Az oltszemi kastély kertjében, október végén egy 10 ezer lejes lovat támadt meg a medve, szerencsére nem az intézményben lakó 54 gyermek esett áldozatul a támadásnak Fotó: Henning János

Kamerával figyelik az oltszemi kastély kertjét, hogy bejár-e a medve. A nagyvad azonban, amióta a lovakat elzárták a gyerekotthonnak is helyet adó intézmény udvarán, azóta nem tette tiszteletét a kertben, viszont naponta megjelenik a település Malom utca nevű részén.

Fodor István szerint lassan mindenki ismeri a medvét. Amikor a kastély udvarán megtámadta a polgármesteri hivatal fajkancáját, a lábnyomát is lemérték.

– A medve minden nap ott van a réten, és a Malom utcán is „felvonul”. Az emberek leírásából és a nyomokból egyértelmű, hogy ugyanarról az állatról van szó, amelyik a kastélykertben is támadt. Az a kérdés azonban, hogyha a rétben meglőjük, kitalálják-e, hogy nem ez az állat volt. Így akkor várjuk, hogy valahol máshol támadjon emberre vagy tegyen kárt, vagy hogy lehet ezt „törvényesen” megoldani? – teszi fel a kérdést a polgármester.

A helyi vadőrökkel most azt fontolgatják, hogy egy „gyenge lovat” elengedjenek a kertbe, hátha akkor ismét a „tett helyszínére” jön a medve, hogy utólag „ne legyen vita”.

Az oltszemi kastély udvarára október 25-én tört be egy medve, amelyre a bodoki vadásztársaság kilövési engedélyt kért és kapott. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. november 14., 8:25
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Fodor ismet remkepeket lat.Ha a kameran latszik a medve,hogy bejar a faluba,akkor miert nem kozoltetek egy fotot errol az ujsagba?! En ha jol tudom az orszagban idaig hivatalosan 30 medvet lottek ki.Ebbol a legtobb engedelyt Kovaszna megye kapta.Mondom,hivatalosan,mert nem hivatalosan meg tobb medverol van szo. Akkor kerdem en Fodor urtol,hogy miert nem akkor lottek ki ezt a medvet amikor a megye megkapta ra az engedelyt,ha a medve minden nap bejar a faluban,ugy ahogyan ezt Fodor allitja?! A szomszedos Brasso megye,ahol valoban bejarnak a medvek a varosokba (Brasso,Sinaia,Busteni,Predeal,Poiana-Brasovului,Rozsnyo) es nem egy hanem egyszerre 7-8 medve bocsostol ,ok csak 3 medvere kertek es kaptak engedelyt.Pedig naluk sokkal realisabb es bizonyithatobb a problema.Ennek ellenere ok embersegesebb megoldasokat keresnek a problema megoldasara.Kovaszna megyeben csak szobeszed bizonygatja,hogy a medvek bejarnak a falvakba.Es a furcsa az egeszben az ,hogy mindeg ugyanazok a “vadaszni”(ertsd ugy gyilkolaszni) vagyok bizonygatjak mindezt. Jobban tenne Fodor ur,ha a helyi vadorokkel nem a “gyenge lovat” engednek el a kertben,hanem elelmet biztositananak es hordananak fol az erdobe,hogy legyen a medveknek amit egyenek,akkor nem maszkalnanak le a falvakba.A vadoroknek ez volna a kotelesseguk es nem a csapdak folallitasa.

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 9:10
  ÉRTÉKELÉS: -18

  Megint félretájékoztatsz, durvább megfogalmazásban: hazudsz. Ha néha újságot is olvasnál, akkár innen is megtudhattad volna, de máshonnan is, hogy az egész országban 23 veszélyes medve kilövését és egy áthelyezését hagyta jóvá 2017-re a szeptember elején kiadott miniszteri rendelet . Kovászna megyében tíz, Hargita megyében hét medve kilövését engedélyezték. A bodoki vadásztársaság egyetlen egy medve kilövésére kapott engedélyt. Ezek a tények, a többi zöld propaganda. Ha pedig szerinted csak szóbeszéd az, hogy a medvék bejárnak a falvakva, akkor azt tanácsolom: győződj meg róla helyszínen. Csak aztán nehogy ne legyen aki megírja a tapasztalatait…

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ajajj… “nehogy ne legyen aki megirja a tapasztalatait”.De nem azert,hogy a medve olyan veszelyes allat volna,hanem inkabb azert,hogy a “vadaszok” veszelyesek, ha netan sokaig szaglaszik valaki medve ugyben utanuk. Errol eszembe jut egy szilveszter (december 31,mikor mindenki ujevezni keszul!) napja 2013 bol,mikor a bixadi oldalon(balvanyosi ut) fenykepeztuk a faval megrakott szekereket (ertsd lopott faval),vagy 31 szekeret,ahol kiabalva odajott az erdesz es egy rendor,es a rend ore figyelmeztetett (minket fenykepezkedoket,nem a fatolvajokat!),hogy nagyon vigyazzunk mert veszelyes amit csinalunk es itt szavait romanul idezem:”din asta se poate si muri”. Szep kis orszag ez a mienk,csak kar ,hogy lakott.Es fokeppen azert kar.hogy ilyen emberek altal lakott!Meghogy en hazudok?!Akkor biztosan ti mondjatok az igazat akik ezt az orszagot (a sajat szulofoldeteket!!!) kiraboltatok es most mar a medvektol sem fertek el!

 • User
  Dátum: 2017. november 15., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ti vagytok azok akik kimentetek falura es lefotoztatok,hogy nincs medve (az ures iskolaudvart) ezzel is bizonyitva,hogy hazudtok. Ha valoban lett volna medve akkor ezt a fotot kozoltetek volna de igy felsultetek a sajat hazugsagotokba.Es ha a cikkbol jol ertem a vadoreitek azzal foglalkoznak,hogy csalinak elengednek az erdoszeli birtokokon kivenult kancakat amivel odacsaljak a medveket.Tehat magyaran a medvek a csalira mennek be a falvakba. Szep kis rablobanda de jol jatszik!

Ajánló

Vendégek a szállón

Ősszel az éjjeli lehűlések ellenére sem igénylik tömegesen a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló szolgáltatásait, de olyan szélsőséges esetek is akadnak, amikor az oda behúzódóknak amúgy van lakásuk, de áram, fűtés nélkül maradtak (nem tudták kifizetni a szolgáltatást), így átmenetileg a hajléktalanok között éjszakáznak.

Rendőrök testközelben

Az, hogy rendőri és csend­őri erőfitogtatással megakadályozták a magyar országzászló felvonását, azt bizonyítja, hogy Románia nem jogállam – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Nagy Gábor. A Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi területi szervezetének elnöke szerint a szervezők nem vállalhatták a karhatalmi erők esetleges erőszakos fellépésének következményeit.

RÖVIDEN

Új jobboldali ünnep A számok még nem véglegesek, de az Új Jobboldal Párt több ezer szimpatizánsa jelezte, hogy Sepsiszentgyörgyön ünnepelné idén december elsejét. Az idei lenne a negyedik alkalom, korábban magyarellenes jelszavakkal dáridóztak, idén sem lehet pozitívumra számítani. A sajtó képviselői által megkérdezett prefektusok, Sebastian Cucu és elődje, Codrin Munteanu is kitérő válaszokat adtak arra […]

Ünnepre hangolódó Réty

Rétyen egy jelentős pályázat segítségével a helyi kultúrotthon és a zeneterem felszerelése gyarapodik, viszont egy munkálat elakadása miatt a kultúrotthon felújítása stagnál.

Újfalusi vizes aggodalmak

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere (képünkön) elmondta: prioritásként kezelik a település vízhálózatának korszerűsítését, és a télre is igyekeznek különféle munkálatokkal rákészülni.

A határidő közeledik

Sepsiszentgyörgyön egyelőre még egy dokumentációt sem nyújtottak be az európai uniós forrásokból is finanszírozott hőszigetelési program keretében.

A tűzoltók kötözködnek

Úgy tűnik, még a műjégpálya előtti tér is elkészül, mire az érdeklődők használatba vehetik Kézdivásárhely új sportlétesítményét. Most a tűzoltóság köti a kereket, egyelőre nem adtak működési engedélyt.

Nemcsak matekben jók

Tegnap reggel értek haza a szombaton Budapesten megrendezett Bolyai Matematikaverseny országos szakaszán résztvevő háromszéki csapatok.

Eddig tizenkettő

November harmadik vasárnapján világnappal emlékeztünk a közlekedési balesetek áldozataira, az illetékesek országszerte tájékoztató rendezvényeket, a témához kapcsolódó akciókat tartottak. A statisztika szerint Romániában naponta átlagosan 5-6 személy veszti életét közúti balesetben.

Nincs előrelépés

Nincs előrelépés medveügyben. Bár elvben jóváhagyták néhány nagyvad kilövését azok közül, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek az emberek életére, a helyzet nem sokat változott. A témával, néhány évtizedes késéssel, a szenátusban is foglalkoztak.

RÖVIDEN

Van is, nincs is tankönyv Megbünteti a minisztérium a kiadókat, ha hétfő reggelre nem lesznek a tankönyvek az iskolákban – nyilatkozta múlt hétvégén Liviu Pop tanügyminiszter. A háromszéki iskolákba azonban tegnap reggel nem érkeztek meg a tankönyvek. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a miniszter pénteki határidőt szabott meg a kiadóknak arra, hogy a tanfelügyelőségekhez eljuttassák a […]

A világítást felszerelték

Lefektették a műfüves szőnyeget, és most zajlik az új kézdivásárhelyi sportlétesítmény játszófelületének feltöltése különleges tömítőanyaggal. A műfüves pályánál hamarosan a lelátó is elkészül.

Szentgyörgy nagyobbat kap

Sepsiszentgyörgy önkormányzata úgy döntött, átadják Kovászna és Barót városoknak a közel tíz évvel ezelőtt vásárolt két kisebb méretű korcsolyapályát. Az erre vonatkozó határozatot legutóbbi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a képviselőtestület.

Lépésről lépésre újul meg

Kis lépésekben ugyan, de idén is előrehaladt a baróti kórház ügye, az intézmény mind belföldről, mind külföldről kapott segítséget. Bár még van az év végéig, Dénes Máriával, a kórház menedzserével már lajstromba vettük a 2017-es évben történteket.

Nagy a felháborodás

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén Gáll Elemér tanácsos, foglalkozására nézve gépkocsivezető-oktató tette szóvá azt a döntést, miszerint ezentúl a tanulósofőrök gyakorlati vizsgáját is Sepsiszentgyörgyön tartják.