Az oltszemi kastély kertjében, október végén egy 10 ezer lejes lovat támadt meg a medve, szerencsére nem az intézményben lakó 54 gyermek esett áldozatul a támadásnak Fotó: Henning János

Kamerával figyelik az oltszemi kastély kertjét, hogy bejár-e a medve. A nagyvad azonban, amióta a lovakat elzárták a gyerekotthonnak is helyet adó intézmény udvarán, azóta nem tette tiszteletét a kertben, viszont naponta megjelenik a település Malom utca nevű részén.

Fodor István szerint lassan mindenki ismeri a medvét. Amikor a kastély udvarán megtámadta a polgármesteri hivatal fajkancáját, a lábnyomát is lemérték.

– A medve minden nap ott van a réten, és a Malom utcán is „felvonul”. Az emberek leírásából és a nyomokból egyértelmű, hogy ugyanarról az állatról van szó, amelyik a kastélykertben is támadt. Az a kérdés azonban, hogyha a rétben meglőjük, kitalálják-e, hogy nem ez az állat volt. Így akkor várjuk, hogy valahol máshol támadjon emberre vagy tegyen kárt, vagy hogy lehet ezt „törvényesen” megoldani? – teszi fel a kérdést a polgármester.

A helyi vadőrökkel most azt fontolgatják, hogy egy „gyenge lovat” elengedjenek a kertbe, hátha akkor ismét a „tett helyszínére” jön a medve, hogy utólag „ne legyen vita”.

Az oltszemi kastély udvarára október 25-én tört be egy medve, amelyre a bodoki vadásztársaság kilövési engedélyt kért és kapott. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. november 14., 8:25
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Fodor ismet remkepeket lat.Ha a kameran latszik a medve,hogy bejar a faluba,akkor miert nem kozoltetek egy fotot errol az ujsagba?! En ha jol tudom az orszagban idaig hivatalosan 30 medvet lottek ki.Ebbol a legtobb engedelyt Kovaszna megye kapta.Mondom,hivatalosan,mert nem hivatalosan meg tobb medverol van szo. Akkor kerdem en Fodor urtol,hogy miert nem akkor lottek ki ezt a medvet amikor a megye megkapta ra az engedelyt,ha a medve minden nap bejar a faluban,ugy ahogyan ezt Fodor allitja?! A szomszedos Brasso megye,ahol valoban bejarnak a medvek a varosokba (Brasso,Sinaia,Busteni,Predeal,Poiana-Brasovului,Rozsnyo) es nem egy hanem egyszerre 7-8 medve bocsostol ,ok csak 3 medvere kertek es kaptak engedelyt.Pedig naluk sokkal realisabb es bizonyithatobb a problema.Ennek ellenere ok embersegesebb megoldasokat keresnek a problema megoldasara.Kovaszna megyeben csak szobeszed bizonygatja,hogy a medvek bejarnak a falvakba.Es a furcsa az egeszben az ,hogy mindeg ugyanazok a “vadaszni”(ertsd ugy gyilkolaszni) vagyok bizonygatjak mindezt. Jobban tenne Fodor ur,ha a helyi vadorokkel nem a “gyenge lovat” engednek el a kertben,hanem elelmet biztositananak es hordananak fol az erdobe,hogy legyen a medveknek amit egyenek,akkor nem maszkalnanak le a falvakba.A vadoroknek ez volna a kotelesseguk es nem a csapdak folallitasa.

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 9:10
  ÉRTÉKELÉS: -18

  Megint félretájékoztatsz, durvább megfogalmazásban: hazudsz. Ha néha újságot is olvasnál, akkár innen is megtudhattad volna, de máshonnan is, hogy az egész országban 23 veszélyes medve kilövését és egy áthelyezését hagyta jóvá 2017-re a szeptember elején kiadott miniszteri rendelet . Kovászna megyében tíz, Hargita megyében hét medve kilövését engedélyezték. A bodoki vadásztársaság egyetlen egy medve kilövésére kapott engedélyt. Ezek a tények, a többi zöld propaganda. Ha pedig szerinted csak szóbeszéd az, hogy a medvék bejárnak a falvakva, akkor azt tanácsolom: győződj meg róla helyszínen. Csak aztán nehogy ne legyen aki megírja a tapasztalatait…

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ajajj… “nehogy ne legyen aki megirja a tapasztalatait”.De nem azert,hogy a medve olyan veszelyes allat volna,hanem inkabb azert,hogy a “vadaszok” veszelyesek, ha netan sokaig szaglaszik valaki medve ugyben utanuk. Errol eszembe jut egy szilveszter (december 31,mikor mindenki ujevezni keszul!) napja 2013 bol,mikor a bixadi oldalon(balvanyosi ut) fenykepeztuk a faval megrakott szekereket (ertsd lopott faval),vagy 31 szekeret,ahol kiabalva odajott az erdesz es egy rendor,es a rend ore figyelmeztetett (minket fenykepezkedoket,nem a fatolvajokat!),hogy nagyon vigyazzunk mert veszelyes amit csinalunk es itt szavait romanul idezem:”din asta se poate si muri”. Szep kis orszag ez a mienk,csak kar ,hogy lakott.Es fokeppen azert kar.hogy ilyen emberek altal lakott!Meghogy en hazudok?!Akkor biztosan ti mondjatok az igazat akik ezt az orszagot (a sajat szulofoldeteket!!!) kiraboltatok es most mar a medvektol sem fertek el!

 • User
  Dátum: 2017. november 15., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ti vagytok azok akik kimentetek falura es lefotoztatok,hogy nincs medve (az ures iskolaudvart) ezzel is bizonyitva,hogy hazudtok. Ha valoban lett volna medve akkor ezt a fotot kozoltetek volna de igy felsultetek a sajat hazugsagotokba.Es ha a cikkbol jol ertem a vadoreitek azzal foglalkoznak,hogy csalinak elengednek az erdoszeli birtokokon kivenult kancakat amivel odacsaljak a medveket.Tehat magyaran a medvek a csalira mennek be a falvakba. Szep kis rablobanda de jol jatszik!

Ajánló

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.