Az új hídon már súlykorlátozás nélkül közlekedhetnének a teherautók

Korábban már említettük, hogy Barót a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) által készül megvalósítani néhány fontos beruházást, mint amilyen a felsőrákosi vízhálózat kiépítése, vagy a baróti új iskolaépület befejezése.

Az erdővidéki polgármesterek legutóbbi találkozóján elhangzottak szerint a város öt pályázatot nyújtott be a programot kezelő Fejlesztési Minisztériumhoz, melyekből a minisztérium honlapján nemrég feltüntetett adatok szerint hármat alkalmasnak találtak a támogatásra, és azokra különböző összegeket irányoztak elő.

Így a felsőrákosi vízhálózat kiépítését 3,8 millió lejjel támogatná az állam, az iskolaépületek befejezését Baróton 13 millió lejjel, a 38-as községi út modernizálását (Véczer–Felsőrákos–Barót város közigazgatási területének határáig) pedig 8,5 millió lejjel.

További erdővidéki beruházások is vannak, melyekre pénzt adna a minisztérium. Így a magyarhermányi iskola bővítésére 2,5 millió lejt, Bacon községben helyi utak modernizálására 5,2 millió lejt, Bölönben az I–VIII. osztályos iskola bővítésére 2,2 millió lejt, Bardoc községben a 41-es községi út (Székelyszáldoboson át) felújítására 5 millió lejt, Vargyas községben pedig a szennyvízhálózat kiépítésére 7,8 millió lejt szánnának.

Mint azt Váncza Tibor megyei tanácsostól megtudtuk, a pénzekről azért lehet egyelőre csak feltételes módban beszélni, mert ahhoz, hogy a valós szerződéseket a beruházások finanszírozására megkössék, a települések vezetőinek november 30-ig továbbítaniuk kell a minisztérium felé a beruházások kész terveit, a különféle engedélyeket is. Ha kifutnak a határidőből, elúszik a pénz.
A megyei tanács is pályázott egy Erdővidéken található létesítmény újjáépítésére 5,5 millió lej értékben. A támogatásból új hidat építenének Nagyajtán, a főúton, a régi, már elavult állapotban lévő vashidat elköltöztetnék.

Váncza elmondása szerint ez a beruházás már konkrétumként kezelhető, hiszen a megyei tanácsnak az új hídra a terve már megvan, az engedélyek beszerzése is folyamatban. Az új betonhíd 7 méter széles lenne, de a beruházás keretében felújítanák a közelben levő útkereszteződést is (ahol Középajta felé elágazik az út), a hídhoz feljárót, lejárót építenének. Ha minden jól megy, jövő tavasszal már elkezdődhetnének a munkálatok.

A régi, még az Osztrák–Magyar Monarchiában épült híd sorsát illetően a tanácsos elmondta, az a döntés született, egyeztetésben a nagyajtai elöljárókkal is, hogy azt őrizzék meg. Három hely került szóba, ahova elköltöztetni lehetne a község területén belül, ahol majd gyalogosok, vagy kisebb járművek használhatnák.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Nem találtak fertőzött tojást

A Fipronil hatóanyagú rovarirtó miatt szennyezett tojások, illetve az uniós riasztás tükrében számos ellenőrzést végeztek a háromszéki illetékesek: 100 tojást le is foglaltak, ám nem fertőzés, hanem a melegben való tárolás miatt – tájékoztatott érdeklődésünkre dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos.

Alkalmazhatatlan törvény

Ismét van egy első látásra nemes célból alkotott törvény, aminek egyetlen baja az, hogy alkalmazhatatlan. Nehéz ugyanis úgy huszonegyezni, hogy az ellenfél látja a lapodat.

Erdélyben is kóstolhatják

Nemzeti ünnepünkön idén hetedik alkalommal készítik el a Kárpát-medence kenyerét a Szolnoki Művésztelepen. Hagyományosan háromszéki pékek is részt vesznek a kenyérsütésben.

Búcsú a Perkőn

Vasárnap az előző évek szokásához híven ismét búcsút tartanak a Perkőn, így Szent István napján benépesül a Kézdiszentlélek fö­löt­ti hegyoldal. Idén műalkotást is avatnak, Szent László-mellszobor fogja ezentúl díszíteni a katolikus templommal szembeni parkosított teret.

