Az új hídon már súlykorlátozás nélkül közlekedhetnének a teherautók

Korábban már említettük, hogy Barót a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) által készül megvalósítani néhány fontos beruházást, mint amilyen a felsőrákosi vízhálózat kiépítése, vagy a baróti új iskolaépület befejezése.

Az erdővidéki polgármesterek legutóbbi találkozóján elhangzottak szerint a város öt pályázatot nyújtott be a programot kezelő Fejlesztési Minisztériumhoz, melyekből a minisztérium honlapján nemrég feltüntetett adatok szerint hármat alkalmasnak találtak a támogatásra, és azokra különböző összegeket irányoztak elő.

Így a felsőrákosi vízhálózat kiépítését 3,8 millió lejjel támogatná az állam, az iskolaépületek befejezését Baróton 13 millió lejjel, a 38-as községi út modernizálását (Véczer–Felsőrákos–Barót város közigazgatási területének határáig) pedig 8,5 millió lejjel.

További erdővidéki beruházások is vannak, melyekre pénzt adna a minisztérium. Így a magyarhermányi iskola bővítésére 2,5 millió lejt, Bacon községben helyi utak modernizálására 5,2 millió lejt, Bölönben az I–VIII. osztályos iskola bővítésére 2,2 millió lejt, Bardoc községben a 41-es községi út (Székelyszáldoboson át) felújítására 5 millió lejt, Vargyas községben pedig a szennyvízhálózat kiépítésére 7,8 millió lejt szánnának.

Mint azt Váncza Tibor megyei tanácsostól megtudtuk, a pénzekről azért lehet egyelőre csak feltételes módban beszélni, mert ahhoz, hogy a valós szerződéseket a beruházások finanszírozására megkössék, a települések vezetőinek november 30-ig továbbítaniuk kell a minisztérium felé a beruházások kész terveit, a különféle engedélyeket is. Ha kifutnak a határidőből, elúszik a pénz.
A megyei tanács is pályázott egy Erdővidéken található létesítmény újjáépítésére 5,5 millió lej értékben. A támogatásból új hidat építenének Nagyajtán, a főúton, a régi, már elavult állapotban lévő vashidat elköltöztetnék.

Váncza elmondása szerint ez a beruházás már konkrétumként kezelhető, hiszen a megyei tanácsnak az új hídra a terve már megvan, az engedélyek beszerzése is folyamatban. Az új betonhíd 7 méter széles lenne, de a beruházás keretében felújítanák a közelben levő útkereszteződést is (ahol Középajta felé elágazik az út), a hídhoz feljárót, lejárót építenének. Ha minden jól megy, jövő tavasszal már elkezdődhetnének a munkálatok.

A régi, még az Osztrák–Magyar Monarchiában épült híd sorsát illetően a tanácsos elmondta, az a döntés született, egyeztetésben a nagyajtai elöljárókkal is, hogy azt őrizzék meg. Három hely került szóba, ahova elköltöztetni lehetne a község területén belül, ahol majd gyalogosok, vagy kisebb járművek használhatnák.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Kigyulladt autó Tegnap délután fél kettő körül értesítették a megyei tűzoltókat, hogy a sepsiszentgyörgyi Kaufland parkolójában egy személygépkocsi motorja kigyulladt. A lánglovagok rögtön a helyszínre siettek, ahol kiderült, körülbelül tíz százalékban égett le, károsult a jármű motorja (a gyúlékony alkatrészek). A tüzet valószínűleg egy rossz vagy helytelenül szigetelt kábel miatti rövidzárlat okozhatta. Szerencsére senki nem […]

Jobb utakért

Az elmúlt 50 év legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, emelte ki Tamás Sándor tanácselnök a megyei tanács soros ülésén tegnap, ahol Orbaiszék településeinek modernizációs programját mutatta be. Kovászna Megye Tanácsa Zágonban tartotta májusi ülését.

Agresszív hajléktalanok

Olvasónk agresszív, kolduló hajléktalanra panaszkodott, aki a sepsiszentgyörgyi, központi Erzsébet parkban kezdett szitkozódni, miután nem kapott aprót italra. A hajléktalanszálló vezetőségétől érdeklődtünk, és elgondolkodtató részletekről szereztünk tudomást.

Ballagási könyvajándékozás

Pár évtizede még a könyv volt a ballagások ajándékslágere. Jogosan: tanult éretteknek vittük az olvasnivalót, a könyv mindenki számára ugyanolyan hasznos, nem kell testre szabni, méretre, nemre. És tartós. Kíváncsiak voltunk, a digitalizálódás világában mire jutottunk, visznek-e még ilyen ajándékot kicsengetésre.

