Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jeget fotóztak a Marson

Jeget fotóztak a Marson Tech-Tudomány

A Marsról legtöbbször úgy gondolkozunk, mint egy kies, nagyon ritka atmoszférával rendelkező, száraz bolygóról – pedig valójában valaha sokkal jobban hasonlított a Földünkre, mint most. Erre bizonyíték a Mars Express friss képe is, amin a jeges északi sarkvidék látszik.

Hirdetés
Hirdetés

A Naprendszeren belül a Marsnak van a Földhöz leginkább hasonló évszakváltozása, azzal a különbséggel, hogy egy év a Marson majdnem olyan kétszer olyan hosszú, mint a Földön. Az északi sarki régió sok változáson megy keresztül, ahogy az évszakok változnak: egy olyan jégtakaró borítja, ami kiterjedésében és összetételében is folyamatosan módosul.

A területet egész évben vízjég borítja, majd télen, amikor a régió -143°C-osra is csökken, akkor a vízjégre szén-dioxidjég is ráfagy. A megfagyott szén-dioxid akár 2 méteres magasságban is bevonhatja a vízjeget.

A jeges takaróról készült kép azért ilyen ritka, mert a fagyott szén-dioxiddal együtt általában szén-dioxidfelhők is születnek, ami miatt nagyon nehéz fotókat készíteni a felszínről. Az Európai Űrügynökségnek most ritka alkalma nyílt lencsevégre kapni a fagyott Marsot.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük