megerne? Ezt is be lehet szorozni.Na de ha mar a szorszasnal tartassz akkor te is szorozd be,hogy napi 5-10 hektar erdot ha kivagnak,az hany hektar erdo egy ev alatt ? A multkor valamelyik roman videken hiuzt (roman neve RAS) filmeztek egy erdoszeli uton,amikor koztudott,hogy ez az allat soha nem bujik elo erdei relytekhelyeirol.Mit gondolsz ez a jelenseg minek koszonheto,te nagy szakerto?!

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha halgatsz okosabb maradsz,miota lett uregi nyul a hiuz?(RAS)Nem hadja el a rejtekhelyet?.Talan internetten rendeli az ebedet meg a vacsorat?.Egy igazi termeszetjaronak ezt kellene tudnia,tudni kell ,,olvasni,,a nyomokbol,nem azon csamcsogni amit latni a tv ben.

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Te biztosan okosabb maradtal volna ha ne ird ezt az utolso kommentedet,de mivel megszolaltal… Az UDMR vadaszainak vedelmezoi kozt,mind ilyen “okos “emberek vannak?! Mert ha igen akkor nem csoda,hogy ez az orszag igy halad.

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 13:13
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Már unjuk ezt a hőbörgést, hogy aki nem ért egyet a hülyeségeiddel, az csak udemerista, komcsi, szekus stb. lehet. Ki a f…om vagy te, hogy mindenkinek megmondod a frankót? Mindenkinek muszáj lesüllyedni a te szintedre? Tényekkel vitázz, ne a bunkóságoddal! S ne hasból szedjed az “érveket” szokásod szerint. Menj ki falura, állj szóba az emberekkel medveügyben, s utána mondjak a szemükbe, h biztos udemeristák. Megtanulod egy életre, hogy melyik szó mit jelent ne félj.

Ajánló

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.

Iskola-felújítás Barátoson

Heteken belül elkezdődik a barátosi Bibó József Általános Iskola jelenleg is használt, valamint a régi épületének a teljes körű felújítása – tudtuk meg Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől.

A Sanitas utánaszámolt

A bérnövelő intézkedések eredménye az lett, hogy számos helyen kevesebb pénzt kapnak az emberek – állítja az egészségügyi dolgozók jelentős részét képviselő Sanitas. A szakszervezeti szövetség szerint az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem tartja be a törvényt.

Pisitől ragacsos folyosó?

Panasszal keresték meg szerkesztőségünket: baróti olvasónk elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház pszichiátriai osztályán áldatlan állapotok uralkodnak, kevés a személyzet, vizelettől ragacsos a folyosó padlója. Utánajártunk az esetnek.

Van még, amit tanulni!

Több mint hat tonna szelektív hulladék gyűlt össze a Gosp-Com Kft. április 13-i gyűjtőakciója során. A nap folyamán két gyűjtőponton, a katonanevelde épülete előtt és a sportcsarnok előtti téren lehetett leadni a hulladékot, a vállalat munkatársai a nagyobb tárgyak elszállításában is segítséget nyújtottak. A lakosság 0,24 tonna pillepalackot/műanyagot, 0,47 tonna kartont/papírt, 1,14 tonna üveget, 4,35 […]

Röviden

Gyűjtik az aláírásokat Sepsiszentgyörgyön is gyűjti az aláírásokat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Bűnözők nélkül a köztisztségekben! jelmondatú alkotmánymódosító kezdeményezés támogatására. Ugyanakkor az alakulat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete múlt héten tartotta tisztújító gyűlését, melyen Dulányi-Balogh Szidóniát választották a városi szervezet elnökének, és Elvira Raduțăt bízták meg az alelnöki feladatokkal. Az aláírásgyűjtést két napja kezdték Sepsiszentgyörgyön, […]

A többség csak tengődik

Kovászna megyében jelenleg 48.719 nyugdíjas él, a legkisebb, szociális nyugdíj 520 lej, a legnagyobbat, 17.359 lejt egy államügyész kapja.

Razziázik a rendőrség

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség munkatársai a megyeszékhely – elsőként központi fekvésű – utcáit járják, és a szabálytalanul, a forgalmat akadályozó, netán járdán parkoló járgányok sofőrjeit figyelmeztetik, bírságolják.

Vétlen áldozatok megsegítése

Három éve jött létre a Vétlen Áldozatok Egyesülete, melynek célja segíteni olyan személyeken, akik közúti balesetet szenvednek ártatlanul, vagy orvosi műhiba, munkabaleset áldozatai lesznek. Az egyesületet alapító Bicsak László korábban kártérítés biztosítási ügynökként dolgozott, és a rendszer hibáira felfigyelve döntött úgy, hogy megalapítja az egyesületet a sérültek megsegítésére.