Olt utcai kálvária

A sepsiszentgyörgyi Olt utcában húzódó járda a téli fagyok után szinte éves rendszerességgel áldatlan állapotba kerül. A városvezetéstől érdeklődtünk a jövőbeli tervekről.

Új elnököt választottak

Tisztújító közgyűlést tartottak szerdán a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklubban. Szántó Évát egyöntetűen szavazták meg a nyugdíjas szervezet élére a jelenlévő tagok.

Politikai hátszél is kéne

Antal Árpád polgármester a megyeszékhelyen zajló útfelújítási munkálatokat újságolta tegnapi sajtótájékoztatóján: az önkormányzat által megrendelt útfestő-gép végre megérkezett, így egy munkacsapat dolgozik is vele. Az elöljáró szerint majd’ minden nap egy-egy újonnan festett úttest, parkolósáv, biciklisáv fog megjelenni a városban, a tervek szerint a nyár végére az egész város úthálózatát újrafestik.

Röviden

Varsóban egyeztetnek Ma Varsóban kerül sor az első kormányközi megbeszélésre Lengyelország és Románia között. „Délután, a kormányülést követően utazunk el több miniszterrel Varsóba, hogy részt vegyünk május 25-én Lengyelország és Románia első kormányközi egyeztetésén. A tárgyalásra az ad okot, hogy mindkét állam idén ünnepli centenáriumát – Románia a nagy egyesülés évfordulóját, Lengyelország függetlenségének évfordulóját ünnepli” […]

Öt ló ment a vágóhídra

Csupán május hónapban (1–22. között, a statisztikai adatok szerint) nem kevesebb mint 5 kóbor lovat fogtak be a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök, de belterületen legeltető pásztorral is akadt gondjuk, akinek májusban átlag hetente 2 jegyzőkönyvet állítottak ki az egyenruhások. Részletekről érdeklődtünk.

Kis jövedelműeknek

Május végéig tehetik le az igényléseket az iskolák az Euro200 támogatási programra, azon diákok számára, akik számítógép-vásárlási értékjegyet kapnak. Az értékjegy, a gyerekek számától függetlenül, családonként csak egy alkalommal igényelhető.

A láthatatlanok

Kapkod a kormány a fiatal munkaerő után, ám az intézmények, törvényszövegek közötti egyeztetést krónikusan elhanyagolja, így a megtett erőfeszítések hatékonysága is csekély mértékű. Eközben a munkaerő-foglalkoztatási hivatal az iskoláit elvégző (vagy elhagyó), de még nem foglalkoztatott és képzésben sem résztvevő, 25. életévüket be nem töltött fiatalokat – az úgynevezett NEET-eket – igyekszik nyilvántartásba venni.

Röviden

Figyeljünk a környezetünkre! Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala tájékoztatni szeretné a lakókat arról, hogy mire érdemes odafigyelni egy természetben történő kirándulás alkalmával, hogy az ne csak biztonságos, hanem környezetkímélő is legyen. A legfontosabb előírás, hogy tüzet csak erre alkalmas, már előre kialakított helyeken lehet gyújtani. Ott, ahol nincs kialakított tűzhely, a kirándulók hordozható grillsütőt használhatnak. A szemetet, […]

Gépkocsi a hűségeseknek

A képen látható személygépkocsit vezetheti haza az az olvasónk, aki május 31-ig legalább 1 hónapra megrendeli lapunkat. A nyereményautó megtekinthető egészen május 26-ig Kovásznán, a Csacsa bár előtt, azután pedig Barót főterén, egészen május 31-ig.

Földön talált holmi?

Sok esetben halljuk a „bölcs tanítást”, miszerint a földön talált holmit megtartani nem lopás. Elvesztett tárgyak, pénztárcák komolyabb pénzösszegek visszaszolgáltatása után akadnak, akik a becsületes megtaláló fejéhez vágják, hogy biza jó bamba volt, hogy visszaadta, mert akár meg is tarthatta volna. A rendőrséget kérdeztük az ide vágó törvényekről.

A középiskoláig leállnak

Világszinten csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, a háromszéki gyerekek koruk előrehaladtával egyre kevesebbet akarnak mozogni, s erre a szülők is „rásegítenek”. A megoldás a megfelelő táplálkozás és mozgás lenne – vélik a szakemberek.