Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sürgősségi rendelettel módosította a kormány az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait

Sürgősségi rendelettel módosította a kormány az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait Románia

Sürgősségi rendelettel módosította a bukaresti kormány kedden az új igazságügyi törvénycsomag azon rendelkezéseit, amelyek az ügyészségi vezetők – köztük a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes főügyész – kiválasztására vonatkoznak. Klaus Johannis államfő az igazságszolgáltatást meggyengítő újabb támadásnak minősítette a jogszabályt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a kormányülést követő sajtóértekezletén elmondta: ezentúl a vádhatóságok vezetését nem lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni, a jelenleg tisztségben lévő ügyvivők mandátuma 45 napon belül lejár. Egy másik előírás szerint immár bírák is pályázhatnak az ügyészségi vezetői posztokra, ha korábban ügyészként dolgoztak. Toader szerint így bővülni fog a vezetői posztra pályázók köre.

A titokban előkészített, a bírák és ügyészek szakmai szervezetének elfogadása előtt néhány órával véleményezésre megküldött sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészséget (SIIJ) kivonnák a legfőbb ügyész hatásköre alól, erről azonban Toader sajtóértekezletén már nem beszélt.

A szociálliberális kormány azt követően módosította az ügyészségi vezetőkre vonatkozó szabályozást, hogy a jobboldali Klaus Johannis államfő megtagadta a miniszter által jelölt új a korrupcióellenes főügyész kinevezését.

Hirdetés
Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az államfő nem nevezi ki 45 napon belül a miniszter által jelölt új ügyészségi vezetőt, Toader nem adott egyértelmű választ, csak annyit mondott: a törvény két döntéshozó között osztja meg a kinevezés felelősséget, de az, hogy az egyik döntéshozó nem tesz eleget hatáskörének, nem akadályozza meg a másikat jogköre gyakorlásában.

Az ellenzéki sajtó értelmezése szerint a kormány azért módosította az alig néhány hónapja hatályba lépett, sok vihart kiváltó igazságügyi törvénycsomagot, hogy kiiktassa a jobboldali államfőt az ügyészségi vezetők kinevezéséből, és megkönnyítse egy „szófogadó” – a kormánypárt befolyása alatt álló – főügyész kinevezését a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére.

A vezető politikusok százait rács mögé juttató DNA korábbi vezetőjének, Laura Codruța Kövesinek a leváltását tavaly nyáron érte el az igazságügyi miniszter, de új jelöltje kinevezésére már nem tudta Johannist rákényszeríteni. Azóta Kövesi volt helyettesei ideiglenes ügyvivőként vezetik a DNA-t.

Klaus Johannis államfő kedd este Facebook-bejegyzésben bírálta a kormány sürgősségi rendeletét, amellyel szerinte a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a törvénysértőknek akar kedvezni, és vezetői személyes érdekei miatt „rögeszmésen” igyekszik gyengíteni az igazságszolgáltatást. „Romániát nem szolgáltathatjuk ki azoknak, akik politikai felügyelet alá akarják vonni az igazságszolgáltatást” – szögezte le a román államfő.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük