Felhívás!

Johannis a következő napokban dönt a költségvetésről

Johannis a következő napokban dönt a költségvetésről Románia

A következő napokban dönt Klaus Johannis államfő arról, hogy kihirdeti-e vagy sem jelenlegi formájában a 2019-es állami költségvetésről, illetve a társadalombiztosítás költségvetéséről szóló törvényt – közölte szerdán az elnöki szóvivő.

Mădălina Dobrovolschi sajtónyilatkozatában rámutatott, az idei költségvetés a parlament által elfogadott formában “nem Románia fejlődését, hanem a Szociáldemokrata Párt jólétét szolgálja”. Bár az alakulatnak már három hónappal ezelőtt elő kellett volna állnia a költségvetéssel, az csak múlt szerdán jutott el az államfőhöz kihirdetésre, és az elnök a napokban közli ezzel kapcsolatos döntését – tette hozzá.

A büdzsé késlekedése is azt bizonyítja, hogy a PSD-kormány képtelen megoldásokat találni az állampolgárok valós problémáira. “Ez a kormány, amely már több ízben is bizonyságot tett korlátairól, a szélhámosságok és az inkompetencia kormánya, ismét elbukott egy fontos vizsgát: nem sikerült hiteles, fenntartható, az állampolgárok szükségleteinek megfelelő költségvetést felépítenie” – hangsúlyozta a szóvivő, aki szerint a büdzsé kidolgozásakor a PSD nem az ország, hanem saját politikai érdekeit tartotta szem előtt.

Dobrovolschi rámutatott, a PSD azáltal, hogy gyorsított eljárásban, valós parlamenti vita nélkül fogadtatta el a tervezetet, veszélybe sodorta az ország gazdasági stabilitását.

“A többségi koalíció által megszavazott költségvetés tele van szürreális becslésekkel, és teljesen figyelmen kívül hagyja a gazdasági helyzetet” – mondta a szóvivő, aki szerint “nevetséges” a befektetések költségvetéseként emlegetni az idei büdzsét, az ugyanis inkább a megszorítások költségvetésének nevezhető.

Dobrovolschi kiemelte, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzelmeként könyvelhető el, hogy sikerült elfogadtatnia a parlamentben a gyermeknevelési pótlék emeléséről szóló módosító javaslatát. Ugyanakkor hangoztatta: bár a PSD kormányprogramjában nincs szó a politikai pártoknak szánt állami támogatás jelentős növeléséről, a költségvetésbe ezt is belefoglalták “és ennek a PSD látja a legnagyobb hasznát”. Emellett 2019-ben továbbra is “erősen alulfinanszírozott” több alapvető fontosságú ágazat, köztük az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra – mutatott még rá az államelnöki hivatal sajtószóvivője.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.