Az új hídon már súlykorlátozás nélkül közlekedhetnének a teherautók

Korábban már említettük, hogy Barót a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) által készül megvalósítani néhány fontos beruházást, mint amilyen a felsőrákosi vízhálózat kiépítése, vagy a baróti új iskolaépület befejezése.

Az erdővidéki polgármesterek legutóbbi találkozóján elhangzottak szerint a város öt pályázatot nyújtott be a programot kezelő Fejlesztési Minisztériumhoz, melyekből a minisztérium honlapján nemrég feltüntetett adatok szerint hármat alkalmasnak találtak a támogatásra, és azokra különböző összegeket irányoztak elő.

Így a felsőrákosi vízhálózat kiépítését 3,8 millió lejjel támogatná az állam, az iskolaépületek befejezését Baróton 13 millió lejjel, a 38-as községi út modernizálását (Véczer–Felsőrákos–Barót város közigazgatási területének határáig) pedig 8,5 millió lejjel.

További erdővidéki beruházások is vannak, melyekre pénzt adna a minisztérium. Így a magyarhermányi iskola bővítésére 2,5 millió lejt, Bacon községben helyi utak modernizálására 5,2 millió lejt, Bölönben az I–VIII. osztályos iskola bővítésére 2,2 millió lejt, Bardoc községben a 41-es községi út (Székelyszáldoboson át) felújítására 5 millió lejt, Vargyas községben pedig a szennyvízhálózat kiépítésére 7,8 millió lejt szánnának.

Mint azt Váncza Tibor megyei tanácsostól megtudtuk, a pénzekről azért lehet egyelőre csak feltételes módban beszélni, mert ahhoz, hogy a valós szerződéseket a beruházások finanszírozására megkössék, a települések vezetőinek november 30-ig továbbítaniuk kell a minisztérium felé a beruházások kész terveit, a különféle engedélyeket is. Ha kifutnak a határidőből, elúszik a pénz.
A megyei tanács is pályázott egy Erdővidéken található létesítmény újjáépítésére 5,5 millió lej értékben. A támogatásból új hidat építenének Nagyajtán, a főúton, a régi, már elavult állapotban lévő vashidat elköltöztetnék.

Váncza elmondása szerint ez a beruházás már konkrétumként kezelhető, hiszen a megyei tanácsnak az új hídra a terve már megvan, az engedélyek beszerzése is folyamatban. Az új betonhíd 7 méter széles lenne, de a beruházás keretében felújítanák a közelben levő útkereszteződést is (ahol Középajta felé elágazik az út), a hídhoz feljárót, lejárót építenének. Ha minden jól megy, jövő tavasszal már elkezdődhetnének a munkálatok.

A régi, még az Osztrák–Magyar Monarchiában épült híd sorsát illetően a tanácsos elmondta, az a döntés született, egyeztetésben a nagyajtai elöljárókkal is, hogy azt őrizzék meg. Három hely került szóba, ahova elköltöztetni lehetne a község területén belül, ahol majd gyalogosok, vagy kisebb járművek használhatnák.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Idén víztisztító is épül

Erdővidék közigazgatási egységei közül kétségkívül a bardoci az, mely a beruházásokat, de a megvalósításokat is tekintve az élen halad. Idén egy olyan létesítményt kapna a község, ami megyeszinten, de talán országszinten is újdonságnak számít. „Egy lépéssel előbbre vagyunk, mint mások” – fogalmazott Balázsi Dénes polgármester, mikor részletezte a község idei terveit.

Egy józan román hang

Egészen szokatlanul józan, nyitott és jövőbemutató hangot ütött meg (tegyük hozzá gyorsan, nem először) az Identitás és Dialógus Egyesület (AID). Az Alexandru Andriesei által vezetett civil szervezet nyílt levelét a három magyar párt autonómiával kapcsolatos közös állásfoglalásáról érdemes lenne teljes terjedelmében lehozni, de helyszűke miatt kénytelenek vagyunk rövidíteni rajta. A helyi RMDSZ-vezetők vesszőparipája, hogy ők nyitnának a románság felé, de „nincs partner, akivel beszélni lehetne”. Ajánljuk szíves figyelmükbe az alábbi dokumentum szerzőit.

Röviden

Hasba szúrta feleségét Vasárnap délután Bükszádra, egy elmérgesedett családi veszekedés helyszínére riasztották a rendőrséget. A házastársak az alkohol hatása alatt estek egymásnak, a 40 éves férfi a dulakodás során hasba szúrta feleségét. Az áldozatot a megyei kórházba szállították, a férfit 24 órás őrizetbe vették, az ügy besorolásáról a nő egészségi állapotának függvényében és a törvényszéki […]

Magánterületen esett el

Érdekes esetre hívták fel figyelmünket: a helyszínen meggyőződhettünk, hogy valóban „jégpálya” az említett útszakasz, ám amint az utólag kiderült, magánterületet használnak közterületként a sepsiszentgyörgyi polgárok, így nem lehet senkit felelősségre vonni a kialakult helyzet miatt.

Elő a hólapátot!

Nem mondhatni, hogy mindenki elégedettséggel nyugtázta a hóeltakarító eke ténykedését Baróton a minapi nagyobb havazások után, észrevételek munkájával kapcsolatban még a városi ta­nács­ülésen is elhangzottak.

Vidéki kiszállásokat ígértek

Szép sikertörténet az 1968 szeptemberében, azaz 50 éve megalakult Művészeti és Népiskoláé, amely annak idején egy szakkal indult, ma pedig huszonkétféle művészeti ágban nyújt oktatást. Az évforduló tiszteletére vasárnap a Tamási Áron Színházban lépett fel az önképzést vállaló diákok egy része.

Huszonöt év után új elnök

Az Erdélyi Kárpát-egyesület háromszéki osztálya (HEKE) január 13-i tisztújító közgyűlésén a csoportot vezető Dukrét Lajos 25 évi elnökség után átadta helyét a fiatalabb nemzedéknek. A frissen megválasztott Kozma Zoltán (képünkön) nagy tervekkel néz a jövőbe.

Az egység hiánya

Nagyon felemásan ítélik meg az emberek, hogy Kulcsár-Terza József képviselő egymaga benyújtotta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia-statútumát a parlamentbe. Afölött nincs vita, hogy be kellett nyújtani, de az, hogy egyetlen képviselő tette ezt meg, hiteltelenné és erőtlenné teheti a próbálkozást. Afelől viszont, hogy miért nem támogatták a kezdeményezést legalább a háromszéki képviselők, erősen megoszlanak a vélemények, és nyilvánvaló, hogy valaki erősen csúsztat.

Megégett egy nő

Hétvégén számos alkalommal riasztották a megyei lánglovagokat: több tűzeset történt Háromszéken, ezeket sikerült eloltaniuk, de tehetetlenné vált idős hölgyek segítségére is siettek az életmentők. Pénteken este a sepsiszentgyörgyi Egészség sétány egyik tömbházából kértek segítséget, miután egy idős hölgy lakásából jajveszékelést, segélykéréseket hallottak a szomszédok. Mint utólag kiderült, a körülbelül 75 éves hölgy éppen az ágyból […]

Tarolt a Potio Nobilis

Öt kategóriagyőztes (Champion) nagydíj, 11 arany- és 11 ezüstérem, ez a Potio Nobilis hétvégi „nemesfémzsákmánya” Európa legnagyobb pálinkaversenyén, az ongai Quintessencen. A sepsiszentgyörgyi cégnek egyetlen ezüstérem hiányzott, hogy a legtöbb díjjal elvigye a győztes pálinkafőző díjat is.

Még tart a kampány

Január 31-ig zajlik az ismertető kampány, amely során a megyei munkafelügyelőség szakemberei a bérezések újratárgyalásának fontosságáról tájékoztatják a háromszéki munkaadókat, munkavállalókat – magyarázta legutóbbi beszélgetésünk során Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetője, aki újdonságokról, eredményekről is beszámolt.

Porlunk, mint a szikla?

A polgármesteri hivatalok anyakönyvvezetőitől kapott kimutatások alapján 2017-ben Háromszéken egyedül Sepsiszentgyörgyön nőtt az újszülöttek száma az előző évi adatokhoz viszonyítva, mind Kézdivásárhelyen, mind Kovásznán és Baróton csökkent a házasodási kedv is.

Új év, új helyszín

Hosszú évek hagyományával szakított Barót polgármestere és jegyzője, amikor múlt év végén a városi tanács ülését már nem a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, hanem a szomszédos, jelenleg iskolaként is szolgáló épület egyik termébe hívták össze.

Munkaügyi kihágás

Ünnepekkor, illetve hétvégéken történő „dolgoztatásra” folyamatosan panaszkodnak a Kovászna megyei munkafelügyelőségen. Egy konkrét eset apropóján kerestük fel Ördög Lajost, a munkafelügyelőség vezetőjét: sepsiszentgyörgyi olvasónk azt kifogásolta, január elsején is berendelte a munkaadója.

Európai színvonalon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán Sepsiszentgyörgy főterén az új turisztikai információs központot. A hatóságok szerint az „európai színvonalú” létesítmény jelentősen hozzájárul majd a háromszéki turizmus fellendítéséhez.