Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egymásnak akarnak ugrasztani

A Magyar Értelmező Szótár szerint a provokátor vitát, összetűzést előidéző, bujtogató személy. Nos, az utóbbi időben ilyen bujtogató személyek firegnek-forognak Sepsiszentgyörgy főterén, és meg vagyok győződve, hogy december 1-je közeledtével egyre gyakrabban fogunk beléjük botlani.

Egyikük az egykori magyar kir. honvéd gyalogezred I. világháborús történetét bemutató kiállítás megnyitása előtt rótta a várost, és a kezében lévő okostelefonnal a közösségi oldalra továbbította a látottakat. Egyenes adásban. Ez rendben is van, az viszont már kevésbé, hogy egy-egy történelmi magyar épület vagy szobor előtt meg-megállva a románok itteni jogfosztottságáról panaszkodott harsogva. Ennek bizonyításaként pedig többek között a híres iskolánk homlokzatán található Székely Mikó Kollégium feliratot, valamint az alapító gróf Mikó Imre szobrát mutogatta hazugságokkal fűszerezett szöveg kíséretében. A hősök emléke előtt tisztelgő tárlatot ugyanakkor románellenes megnyilvánulásnak bélyegezte.

A centenáriumi székely nagygyűlés kezdetekor is megjelent egy tucat máshonnan ide szállított személy a havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szobránál, és román zászlókat lobogtatva próbálta heccelni a jogaikat békésen követelő székely atyafiakat. Semmi kétségem sincs afelől, hogy mindkét megnyilvánulás végrehajtói fizetett ügynökök voltak. Ellenkező esetben ugyanis nem lett volna merszük így cselekedni, és a rend helyszínen tartózkodó, máskor oly éber őrei sem nézték volna el provokáló magatartásukat.

Mindez csupán azért fordulhatott elő, mert a háttérben megbújó titkosszolgálatok feszültséget akarnak szítani a magyarok és románok között. Érdekükben áll egy újabb etnikai összecsapás kikényszerítése, hiszen „békeidőben” elveszti létjogosultságát túlméretezett gépezetük. Fenn kell hát tartani a kölcsönös bizalmatlanság és gyanakvás légkörét, ami már könnyedén gyűlöletté sűrűsíthető. És miután ettől elvakulva egymás torkának ugrunk, mindkét nép csuklóján kattan majd a bilincs.
Éppen ezért továbbra se dőljünk be a provokációknak, hanem közös erővel vessünk véget az uszításnak. Erre az alkotmány is lehetőséget biztosít.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások