Felhívás!

Johannis rendkívüli ülésszak összehívását kérte a parlamenttől

Johannis rendkívüli ülésszak összehívását kérte a parlamenttől Románia

Klaus Johannis államfő hétfőn bejelentette: elküldte a parlamentnek a rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó kérelmét. A kormány ennek a rendkívüli ülésszaknak a keretében szándékozik felelősséget vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

Johannis a január 27-e és 31-e közötti időszakot tartja megfelelőnek erre a célra.

Az államfő a két házelnöknek, Teodor Meleşcanunak és Marcel Ciolacunak küldte el a levelet, amelyben rendkívüli ülésszakot kér, hogy ennek keretében vállalhasson felelősséget a kormány a helyhatósági választásokat szabályozó 2015/115-ös törvény, a 2001/215-ös helyi közigazgatási törvény, illetve a helyi választott képviselők jogállására vonatkozó 2004/393-as törvény módosításaiért.

Johannis szerint a tervezetben megfogalmazott módosítások jogi keretet fognak biztosítani ahhoz, hogy tartósabb kapcsolat alakuljon ki a választók és a választott képviselők között, és ezáltal jobban működjenek a helyi hatóságok.

Nem került szóba a kormányátalakítás

Nem tud arról, hogy szóba került volna a kormányátalakítás és szerinte nem is lenne szükség erre, jelentette ki Klaus Johannis.

“Nincsenek információim arról, hogy szóba került volna, vagy szó lenne kormányátalakításról, és szerintem nem is szükséges erről beszélni” – fejtette ki Johannis a Cotroceni-palotában.

Nyomatékosította, szeretné, hogy Ludovic Orban maradjon a kormányfő.

Egyetlen forgatókönyvet sem zár ki az előre hozott választásokkal kapcsolatban

Az előre hozott választásokkal kapcsolatban egyetlen forgatókönyvet sem tart kizártnak – jelentette ki az államfő.

Az elnököt arról kérdezte egy újságíró a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón, kizárja-e Ludovic Orban miniszterelnök lemondásának eshetőségét, amennyiben a bizalmatlansági indítvány nem nyitja meg az utat az előre hozott választások felé.

“Én most indulásból egyetlen forgatókönyvet sem zárok ki, de a lemondásról valóban nem esett szó” – felelte Johannis.

Azt is kifejtette, hogy szeretné Ludovic Orbant látni továbbra is a kormányfői székben.

Az előre hozott választások esélye Johannis szerint 50%.

Az elnök nem tartja járható útnak a PSD által kilátásba helyezett “nemzeti egységkormányt”.

“Nem tartom célszerűnek, hogy nemzeti egységkormányról beszéljünk. Én egy liberális kormányt akarok. Ezek a lehetséges változatok: vagy előre hozott választás, vagy liberális kormány. Számomra semmilyen más variáns nem jöhet szóba” – szögezte le Johannis.

Nagyon fontos lenne, hogy a kormány találjon forrásokat a gyermekpénz emelésére

Nagyon fontos lenne, hogy a kormány találjon forrásokat a gyermekpénz emelésére, Ludovic Orban pedig maradjon meg miniszterelnöknek – jelentette ki Klaus Johannis.

Az elnök leszögezte: ő is, és a kormány is támogatja a gyermekpénz emelését.

Iohannis szerint “nem lenne szerencsés”, hogy Ludovic Orban induljon a választásokon Bukarest főpolgármesteri tisztségéért, jobban szeretné, hogy a PNL elnöke kormányfő maradna.

“Ludovic Orban kimondottan alkalmas a miniszterelnöki posztra, és én személy szerint azt szeretném, ha ebben a tisztségben maradna. Szerintem egyáltalán nem szerencsés megoldás, hogy induljon a polgármester-választáson” – hangoztatta Johannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.