Az oltszemi kastély kertjében, október végén egy 10 ezer lejes lovat támadt meg a medve, szerencsére nem az intézményben lakó 54 gyermek esett áldozatul a támadásnak Fotó: Henning János

Kamerával figyelik az oltszemi kastély kertjét, hogy bejár-e a medve. A nagyvad azonban, amióta a lovakat elzárták a gyerekotthonnak is helyet adó intézmény udvarán, azóta nem tette tiszteletét a kertben, viszont naponta megjelenik a település Malom utca nevű részén.

Fodor István szerint lassan mindenki ismeri a medvét. Amikor a kastély udvarán megtámadta a polgármesteri hivatal fajkancáját, a lábnyomát is lemérték.

– A medve minden nap ott van a réten, és a Malom utcán is „felvonul”. Az emberek leírásából és a nyomokból egyértelmű, hogy ugyanarról az állatról van szó, amelyik a kastélykertben is támadt. Az a kérdés azonban, hogyha a rétben meglőjük, kitalálják-e, hogy nem ez az állat volt. Így akkor várjuk, hogy valahol máshol támadjon emberre vagy tegyen kárt, vagy hogy lehet ezt „törvényesen” megoldani? – teszi fel a kérdést a polgármester.

A helyi vadőrökkel most azt fontolgatják, hogy egy „gyenge lovat” elengedjenek a kertbe, hátha akkor ismét a „tett helyszínére” jön a medve, hogy utólag „ne legyen vita”.

Az oltszemi kastély udvarára október 25-én tört be egy medve, amelyre a bodoki vadásztársaság kilövési engedélyt kért és kapott. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. november 14., 8:25
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Fodor ismet remkepeket lat.Ha a kameran latszik a medve,hogy bejar a faluba,akkor miert nem kozoltetek egy fotot errol az ujsagba?! En ha jol tudom az orszagban idaig hivatalosan 30 medvet lottek ki.Ebbol a legtobb engedelyt Kovaszna megye kapta.Mondom,hivatalosan,mert nem hivatalosan meg tobb medverol van szo. Akkor kerdem en Fodor urtol,hogy miert nem akkor lottek ki ezt a medvet amikor a megye megkapta ra az engedelyt,ha a medve minden nap bejar a faluban,ugy ahogyan ezt Fodor allitja?! A szomszedos Brasso megye,ahol valoban bejarnak a medvek a varosokba (Brasso,Sinaia,Busteni,Predeal,Poiana-Brasovului,Rozsnyo) es nem egy hanem egyszerre 7-8 medve bocsostol ,ok csak 3 medvere kertek es kaptak engedelyt.Pedig naluk sokkal realisabb es bizonyithatobb a problema.Ennek ellenere ok embersegesebb megoldasokat keresnek a problema megoldasara.Kovaszna megyeben csak szobeszed bizonygatja,hogy a medvek bejarnak a falvakba.Es a furcsa az egeszben az ,hogy mindeg ugyanazok a “vadaszni”(ertsd ugy gyilkolaszni) vagyok bizonygatjak mindezt. Jobban tenne Fodor ur,ha a helyi vadorokkel nem a “gyenge lovat” engednek el a kertben,hanem elelmet biztositananak es hordananak fol az erdobe,hogy legyen a medveknek amit egyenek,akkor nem maszkalnanak le a falvakba.A vadoroknek ez volna a kotelesseguk es nem a csapdak folallitasa.

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 9:10
  ÉRTÉKELÉS: -18

  Megint félretájékoztatsz, durvább megfogalmazásban: hazudsz. Ha néha újságot is olvasnál, akkár innen is megtudhattad volna, de máshonnan is, hogy az egész országban 23 veszélyes medve kilövését és egy áthelyezését hagyta jóvá 2017-re a szeptember elején kiadott miniszteri rendelet . Kovászna megyében tíz, Hargita megyében hét medve kilövését engedélyezték. A bodoki vadásztársaság egyetlen egy medve kilövésére kapott engedélyt. Ezek a tények, a többi zöld propaganda. Ha pedig szerinted csak szóbeszéd az, hogy a medvék bejárnak a falvakva, akkor azt tanácsolom: győződj meg róla helyszínen. Csak aztán nehogy ne legyen aki megírja a tapasztalatait…

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ajajj… “nehogy ne legyen aki megirja a tapasztalatait”.De nem azert,hogy a medve olyan veszelyes allat volna,hanem inkabb azert,hogy a “vadaszok” veszelyesek, ha netan sokaig szaglaszik valaki medve ugyben utanuk. Errol eszembe jut egy szilveszter (december 31,mikor mindenki ujevezni keszul!) napja 2013 bol,mikor a bixadi oldalon(balvanyosi ut) fenykepeztuk a faval megrakott szekereket (ertsd lopott faval),vagy 31 szekeret,ahol kiabalva odajott az erdesz es egy rendor,es a rend ore figyelmeztetett (minket fenykepezkedoket,nem a fatolvajokat!),hogy nagyon vigyazzunk mert veszelyes amit csinalunk es itt szavait romanul idezem:”din asta se poate si muri”. Szep kis orszag ez a mienk,csak kar ,hogy lakott.Es fokeppen azert kar.hogy ilyen emberek altal lakott!Meghogy en hazudok?!Akkor biztosan ti mondjatok az igazat akik ezt az orszagot (a sajat szulofoldeteket!!!) kiraboltatok es most mar a medvektol sem fertek el!

 • User
  Dátum: 2017. november 15., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ti vagytok azok akik kimentetek falura es lefotoztatok,hogy nincs medve (az ures iskolaudvart) ezzel is bizonyitva,hogy hazudtok. Ha valoban lett volna medve akkor ezt a fotot kozoltetek volna de igy felsultetek a sajat hazugsagotokba.Es ha a cikkbol jol ertem a vadoreitek azzal foglalkoznak,hogy csalinak elengednek az erdoszeli birtokokon kivenult kancakat amivel odacsaljak a medveket.Tehat magyaran a medvek a csalira mennek be a falvakba. Szep kis rablobanda de jol jatszik!

Ajánló

Két nap alatt hunyt el!

Mint arról a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egy páciens feltehetőleg influenzavírus miatt hunyt el. Tegnap visszaigazolódott, hogy A típusú (H1-es altípusú) influenzavírus áldozatává vált az 53 éves férfi.

Tét nélkül vizsgáztak

Sikeresen vették a háromszéki diákok az idei érettségi szóbeli szakaszát, melyet a korábbi évektől eltérően idén februárban szerveztek meg. A feliratkozott 1248 diákból senkit nem zártak ki, és mindenki megkapta legalább a közepes minősítést.

Több terv is terítéken van

Hosszú évek óta panaszkodnak a kézdivásárhelyiek, hogy nincs a városban strand, így aki a nyári melegben hűsölni szeretne, kénytelen más városba utazni. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, mivel két magánvállalkozó tervei között is szerepel a gond orvoslása, illetve a helyi önkormányzat is pályázatot adna le egy új városi strand megépítésére.

Röviden

Munkában az egyenruhások A Kovászna megyei rendőrök február 19–21. között 80 eseménynél léptek közbe (33-at közülük a sürgősségi hívószámon jelentettek) és a 20 ellenőrző akciójuk során 180 szabálysértést jegyeztek. A kirótt bírságok össz­értéke 47 ezer lej. Négy esetben tetten érték az elkövetőket, közlekedési vétségekért 11 hajtásit vontak be, és három forgalmi engedélyt.  Példát kell statuálni […]

Elfelejtett városrész

Barót város legutóbbi tanácsülésén szó esett a Víz utca helyzetéről is. Az utca lakói ugyanis korábban levelet intéztek a polgármesteri hivatalnak, melyben az ott uralkodó áldatlan állapotokat tették szóvá, megoldást sürgetve.

Becsempészett hús okozta

A Szatmár megyei sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócokat végre sikerült felszámolni. Ezek miatt országos riadót is fújtak az illetékesek, és továbbra is elővigyázatosságra intik a gazdákat – derült ki a dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Lehet készíteni az aktákat

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjánál. A dokumentációt máris lehet készíteni, mert az utóbbi időben feltűnően rend van: időben fizetik a támogatásokat, de nem is néznek el semmilyen késést a dokumentáció benyújtását illetően.

Vesztegzár alatt a kórház

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást a kórház minden osztályán.

Lesz ingyenes buszjárat!

Idén 13. alkalommal szervezik meg Bálványosfürdőn a nemzetközi disznótoros fesztivált. Az érdeklődés töretlen a Gádorosról importált és Bálványoson meghonosított rendezvény iránt, hiszen idén húsz csapat nevezett be.

A legtöbb pirula hamisítvány

Az online felületeken értékesített gyógyszeripari termékek veszélyeztetik a páciensek egészségét, mert ezen készítmények között sok a hamisítvány – kongatta meg a vészharangot egy keddi konferencián Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Szervezetei Koalíciójának elnöke. A neten vásárolt gyógyszerek veszélyeire a gyógyszerészek is felhívják a figyelmet.

Röviden

Újabb halasztás a Fortyogó-perben Kézdivásárhely önkormányzata és a Fortyogófürdő volt bérlője között a megyeszékhelyi törvényszék közigazgatási részlegén zajlik egy per, aminek témáját a szebb sorsra érdemes komplexum felértékelése után megállapított összeg nagysága képezi. A városháza egy brassói szakcéget bízott meg a szálloda és a kezelőbázis felértékelésével, ami 520 ezer euróra taksálta az épületet és a […]

Nem fizetnek

A baróti Transloc helyi szállítási vállalat ügyei az utóbbi időben többször is a helyi tanács napirendjére kerültek. A múlt év végén például abból származott vita, hogy a sepsiszentgyörgyi Capitaly cég autóbuszai hol is álljanak meg a városban, lévén, hogy a Transloc által üzemeltetett baróti buszállomásra az említett cég nem fizet használati bért, így ott nem is állomásoztathatja járatait.

Aki sokat markol…

Túl sok, nagyobb vállalkozásösztönző uniós projektet írtak ki egyszerre a központi régióban ahhoz, hogy mindegyik megtalálja a maga célközönségét – jelentette ki Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal Igazgatója a havi sajtótájékoztatón. Megyénként legalább kettőnek kell nyertesnek lennie, azonban ugyanazt a szűk munkanélküli réteget célozzák meg.

Nem alkalmazzák a törvényt

Tegnap a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt tüntettek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szervezetének (FSLI) képviselői. A tanárok elégedetlenek azzal, ahogyan az új – egységesnek nevezett – fizetési törvény „elbánt” velük.

Röviden

Mattrészegen balesetezett Szerencsére könnyű sérülésekkel végződött az a hétfő esti, sepsiszentgyörgyi baleset, amely során két személygépkocsi frontálisan ütközött. A megyei rendőrség beszámolója szerint az 1918. December 1. úton egy 48 éves férfi közlekedett a vonatállomás–központ irányába, amikor az Olt hídról lehajtva elvesztette uralmát a járműve fölött, és a gyalogosátjárónál lévő, építőelemekből kirakott elválasztónak csapódott, innen […]