Emberölés Háromszéken

Mint arról korábban egy megyei rendőrségi sajtótájékoztató nyomán beszámoltunk, idén visszaesett a bűnözés Háromszéken, az illetékesek hangsúlyozták, eddig csupán két gyilkosságot jegyeztek. Nem Kézdivásárhely környékén, ahogyan a sajtótájékoztatón elhangzott, hanem Sepsiszentgyörgyön és Zalánban.

Mohó az állam

Egyik kezével ad, másikkal meg bevételek után kapirgál az állam, a generikumok gyártóira kivetett clawback-adó növelését is egy módszernek találja az államkincstár utántöltéséhez. Erről más véleményen vannak a gyártók, állításuk szerint 2000 gyógyszer is eltűnhet a romániai piacról, és ezt nagyon megsínylik a betegek.

Ismét jó célért tekernek

Szeptember elsején megismétli az eddigiekben is szép sikereket elért adománygyűjtő akcióját a Háromszéki Közösségi Alapítvány. A Tekerj velünk egy jó célért! akció ezúttal szentgyörgyi kutyafuttatók kialakításáért történik. A szervezők úgy gondolják, ezek nemcsak a négylábúak gazdáinak, hanem minden városlakónak hasznára válnak. A tegnapi sajtótájékoztatón a részleteket is megtudhattuk.

RÖVIDEN

Valaki látta ezt a gyereket? 13 éves gyereket keres a Kovászna megyei rendőrség: Gáspár Norbert (a fotón) augusztus 12-én este távozott egy kézdivásárhelyi gyermekotthonból, és tegnap lapzártáig nem akadtak a nyomára. Norbert szombaton este szökött el, erről másnap értesítették a rendőrséget, utóbb országos keresés indult az ügyében. Tegnap a rendőrség közleményben fordult a sajtóhoz, amelyben […]

Többmilliós munkálat

A kézdivásárhelyi Vágóhíd és Május 1. utcák korszerűsítését hosszas, többéves vajúdás előzte meg: a versenytárgyalás eredményét megóvták, pereskedni kellett, és csak ez év közepén köthetett az önkormányzat kivitelezési szerződést.

Kis koldusokat kaptak el

Mint arról már beszámoltunk, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester sajtótájékoztatón ismerte el, hogy a városban egyre több gondot okoznak a felügyelet nélküli koldus gyermekek, ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy nem tolerálják a kéregetést. Fejleményekről érdeklődtünk.

RÖVIDEN

Pótérettségi  a küszöbön A Mihai Viteazul-líceumban tartják meg a Kovászna megyei pótérettségit, az írásbeli vizsgák augusztus 21-én kezdődnek, augusztus 25. és 31-e között zajlanak a nyelvvizsgák és a digitális kompetencia felmérése – tudatta a tanfelügyelőség. Eredményeket szeptember 1-jén közölnek, ugyanaznap délután fogadják az óvásokat is. A nyári érettségin 1211 megjelent diákból 833 volt sikeres, azaz […]

Keresztek közt a hegytetőre

Tegnap Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele napján nagyszabású egyházi ünnep színhelye volt Gelence. A kézdi-orbaiszéki nagyközség római katolikus nagytemplomában ft. Tamás József segédpüspök főcelebrálásával tartott szentmise végén letette az esküt az egyháztanács, majd a község feletti tető oldalában állított, a golgotát jelképező keresztsort is megáldotta a magas rangú egyházi méltóság.

Erdőtüzek nyáridőben

A forró nyáridőben számos kiránduló rohamozza meg az erdőszéleket, és a tiltások ellenére is tüzet raknak az árnyékot biztosító fák közelében, sütögetnek, szórakoznak, és egyesek távozáskor a legkisebb elővigyázatosság nélkül hagyják hátra a még pislákoló parazsat. Ilyen és hasonló esetek miatt könnyen katasztrófa keletkezhet, mert minden csontszáraz – figyelmeztetett a megyei tűzoltóság.

Levél az államfőtől

A kapuk továbbra is nyitottak a párbeszédre Klaus Johannis államfő és a magyar közösség képviselői között. Legalábbis ezt sugallja az a levél, amit a napokban kapott Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke az államelnöki hivataltól.

Nem ígéretekre alapoznak

A bardoci önkormányzat megvásárolt egy 9 áras területet az erdőfülei temető mellett, azon ravatalozóház építésének fogtak neki. A munkálatokkal már javában haladnak, Kolumbán Sándor alpolgármester elmondása szerint idén be is fejezik a létesítményt, a következő ravatalozót vagy Bardocon, vagy Olaszteleken húzzák fel, ez még nincs eldöntve.