Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bezár a bugyigyár

Bezár a bugyigyár Kovászna megye

Munkakonfliktusairól elhíresült vállalkozás vonul ki Sepsiszentgyörgyről, és ezt is dicstelenül teszi. A női fehérneműt gyártó Rouleau Guichard cég már nem találja gazdaságosnak fenntartani szentgyörgyi munkapontját, az idei évre nem sikerült elegendő szerződést kötniük, közölte Pop Carmen Petrina, az egység vezetője. A tömeges elbocsátásról Kelemen Tibor munkaügyi igazgató tájékoztatta a sajtót.

A Szecselevárosban bejegyzett, női fehérneműt gyártó Rouleau Guichard cég szentgyörgyi munkapontján a 117 alkalmazottból 110-et terveztek elbocsátani a már említett hivatalos indoklással, de rossz nyelvek szerint tulajdonképpen Szecselében volt szükség plusz munkaerőre, mert onnan többen távoztak az utóbbi időben, és csak később döntöttek úgy, hogy végleg felszámolják a szentgyörgyi gyárat. Végkielégítésképpen egyhavi bruttó fizetést adnak a dolgozóknak.

Már február 15-től meg akarták szüntetni az alkalmazottak munkaviszonyát, anélkül, hogy előzőleg a szakszervezettel vagy akár a munkaüggyel tárgyaltak volna erről, holott kötelességük a hivatalt tájékoztatni az okokról, a módszerről és az elbocsátások beütemezéséről. Nem tartották volna be a tömeges elbocsátás esetében előírt (legtöbb) 35 napos felmondási határidőt sem, végül a munkaerő-foglalkoztatási hivatal nyomására ezt megtették, tehát március 15-től engedik szélnek az alkalmazottakat. A megmaradó néhány személynek, a legjobbaknak valószínűleg Szecselén felkínálják a folytatás lehetőségét, biztosítva az ingázáshoz a feltételeket, a reggel 6-tól délután 5-ig tartó munkaprogram (!) mellett.

Hirdetés
Hirdetés

A betegszabadságon, illetve gyermeknevelési szabadságon levők, a nyugdíjazás előtt állók elbocsátását illetően szintén egyeztetésekre kényszerülnek a munkaüggyel. Kényszerülnek, mondjuk, hiszen Kelemen Tibor igazgató szerint nagyon határozottan, agresszíven akarták levezényelni a Szentgyörgyről való kivonulás folyamatát, ami csak azért nem meglepő, mert már korábban is többen éltek a panasztevés lehetőségével a munkafelügyelőségen, hol a nem megfelelő munkakörülmények, hol a túlóráztatás, illetve annak nem fizetése miatt.

– A mi hivatalunknak kötelessége közbelépni ebben a folyamatban, elsősorban a munkásokat tájékoztatnunk kell a jogaikról. Jó, ha minél hamarabb regisztrálnak, munkanélküli segélyért folyamodnak; amennyiben az egy év letelte előtt munkába állnak, jogosultak a ki nem fizetett segély összegének 30%-ára, illetve ha áthelyeznék őket, másfajta támogatást is kaphatnak az államtól, átképzéshez is joguk van. Mindenképpen szeretnénk elkerülni, hogy az embereket meghurcolják. Az Autoliv céggel már felvettük a kapcsolatot az érdekükben, és nyitottnak mutatkozott több személy felvételére, de más cégek is, akiknek szükségük van munkaerőre, felvehetik a kapcsolatot velünk vagy közvetlenül a gyárral is – mondta Kelemen Tibor igazgató.

A részlegen közben továbbra is folynak az érintettekkel a tárgyalások. A Kovászna megyei munkanélküliségi mutató jelenleg az országos átlag szintjén mozog, 3,6%-os, de ez még januárra vonatkozik, a következő hónapban enyhén megnőhet a „bugyigyár” kivonulása nyomán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások