Egyetértettek abban, hogy a medvék el vannak szaporodva és vissza kell állítani az egyensúlyt Fotó: Kelemen László

Kovászna, Hargita és Brassó megyék vezetői, erdészetek, környezetvédelem és más érintett intézmények igazgatói és a civil szerveztetek képviselői tanácskoztak medveügyben, Brassóban. Az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy a medvék elszaporodtak, és vissza kell állítani az egyensúlyt. Arról, hogy ezt miként lehetne elérni, erősen eltérnek a vélemények.

– Szerintem már az is óriási előrelépés, hogy egyáltalán a „barikád” két oldalán lévő emberek (az elsősorban az emberek érdekeit, javait védő hatóságok és az állatokat védő civil szerveztek) leültek egy asztal mellé – mondta el a Kovászna megyét képviselő Könczei Csaba.

A mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint az külön eredményként értékelhető, hogy mindenki egyetértett abban, hogy a környezetvédelmi minisztérium által kidolgozandó medvemenedzs­menttervnek „egyensúlyteremtő” jellegűnek kell lennie.

– Tulajdonképpen egy jól válogatott társaság gyűlt össze, gyakorlatilag mindenkinek, aki érdekelt lehet ebben az ügyben, ott volt a képviselője. Fontos kiemelni, hogy még a „zöldek” is elismerik, hogy az egyensúly megbomlott, hogy a medvepopuláció jóval meghaladja az optimálist, ez szerintem hatalmas előrelépés – mondta el Kön­czei Csaba.

Ami a megoldásokat illeti, ott azért erősen eltérő javaslatok voltak. A minisztérium képviselői igyekeztek eloszlatni a „medveexportba vetett hitet”. Elmondták: Románia, nagykövetségein keresztül számos európai országot megkeresett, de senki hallani sem akar arról, hogy Romániából odatelepítsenek medvét.

Könczei „a kaptafánál maradt”, csak a medvéknek a mezőgazdaságra kifejtett „hatásait” részletezte.

– Szerintem három tényező van. Először van a termékkiesés, amely lehet közvetlen, amit a medve okoz a terményben vagy állatállományban, vagy közvetett, amikor az emberek meg sem művelik azt a területet, amely „medveközelben” van, részint, mert szó szerint félnek odajárni, részint mert attól tartanak, hogy a medve úgyis kárt tesz benne. A második a támogatások csúszása, ugyanis bizonyos időszakokban az Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) munkatársai vonakodnak kimenni a terepre, ha nincs ellenőrzés, nincs pénz. A harmadik a kártérítési rendszer, ami – finoman szólva – nem gazdapárti. Az álla­tokat nominális értéken térítik meg, azaz a tehénnek, például, egy ára van, függetlenül attól, hogy 3, avagy 30 liter tejet adott naponta. Ugyanakkor nem veszik figyelembe azt a kárt, amit az állat pusztulása okoz, hiszen lehet, hogy még öt évig, vagy még tovább hasznos lett volna. A gazda mindeközben elveszíti jogosultságát a támogatásra, ami szintén többszörösen összetett kérdés. A növénytermesztésben hasonló a helyzet, helytelen módon a költségek szintjén történik a kártérítés. És akkor még egyetlen szót sem szóltunk arról, hogy mikor, hány hónap, esetleg hány év múlva történik a kártérítés, ha egyáltalán sor kerül erre – sorolta Könczei Csaba.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a párbeszédet folytatni kell, de tényleges időpontot nem egyeztettek.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. január 12., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Igen.Ami itt le van irva az egyoldalu.Csak az egyik fel velemenye.Es az allatvedok,termeszetvedok velemenye?! Az mindeg kimarad a cikkeidbol,kedves Erdely Andras.Ha asztalhoz ultek targyalni,akkor a masik fel is kifejtette velemenyet.Vagy talan tevednek?! Errol akkor miert nem tajekoztatod az olvasoidat ugyanilyen reszletesen.Vagy talan azert mert az ok reszukrol nem csoppen semmi az erszenykedbe?

 • User
  Dátum: 2018. január 12., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ne, n, ne, ne beszeljunk felre! Nem tulszaporodva vannak a medvek, hanem az erdoirtas miatt elethely nelkul maradtak! Azokat kene kiloni helyettuk, akik miatt ez a helyzet kialakult, az erdirtokat!

 • User
  Dátum: 2018. január 12., 18:42
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mit nem lehet erteni azon hogy a medvek tulszaporodtak.Milyen vegzettseg kell ahoz hogy kiszamold,2-3 bocs es ezt szorozd be minim 20 evvel.Ne gyertek azzal hogy nincs erdo,mert 90 elott is ott volt az IFET, es mint tudjuk akkor is innen ment a zold arany.Miert nem lakik ma egy lakasban dedapa,nagyapa,apa ,es fia?ha egyszer kinottuk mar a lakast ,tovabb kell alni,ugyanez a helyzet a macikkal is,csak be kell latni.

 • User
  Dátum: 2018. január 14., 8:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak sokkal kevesebb a mohos ösvény és az árnyékos csapás. Azonkivül a macinak nem adhatsz térképet, hogy merre forduljon, ahol erdőt lát, ha neveldéből származik…

 • User
  Dátum: 2018. január 14., 9:17
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Csakhogy az IFET egy ev alatt nem dolgozott fel annyi fat mint a Schweighoffer egy honap alatt. Es honnet ment a zold arany?!Na alljon meg a menet a hazugsagokkal.Romaniabol abban az idoben tilos volt ronkfat exportalni.Az IFET inkabb csak hazai butorgyaraknak keszitette a deszkat es csak nagyon keves deszkat adott el kulfoldnek.Abban az idoben a hazai butortermelest reszesitettek elonyben. Es az ilyen fajta szamlalasnak,hogy szorozd be,hogy 2-3 bocs,annak semmi ertelme.Es ebbol hany pusztul el meg mielott az egy eves kort megerne? Ezt is be lehet szorozni.Na de ha mar a szorszasnal tartassz akkor te is szorozd be,hogy napi 5-10 hektar erdot ha kivagnak,az hany hektar erdo egy ev alatt ? A multkor valamelyik roman videken hiuzt (roman neve RAS) filmeztek egy erdoszeli uton,amikor koztudott,hogy ez az allat soha nem bujik elo erdei relytekhelyeirol.Mit gondolsz ez a jelenseg minek koszonheto,te nagy szakerto?!

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha halgatsz okosabb maradsz,miota lett uregi nyul a hiuz?(RAS)Nem hadja el a rejtekhelyet?.Talan internetten rendeli az ebedet meg a vacsorat?.Egy igazi termeszetjaronak ezt kellene tudnia,tudni kell ,,olvasni,,a nyomokbol,nem azon csamcsogni amit latni a tv ben.

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Te biztosan okosabb maradtal volna ha ne ird ezt az utolso kommentedet,de mivel megszolaltal… Az UDMR vadaszainak vedelmezoi kozt,mind ilyen “okos “emberek vannak?! Mert ha igen akkor nem csoda,hogy ez az orszag igy halad.

 • User
  Dátum: 2018. január 15., 13:13
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Már unjuk ezt a hőbörgést, hogy aki nem ért egyet a hülyeségeiddel, az csak udemerista, komcsi, szekus stb. lehet. Ki a f…om vagy te, hogy mindenkinek megmondod a frankót? Mindenkinek muszáj lesüllyedni a te szintedre? Tényekkel vitázz, ne a bunkóságoddal! S ne hasból szedjed az “érveket” szokásod szerint. Menj ki falura, állj szóba az emberekkel medveügyben, s utána mondjak a szemükbe, h biztos udemeristák. Megtanulod egy életre, hogy melyik szó mit jelent ne félj.

Ajánló

Új év, új helyszín

Hosszú évek hagyományával szakított Barót polgármestere és jegyzője, amikor múlt év végén a városi tanács ülését már nem a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, hanem a szomszédos, jelenleg iskolaként is szolgáló épület egyik termébe hívták össze.

Munkaügyi kihágás

Ünnepekkor, illetve hétvégéken történő „dolgoztatásra” folyamatosan panaszkodnak a Kovászna megyei munkafelügyelőségen. Egy konkrét eset apropóján kerestük fel Ördög Lajost, a munkafelügyelőség vezetőjét: sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kifogásolta, január elsején is berendelte a munkaadója.

Európai színvonalon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgy főterén az új turisztikai információs központot. A hatóságok szerint az „európai színvonalú” létesítmény jelentősen hozzájárul majd a háromszéki turizmus fellendítéséhez.

Két év alatt befejeznék

Idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón. A helyi és a megyei önkormányzat vezetői erről szerdán egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két testület operatív megbeszélést.

Napok alatt gyorssegély

Ritkán látott összefogást váltott ki annak a kétéves kislánynak az esete, akit szilveszter napján utaltak be a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára, hogy kiderüljön: daganattal kell műteni. A hazai egészségügyi rendszer állapota miatt, egy bukaresti kitérő után Budapestre kényszerültek a szülők, hogy a neuroblasztómával diagnosztizált Imreh Kincsőt kezeltessék.

Magabiztosan és büszkén

Kovászna Megye Tanácsa és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több rendezvénnyel is készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester közös sajtótájékoztatón számoltak be a Híres háromszékiek a centenárium évében címmel indított éves program céljáról.

Ránk szakadt a hó!

Háromszéken tegnap délre tettek minden utat járhatóvá, miután az úttestre dőlt fák miatt közel tíz órára leállt a forgalom a 11C jelzésű országúton, Torja és Bálványos között. A Kovászna megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tűzoltók 75 kisebb-nagyobb útra dőlt fát daraboltak fel és távolítottak el.

„Akasztottak erdeje”a téren

A magyar pártok, az EMNT és a MERT Egyesület támogatásával szervezett tüntetést tegnap a szentgyörgyi főtéren a Sepsiszéki Székely Tanács.
Gazda Zoltán sepsiszéki elnök szólt először a mintegy 200 jelenlévőhöz, akik a magukkal hozott székely zászlókkal jelezték, nem félemlíthetők meg.

Öt bocs már extrém

A napokban több ízben is ötbocsos medvékről szóltak a hírek, miközben már tavaly-tavalyelőtt arról értekeztek az erdészek-vadászok, hogy a három is szokatlan, de a négy még inkább az, eddig a kétbocsos medvék számítottak „normálisnak”. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi docensét, az ökológus-biológus Markó Bálintot kérdeztük.

Nem kell sorba állni!

A napokban szerkesztőségünkben érdeklődött egy aggódó olvasó, aki a médiából arról értesült, hogy a fizetése után idéntől neki kell befizetnie az adót, ám sehol nem talált arra vonatkozó információt, hogy mikor, hol, milyen formában kellene megtennie ezt. Bár erről már sokszor írtunk, újfent megerősítést kértünk.

Inkább temetünk

Év eleje lévén, ilyenkor szokásos számba venni dolgainkat, azt is, hogy hányan jöttünk világra, vagy hányan távoztunk jobb helyre az elmúlt esztendőben.

Félgőzzel előre

Félgőzzel, de azért mégiscsak előre megyünk – összegezte az idei kilátásokat Kisgyörgy Sándor. Sepsikőröspatak polgármestere elmondta: az adózásban bevezetett változások következtében mintegy 300 ezer lejjel kap kevesebbet a község, mint tavaly.

Újraépítenék az Olt-hidat

Az idén megvalósítandó munkálatokról érdeklődtünk Fodor Imrétől, Illyefalva polgármesterétől, aki az utópisztikus nagy álmok helyett inkább a reális, kézzel fogható tervekről számolt be.
Az elöljáró elmondta, sikerült finanszírozási szerződést kötniük az Országos Fejlesztési Alappal, ennek tükrében, a kormány által finanszírozott helyi fejlesztési program keretében az Olt-hidat építenék újjá.

Néhol összeesnek az éhségtől

Decembertől márciusig a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei a különböző gyűjtőakciók eredményeként összegyűlt pénzből vásárolt tartós élelmiszert, tisztálkodószert, esetenként ruhát és bútort juttatnak el rászoruló családoknak. Időnként – egyre többször – olyan esetekkel találkoznak, amelyek kérdések tucatját veti fel.

Rövid hírek

Heti sürgősségek A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a január 8. és január 15. közötti időszakban 642 esetet láttak el, közülük 192 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 64 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 222 belgyógyászati, 82 gyerekgyógyászati, 43 nőgyógyászati, 30 pszichiátriai és […]