Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyi csoda

1950 decembere, a koreai háború. A kommunista Korea lerohanja a déli demokratikus testvérköztársaságot, az ENSZ csapatok közbelépnek, tartván a frontot. Ám Mao Zedong Kínája negyed millió kegyetlen katonát küld a kommunista barátnak. Az ENSZ csapatok visszavonulnak, velük együtt legalább százezer civil, aki, miután belekóstolt a Kim Ir Szen-féle proletárparadicsomba, menekül, bárhova, csak meneküljön, a kínai támadás során egy folyóban halomban úsztak a holttestek.

Egy amerikai hajó, a Meredith Victory, Leonard La Rue kapitány irányítása alatt fegyvereket szállít. A parton mintegy 14.000 még ottrekedt menekült, az ellenség közeledik. Amikor a kapitány meglátja a rémült sokaságot, parancsot ad: a teljes szállítmányt (fegyverek, ezért hadbíróság jár!) daruk segítségével a tengerbe dobatja, és felveszi a partról a kétségbeesett embereket. A hajó 59 emberre van szabva: 12 tiszt, 35 főnyi legénység és 12 utas. Délutántól reggelig 14.000 koreait gyömöszöltek be a 139 méteres vízijárműbe. Mint a szardíniák, állva. Hihetetlen fegyelemmel tűrték az emberek a szinte élelem és víz nélkül a december huszonharmadikától huszonhatodikáig tartó utat, vaksötétben, robbanóaknák között, modern navigációs rendszer nélkül, miközben az elhagyott parti várost a kommunista erők felperzselték.

Senki nem halt meg, hat kisgyerek született akkor, ilyen körülmények között. Az utasok között Moon Jae-in, a Koreai Köztársaság 19. elnökének a szülei.

Minden utas kapott egy karácsony ajándékot az amerikai katonáktól: egy cukorkát. Ennyire telt.

La Rue kapitány leszerelése után egy New Jersey-i kolostorba vonult, Marinus testvér néven.

Íme, mit jelent, amikor egy ember minden világi parancsnál fontosabbnak tartja a lelkiismerete belső hangját.

A Jézus születéséről szóló evangéliumi beszámoló elmondja Heródes őrült parancsát a betlehemi és környéki kisgyerekek megöletéséről. A népi képzelet 14.000 mártírról beszél, persze, ez túlzás, Betlehem kis település volt.

A Meredith Victory 14.000 életet mentett meg. Létezhet ennél szebb karácsonyi történet?

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük