Az új hídon már súlykorlátozás nélkül közlekedhetnének a teherautók

Korábban már említettük, hogy Barót a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) által készül megvalósítani néhány fontos beruházást, mint amilyen a felsőrákosi vízhálózat kiépítése, vagy a baróti új iskolaépület befejezése.

Az erdővidéki polgármesterek legutóbbi találkozóján elhangzottak szerint a város öt pályázatot nyújtott be a programot kezelő Fejlesztési Minisztériumhoz, melyekből a minisztérium honlapján nemrég feltüntetett adatok szerint hármat alkalmasnak találtak a támogatásra, és azokra különböző összegeket irányoztak elő.

Így a felsőrákosi vízhálózat kiépítését 3,8 millió lejjel támogatná az állam, az iskolaépületek befejezését Baróton 13 millió lejjel, a 38-as községi út modernizálását (Véczer–Felsőrákos–Barót város közigazgatási területének határáig) pedig 8,5 millió lejjel.

További erdővidéki beruházások is vannak, melyekre pénzt adna a minisztérium. Így a magyarhermányi iskola bővítésére 2,5 millió lejt, Bacon községben helyi utak modernizálására 5,2 millió lejt, Bölönben az I–VIII. osztályos iskola bővítésére 2,2 millió lejt, Bardoc községben a 41-es községi út (Székelyszáldoboson át) felújítására 5 millió lejt, Vargyas községben pedig a szennyvízhálózat kiépítésére 7,8 millió lejt szánnának.

Mint azt Váncza Tibor megyei tanácsostól megtudtuk, a pénzekről azért lehet egyelőre csak feltételes módban beszélni, mert ahhoz, hogy a valós szerződéseket a beruházások finanszírozására megkössék, a települések vezetőinek november 30-ig továbbítaniuk kell a minisztérium felé a beruházások kész terveit, a különféle engedélyeket is. Ha kifutnak a határidőből, elúszik a pénz.
A megyei tanács is pályázott egy Erdővidéken található létesítmény újjáépítésére 5,5 millió lej értékben. A támogatásból új hidat építenének Nagyajtán, a főúton, a régi, már elavult állapotban lévő vashidat elköltöztetnék.

Váncza elmondása szerint ez a beruházás már konkrétumként kezelhető, hiszen a megyei tanácsnak az új hídra a terve már megvan, az engedélyek beszerzése is folyamatban. Az új betonhíd 7 méter széles lenne, de a beruházás keretében felújítanák a közelben levő útkereszteződést is (ahol Középajta felé elágazik az út), a hídhoz feljárót, lejárót építenének. Ha minden jól megy, jövő tavasszal már elkezdődhetnének a munkálatok.

A régi, még az Osztrák–Magyar Monarchiában épült híd sorsát illetően a tanácsos elmondta, az a döntés született, egyeztetésben a nagyajtai elöljárókkal is, hogy azt őrizzék meg. Három hely került szóba, ahova elköltöztetni lehetne a község területén belül, ahol majd gyalogosok, vagy kisebb járművek használhatnák.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Vásárcsarnok a bázis helyén

Korszerű vásárcsarnok és egy új színházépület felépítését tervezi a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Ugyanakkor megoldást keresnek a Cimborák Bábszínház székházgondjaira is, közölte Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Félszívvel, félszájjal

Pénteken lezajlott az elsősorban végzősöknek szóló munkabörze, de ahogy az lenni szokott, mások is szerencsét próbálnak ilyenkor.

RÖVIDEN

Átadták az Orbán Balázs-díjakat Idén a reformáció jegyében osztották ki a székelyföldi megyék legrangosabb elismerését. Kovászna megyéből Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke vehette át péntek este az Orbán Balázs-díjat a marosvásárhelyi Vártemplomban szervezett díjátadón. „Merem mondani, hogy Kató Béla a jelenkori Erdély Széchenyije. Hálát kell adnunk mindazoknak, akik egész életükkel, cselekedeteikkel mutatják […]

Kilométerek ezreit szaladták

Ötszáz órán át, több ezer kilométeren hirdették Bereck nevét a ReforMaraton 500 kezdeményezés résztvevői, Juhos Gábor maratonista és Bardócz Csaba református lelkipásztor. Az elmúlt pár hét során 179-szer hangzott el „nekifutamodásuk” során az ágyúöntő Gábor Áron szülőfalujának a neve, míg szombaton 180-adszorra is kiejthették szájukon, hiszen útjuk végén befutottak a legkeletibb, reformátusokat is befogadó településre, Bereckbe.

