Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A század végére eltűnhet a méhnyakrák

A század végére eltűnhet a méhnyakrák Tech-Tudomány

A Lancet Oncology szakfolyóiratban publikált tanulmány megállapításai szerint a szűrőprogramok, illetve az egyre hatékonyabbá váló humánpapillóma-vírus (HPV) elleni vakcinák segítségével 2100-ra el is felejthetnénk a méhnyakrákot világszerte. De ez csak akkor valósulhat meg, ha a mostaninál sokkal több nőt beoltanak a vírus ellen.

A HPV elleni oltásról már ezerszer bebizonyosodott, hogy drasztikusan csökkenti a méhnyakrák előfordulását azokon a területeken, ahol tömegesen alkalmazzák. A betegség világszerte még 300 ezer nőt öl meg évente, de van esély rá, hogy 80 éven belül a lányok oltása és rendszeres szűrésük következtében effektíve kivesszen a világból.

Ehhez azonban jelentős változásoknak kell történniük. Ha minden marad a régiben, a betegség előfordulása egyenesen nőni fog. Az előrejelzések szerint jövőre már 600 ezer nő fog megbetegedni méhnyakrákban, és ez a szám a 2060-as évek végére megduplázódhat, a népesség növekedése és öregedése következtében.

Hirdetés
Hirdetés

Az ausztrálok állnak a legjobban

Az új tanulmányt jegyző, az Új-dél-walesi Ráktanács nevű szervezetnél dolgozó Karen Canfell és munkatársai szerint azonban a következő 50 évben akár 13,4 millió megbetegedés is megelőzhető lenne az oltás segítségével. Ha az oltási programokat sikerül a szükséges szintre tornázni, az évszázad végére a betegség előfordulása lecsökkenthető annyira, hogy 100 ezer nőből csak 4 kapja el.

Ha az oltás elterjedése eltérő sebességű lesz az országok jelenlegi fejlettségétől függően, akkor csak a legfejlettebb országokban tűnhet el a betegség, míg a harmadik világban továbbra is jelentős egészségügyi tehertételt fog jelenteni. A méhnyakrák kiirtásában Ausztrália jár az élen. Canfell és kutatócsoportja korábban kimutatta, hogy ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az ország 2035-re gyakorlatilag méhnyakrákmentés lehet. Ugyanez a cél a többi nyugati ország esetében 2055-59-re érhető el.

A HPV-oltás azonban szerte a világon az emberek ellenállásába ütközik, amelynek hátterében az áll, hogy a vírus szexuális úton terjed. Egyes vallásos csoportokban a lányok beoltatása azzal ér fel, hogy a szülők elfogadják, elismerik vagy egyenesen támogatják, hogy a lányuk házasság előtt és számos szexuális partnerrel lépjen nemi kapcsolatba. Fundamentalistább vallásos közösségekben általános az a nézet, hogy mivel a lány kizárólag a férjével és csak az esküvő után fog szeretkezni, így nincs szükség efféle, kizárólag a léha, laza erkölcsű nőkre leselkedő veszélyek ellen kifejlesztett oltásra. És persze ott vannak a jó öreg oltásellenesek is, akik szerint a HPV oltás is a Gonosz kreálmánya, minimum rákot és autizmust okoz, és még örülhet az áldozat, ha csak ennyit.

Hirdetés
Hirdetés

Tömegpszichózis akadályozza az oltás terjedését

Olyan hírek is elterjedtek korábban, hogy az oltás után sok lány súlyosan megbetegedett. Emiatt Dániában és Írországban jelentősen leesett az oltások száma. A hír azonban igaztalannak bizonyult, amint egy 2015-ös összefoglaló tanulmány kimutatta, hogy a megbetegedések nem hozhatók összefüggésbe az oltással.

Japánban szabályos pánik alakult ki, miután – valószínűleg pszichoszomatikus okokból, tehát nem az oltás hatóanyagai miatt – többen rosszul lettek az injekció után. Emiatt az országos oltóprogramot egy időre fel is függesztette a kormány. A pánik hatására az oltás elfogadottsági rátája 75 százalékról 1 százalék alá esett.

Hasonló tömegpánik alakult ki Kolumbiában, ahol szinte egyszerre 600 lány lett rosszul az oltás után, levertségre, gyengeségre panaszkodtak, volt, aki még az eszméletét is elvesztette. Itt is azt gyanítják, hogy a tömegpszichózis hatására jelentkeztek a tünetek a lányoknál, miután tudat alatt meggyőzték a szervezetüket arról, hogy betegek. Szerencsére hamar jobban lettek.

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük