Az oltszemi kastély kertjében, október végén egy 10 ezer lejes lovat támadt meg a medve, szerencsére nem az intézményben lakó 54 gyermek esett áldozatul a támadásnak Fotó: Henning János

Kamerával figyelik az oltszemi kastély kertjét, hogy bejár-e a medve. A nagyvad azonban, amióta a lovakat elzárták a gyerekotthonnak is helyet adó intézmény udvarán, azóta nem tette tiszteletét a kertben, viszont naponta megjelenik a település Malom utca nevű részén.

Fodor István szerint lassan mindenki ismeri a medvét. Amikor a kastély udvarán megtámadta a polgármesteri hivatal fajkancáját, a lábnyomát is lemérték.

– A medve minden nap ott van a réten, és a Malom utcán is „felvonul”. Az emberek leírásából és a nyomokból egyértelmű, hogy ugyanarról az állatról van szó, amelyik a kastélykertben is támadt. Az a kérdés azonban, hogyha a rétben meglőjük, kitalálják-e, hogy nem ez az állat volt. Így akkor várjuk, hogy valahol máshol támadjon emberre vagy tegyen kárt, vagy hogy lehet ezt „törvényesen” megoldani? – teszi fel a kérdést a polgármester.

A helyi vadőrökkel most azt fontolgatják, hogy egy „gyenge lovat” elengedjenek a kertbe, hátha akkor ismét a „tett helyszínére” jön a medve, hogy utólag „ne legyen vita”.

Az oltszemi kastély udvarára október 25-én tört be egy medve, amelyre a bodoki vadásztársaság kilövési engedélyt kért és kapott. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. november 14., 8:25
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Fodor ismet remkepeket lat.Ha a kameran latszik a medve,hogy bejar a faluba,akkor miert nem kozoltetek egy fotot errol az ujsagba?! En ha jol tudom az orszagban idaig hivatalosan 30 medvet lottek ki.Ebbol a legtobb engedelyt Kovaszna megye kapta.Mondom,hivatalosan,mert nem hivatalosan meg tobb medverol van szo. Akkor kerdem en Fodor urtol,hogy miert nem akkor lottek ki ezt a medvet amikor a megye megkapta ra az engedelyt,ha a medve minden nap bejar a faluban,ugy ahogyan ezt Fodor allitja?! A szomszedos Brasso megye,ahol valoban bejarnak a medvek a varosokba (Brasso,Sinaia,Busteni,Predeal,Poiana-Brasovului,Rozsnyo) es nem egy hanem egyszerre 7-8 medve bocsostol ,ok csak 3 medvere kertek es kaptak engedelyt.Pedig naluk sokkal realisabb es bizonyithatobb a problema.Ennek ellenere ok embersegesebb megoldasokat keresnek a problema megoldasara.Kovaszna megyeben csak szobeszed bizonygatja,hogy a medvek bejarnak a falvakba.Es a furcsa az egeszben az ,hogy mindeg ugyanazok a “vadaszni”(ertsd ugy gyilkolaszni) vagyok bizonygatjak mindezt. Jobban tenne Fodor ur,ha a helyi vadorokkel nem a “gyenge lovat” engednek el a kertben,hanem elelmet biztositananak es hordananak fol az erdobe,hogy legyen a medveknek amit egyenek,akkor nem maszkalnanak le a falvakba.A vadoroknek ez volna a kotelesseguk es nem a csapdak folallitasa.

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 9:10
  ÉRTÉKELÉS: -18

  Megint félretájékoztatsz, durvább megfogalmazásban: hazudsz. Ha néha újságot is olvasnál, akkár innen is megtudhattad volna, de máshonnan is, hogy az egész országban 23 veszélyes medve kilövését és egy áthelyezését hagyta jóvá 2017-re a szeptember elején kiadott miniszteri rendelet . Kovászna megyében tíz, Hargita megyében hét medve kilövését engedélyezték. A bodoki vadásztársaság egyetlen egy medve kilövésére kapott engedélyt. Ezek a tények, a többi zöld propaganda. Ha pedig szerinted csak szóbeszéd az, hogy a medvék bejárnak a falvakva, akkor azt tanácsolom: győződj meg róla helyszínen. Csak aztán nehogy ne legyen aki megírja a tapasztalatait…

 • User
  Dátum: 2017. november 14., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ajajj… “nehogy ne legyen aki megirja a tapasztalatait”.De nem azert,hogy a medve olyan veszelyes allat volna,hanem inkabb azert,hogy a “vadaszok” veszelyesek, ha netan sokaig szaglaszik valaki medve ugyben utanuk. Errol eszembe jut egy szilveszter (december 31,mikor mindenki ujevezni keszul!) napja 2013 bol,mikor a bixadi oldalon(balvanyosi ut) fenykepeztuk a faval megrakott szekereket (ertsd lopott faval),vagy 31 szekeret,ahol kiabalva odajott az erdesz es egy rendor,es a rend ore figyelmeztetett (minket fenykepezkedoket,nem a fatolvajokat!),hogy nagyon vigyazzunk mert veszelyes amit csinalunk es itt szavait romanul idezem:”din asta se poate si muri”. Szep kis orszag ez a mienk,csak kar ,hogy lakott.Es fokeppen azert kar.hogy ilyen emberek altal lakott!Meghogy en hazudok?!Akkor biztosan ti mondjatok az igazat akik ezt az orszagot (a sajat szulofoldeteket!!!) kiraboltatok es most mar a medvektol sem fertek el!

 • User
  Dátum: 2017. november 15., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ti vagytok azok akik kimentetek falura es lefotoztatok,hogy nincs medve (az ures iskolaudvart) ezzel is bizonyitva,hogy hazudtok. Ha valoban lett volna medve akkor ezt a fotot kozoltetek volna de igy felsultetek a sajat hazugsagotokba.Es ha a cikkbol jol ertem a vadoreitek azzal foglalkoznak,hogy csalinak elengednek az erdoszeli birtokokon kivenult kancakat amivel odacsaljak a medveket.Tehat magyaran a medvek a csalira mennek be a falvakba. Szep kis rablobanda de jol jatszik!

Ajánló

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.

Röviden

Emberi csontokra lelt Június 12-én a Gelence fölötti Hertán pusztáján talált emberi csontokat egy erdész, aki azonnal riasztotta a megyei rendőrséget. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok igazolták, hogy valóban emberi csontdarabokról van szó, ám hangsúlyozta, hogy az eddigi nyomozás eredménye nem utal gyilkosságra. A talált csontok nem […]

„Leszivárognak” az Őrkőről

Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben megugrott a kóbor kutyák száma, ezek már a városközpontban is zavartalanul heverésznek – jelezték olvasóink. Az illetékesektől érdeklődtünk, akik egy jelenségre mutattak rá.

Nem sérült meg senki

Egy személyszállító kisbusz és egy kisautó ütközött tegnap délelőtt Kézdivásárhely és Kézdisárfalva között. Szerencsére a balesetnek nem voltak komolyabb következményei.

Dolgos fiatalok lehetőségei

A 600 frissen végzett középiskolással is rendkívül alacsony a Kovászna megyei munkanélküliség (3,35 % – 2895 személy), illetve még kisebb a támogatásban részesülők száma (327 személy) – közölte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján.

Kastélyok, kúriák nyomában

Kovászna megyei kastélytúrát szervez az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete hölgyek számára 2018. június 30-án, szombaton. Az egész napos, tartalmas kikapcsolódásra június 26-ig lehet jelentkezni.

Lezárnák a földutat

Tegnap Fazakas Ildikó és Miklós András, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének tagjai az Oltmező utcai, két szociális tömbház lakóinak panaszára kívánta felhívni a közvélemény figyelmét. Góga Árpád, a sajtótájékoztatóra meghívott helyi polgár saját szavaival tolmácsolta az ott lakók lassan 3 éve megoldatlan problémáját.

Sok hozama van

Uzon község polgármestere örömmel tudatta lapunkkal, hogy a vidékfejlesztési minisztériumtól is megkapták a jóváhagyást a község általános rendezési tervére (PUG), és miután a helyi tanács is elfogadta azt, hétéves folyamatra tettek pontot.