Hétvégi sokadalom

Jó időben, jó hangulatban zajlott szombaton a VI. alkalommal megszervezett Erdővidéki Őszi Sokadalom Baróton.

Elkészült a cégtoplista

Az „értékek találkozója” zárta péntek este a háromszéki vállalkozók hetét, a Startup Weeket. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 24. alkalommal díjazta ünnepi körülmények között a legeredményesebb 1100 háromszéki vállalkozást.

Válogassuk meg!

Barót, úgy tűnik, nem igazán tud előremozdulni a szelektív hulladékgyűjtés kényes ügyében, ugyanis a vegyes hulladék mennyisége idén semmivel sem csökkent a tavalyi értékekhez képest – hangzott el a város legutóbbi tanácsülésén.

Felújítják az iskolát

Tánczos Szabolcs barátosi polgármestertől megtudtuk, október 10-én sikerült aláírniuk a finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztériumnál a közel 2,1 millió lejes pályázatra. Ez magában foglalja az iskola régi épületének – ami annyira romos állapotban van, hogy abba már nem tanítanak – teljes körű rehabilitációját: tetőcserét, külső-belső javítást, a központi fűtés beszerelését, új mosdók létesítését stb. A […]

A Kós Károly utca is készül

Hosszú várakozás után most sikerült Sepsiszentgyörgy önkormányzatának megkötni az első finanszírozási szerződést az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretén belül a Testvériség sétány felújítására, derült ki Antal Árpád polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján.

Röviden

Szemétgyűjtés Kovásznán Szombaton 10 órától a kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete szemétgyűjtési akciót szervez a fürdővárosi Lőrincz Zsigmond-sípálya melletti erdőrészben. A találkozás a sípálya parkolójában lesz, a szemétszedéshez szükséges kellékeket a szervezők biztosítják. „Nem nagycsaládos, hanem takarítós, nevelős program ez. A legnagyobb haszonélvezői pedig a természet mellett a gyerekek lesznek, akik azt láthatják majd, hogy […]

Mellőzik a zászlónkat

Van egy törvény, ami arról szól, hogy el lehet fogadni megyei és települési zászlókat. Ennek ellenére ott tartunk, hogy nem tartják be a törvényt velünk szemben – emelte ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Sokszor el kell mondani

Miután belföldön „nem sok jóra számíthatunk”, minden európai fórumon vagy európai szervezet képviselőjének el kell mondani, hogy Romániában nem tartják be a kisebbségek jogait – hangoztatta Kulcsár-Terza József. A Magyar Polgári Párt Kovászna (MPP) megyei elnöke legutóbb az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) képviselőinek beszélt a romániai magyarság helyzetéről.

Baj van a középületekkel

Tegnap délelőtt 11 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban tartottak tájékoztatót a megyei tűzoltóság képviselői, a téma a tűzvédelmi engedélyek megszerzése, az ezzel járó törvényes kötelezettségek, illetve az elkerülhetetlen bírságok voltak. A meghívott településvezetők, tervezők, tanintézmények, cégek vezetői főként a bírságok említése után adtak hangot elégedetlenségüknek.

Helyben a helyit

Bizonyára jó okuk van arra a kolozsvári, brassói, csíkszeredai vásárlóknak, hogy Tóth Kálmánék árkosi almapréselőjébe vigyék a gyümölcsöt, ha otthon szeretnék élvezettel kortyolgatni a saját termésnek a multiénál mindig édesebb levét. Megkezdődött a szezon, megnéztük, hogy haladnak a korral a présházban.

Figyelnek a reptérre

A megyei tanács rendkívüli ülésén döntöttek arról, hogy 6000 lejjel támogatják az Andrei Mureşanuan Színház november elején zajló Dbutan-T fesztivál megszervezését, és a megyetanácselnök beszélt a brassói reptér ügyéről is.