Felhívás!

Az Európai Bizottság aggódik a román jogállamiság miatt

Az Európai Bizottság aggódik a román jogállamiság miatt Románia

Az Európai Bizottság (EB) nagy aggodalommal követi a román jogállamisággal kapcsolatos legutóbbi fejleményeket – nyilatkozta szerdán az EB egyik sajtószóvivője.

A szóvivő rámutatott, az igazságügyi törvények sürgősségi kormányrendelet útján, az érintettekkel való előzetes egyeztetés nélkül történő módosítása szembemegy az EB ajánlásaival, amelyeket a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében is több ízben megfogalmaztak, ezért a Bizottság magyarázatot fog kérni a román kormánytól a legutóbbi módosításokról.

Nyilatkozatában a sajtószóvivő emlékeztetett, az MCV keretében novemberben kiadott jelentésében az EB többek között arra intette Romániát, hogy világos, átlátható kritériumokra alapozó és a Velencei Bizottság által is jóváhagyott eljárást alkalmazzon a vezető tisztséget betöltő ügyészek kinevezésekor, illetve hogy a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásai alapján vizsgálja felül az igazságügyi törvényeket. “A legutóbbi változások nem ezt az irányt követik” – tette hozzá.

“Romániának sürgősen vissza kell terelnie a reformfolyamatot a helyes útra, előre kell haladnia, nem hátrafelé, és tartózkodnia kell az olyan intézkedésektől, amelyek megsemmisíthetik az elmúlt években elért fejlődést” – zárta nyilatkozatát az EB szóvivője.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások