Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Késélen

Az egész világot sokkolta annak híre, hogy november 15-én, kedden este orosz rakéta csapódott egy kelet-lengyelországi gabonaraktárba az ukrán határ közelében fekvő Przewodów város területén, két ember halálát okozván. A döbbenet érthető, hiszen a tragikus eset egy NATO-országot ért támadásként fogható fel. Az viszont az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye szerint a katonai szövetség egésze ellen intézett erőszakos cselekedetnek minősül, ezért minden tag köteles támogatni a megtámadott felet. Magyarán a NATO hadba szállását jelentheti Oroszországgal szemben, ami a Földgolyó egészére nézve beláthatatlan következményekkel járhat.

Még szerencse, hogy bölcs megfogalmazóinak köszönhetően a cikkely nem lép automatikusan életbe, a tagállamok mérlegelhetik és megfontolhatják a megteendő lépéseket. Ennek tudható be, hogy élesben még soha nem alkalmazták az előírásait. A kialakult helyzet súlyosságát azonban jól érzékelteti, hogy a NATO-országok vezetői sietősen válságtanácskozást hívtak össze. Ugyanakkor Varsó kérésére tegnap találkoztak, és megbeszélést tartottak a NATO-nagykövetek.

Amint az várható volt, a fegyveres viszály kiszélesítésén fáradhatatlanul munkálkodó ukrán elnök a rakétabecsapódás hírére villámgyorsan támadásba lendült. Orosz terrorként, valamint a háború eszkalációjaként bélyegezte meg a történteket, beavatkozásra ösztökélvén a NATO-t. És tette ezt a vizsgálat lezárulta előtt, a tények ismerete nélkül, ami sokat elárul a haza védőjének szerepében tetszelgő Zelenszkij szándékairól.

Tragikus, hogy Oroszország végül bedőlt a sorozatos provokációknak, és Ukrajna megtámadásával lehetőséget adott neki szerepe eljátszásához. Más módját kellett volna választani a tűrhetőség határát valóban jócskán meghaladó orosz sérelmek orvosolásának.

Szerda reggelre aztán ki is derült, hogy megalapozatlan Zelenszkij vádaskodása, ugyanis a Lengyelország területén becsapódott lövedék nem orosz támadó, hanem ukrán légvédelmi rakéta volt. Így némiképp enyhült a feszültség Oroszország és a NATO között, fellélegezhetett a jövő miatt aggódó világ. Ne feledjük azonban, hogy hasonló véletlen vagy szándékos eset bármikor előfordulhat. Késélen táncol az emberiség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük