Egyetértettek abban, hogy a medvék el vannak szaporodva és vissza kell állítani az egyensúlyt Fotó: Kelemen László

Kovászna, Hargita és Brassó megyék vezetői, erdészetek, környezetvédelem és más érintett intézmények igazgatói és a civil szerveztetek képviselői tanácskoztak medveügyben, Brassóban. Az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy a medvék elszaporodtak, és vissza kell állítani az egyensúlyt. Arról, hogy ezt miként lehetne elérni, erősen eltérnek a vélemények.

– Szerintem már az is óriási előrelépés, hogy egyáltalán a „barikád” két oldalán lévő emberek (az elsősorban az emberek érdekeit, javait védő hatóságok és az állatokat védő civil szerveztek) leültek egy asztal mellé – mondta el a Kovászna megyét képviselő Könczei Csaba.

A mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint az külön eredményként értékelhető, hogy mindenki egyetértett abban, hogy a környezetvédelmi minisztérium által kidolgozandó medvemenedzs­menttervnek „egyensúlyteremtő” jellegűnek kell lennie.

– Tulajdonképpen egy jól válogatott társaság gyűlt össze, gyakorlatilag mindenkinek, aki érdekelt lehet ebben az ügyben, ott volt a képviselője. Fontos kiemelni, hogy még a „zöldek” is elismerik, hogy az egyensúly megbomlott, hogy a medvepopuláció jóval meghaladja az optimálist, ez szerintem hatalmas előrelépés – mondta el Kön­czei Csaba.

Ami a megoldásokat illeti, ott azért erősen eltérő javaslatok voltak. A minisztérium képviselői igyekeztek eloszlatni a „medveexportba vetett hitet”. Elmondták: Románia, nagykövetségein keresztül számos európai országot megkeresett, de senki hallani sem akar arról, hogy Romániából odatelepítsenek medvét.

Könczei „a kaptafánál maradt”, csak a medvéknek a mezőgazdaságra kifejtett „hatásait” részletezte.

– Szerintem három tényező van. Először van a termékkiesés, amely lehet közvetlen, amit a medve okoz a terményben vagy állatállományban, vagy közvetett, amikor az emberek meg sem művelik azt a területet, amely „medveközelben” van, részint, mert szó szerint félnek odajárni, részint mert attól tartanak, hogy a medve úgyis kárt tesz benne. A második a támogatások csúszása, ugyanis bizonyos időszakokban az Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) munkatársai vonakodnak kimenni a terepre, ha nincs ellenőrzés, nincs pénz. A harmadik a kártérítési rendszer, ami – finoman szólva – nem gazdapárti. Az álla­tokat nominális értéken térítik meg, azaz a tehénnek, például, egy ára van, függetlenül attól, hogy 3, avagy 30 liter tejet adott naponta. Ugyanakkor nem veszik figyelembe azt a kárt, amit az állat pusztulása okoz, hiszen lehet, hogy még öt évig, vagy még tovább hasznos lett volna. A gazda mindeközben elveszíti jogosultságát a támogatásra, ami szintén többszörösen összetett kérdés. A növénytermesztésben hasonló a helyzet, helytelen módon a költségek szintjén történik a kártérítés. És akkor még egyetlen szót sem szóltunk arról, hogy mikor, hány hónap, esetleg hány év múlva történik a kártérítés, ha egyáltalán sor kerül erre – sorolta Könczei Csaba.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a párbeszédet folytatni kell, de tényleges időpontot nem egyeztettek.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 12., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Igen.Ami itt le van irva az egyoldalu.Csak az egyik fel velemenye.Es az allatvedok,termeszetvedok velemenye?! Az mindeg kimarad a cikkeidbol,kedves Erdely Andras.Ha asztalhoz ultek targyalni,akkor a masik fel is kifejtette velemenyet.Vagy talan tevednek?! Errol akkor miert nem tajekoztatod az olvasoidat ugyanilyen reszletesen.Vagy talan azert mert az ok reszukrol nem csoppen semmi az erszenykedbe?

 • User
  Dátum: 2018. január 12., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ne, n, ne, ne beszeljunk felre! Nem tulszaporodva vannak a medvek, hanem az erdoirtas miatt elethely nelkul maradtak! Azokat kene kiloni helyettuk, akik miatt ez a helyzet kialakult, az erdirtokat!

 • User
  Dátum: 2018. január 12., 18:42
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mit nem lehet erteni azon hogy a medvek tulszaporodtak.Milyen vegzettseg kell ahoz hogy kiszamold,2-3 bocs es ezt szorozd be minim 20 evvel.Ne gyertek azzal hogy nincs erdo,mert 90 elott is ott volt az IFET, es mint tudjuk akkor is innen ment a zold arany.Miert nem lakik ma egy lakasban dedapa,nagyapa,apa ,es fia?ha egyszer kinottuk mar a lakast ,tovabb kell alni,ugyanez a helyzet a macikkal is,csak be kell latni.

 • User
  Dátum: 2018. január 14., 8:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak sokkal kevesebb a mohos ösvény és az árnyékos csapás. Azonkivül a macinak nem adhatsz térképet, hogy merre forduljon, ahol erdőt lát, ha neveldéből származik…

 • User
  Dátum: 2018. január 14., 9:17
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Csakhogy az IFET egy ev alatt nem dolgozott fel annyi fat mint a Schweighoffer egy honap alatt. Es honnet ment a zold arany?!Na alljon meg a menet a hazugsagokkal.Romaniabol abban az idoben tilos volt ronkfat exportalni.Az IFET inkabb csak hazai butorgyaraknak keszitette a deszkat es csak nagyon keves deszkat adott el kulfoldnek.Abban az idoben a hazai butortermelest reszesitettek elonyben. Es az ilyen fajta szamlalasnak,hogy szorozd be,hogy 2-3 bocs,annak semmi ertelme.Es ebbol hany pusztul el meg mielott az egy eves kort megerne? Ezt is be lehet szorozni.Na de ha mar a szorszasnal tartassz akkor te is szorozd be,hogy napi 5-10 hektar erdot ha kivagnak,az hany hektar erdo egy ev alatt ? A multkor valamelyik roman videken hiuzt (roman neve RAS) filmeztek egy erdoszeli uton,amikor koztudott,hogy ez az allat soha nem bujik elo erdei relytekhelyeirol.Mit gondolsz ez a jelenseg minek koszonheto,te nagy szakerto?!

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha halgatsz okosabb maradsz,miota lett uregi nyul a hiuz?(RAS)Nem hadja el a rejtekhelyet?.Talan internetten rendeli az ebedet meg a vacsorat?.Egy igazi termeszetjaronak ezt kellene tudnia,tudni kell ,,olvasni,,a nyomokbol,nem azon csamcsogni amit latni a tv ben.

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Te biztosan okosabb maradtal volna ha ne ird ezt az utolso kommentedet,de mivel megszolaltal… Az UDMR vadaszainak vedelmezoi kozt,mind ilyen “okos “emberek vannak?! Mert ha igen akkor nem csoda,hogy ez az orszag igy halad.

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 13:13
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Már unjuk ezt a hőbörgést, hogy aki nem ért egyet a hülyeségeiddel, az csak udemerista, komcsi, szekus stb. lehet. Ki a f…om vagy te, hogy mindenkinek megmondod a frankót? Mindenkinek muszáj lesüllyedni a te szintedre? Tényekkel vitázz, ne a bunkóságoddal! S ne hasból szedjed az “érveket” szokásod szerint. Menj ki falura, állj szóba az emberekkel medveügyben, s utána mondjak a szemükbe, h biztos udemeristák. Megtanulod egy életre, hogy melyik szó mit jelent ne félj.

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.