Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A NASA megnyitja a turisták előtt a Nemzetközi Űrállomást

A NASA megnyitja a turisták előtt a Nemzetközi Űrállomást Tech-Tudomány

2020-tól üzleti vállalkozások és magán űrutak előtt is megnyitja a Nemzetközi Űrállomást (ISS) a NASA, közölték pénteken. Bár magáncégekkel a NASA már korábban is együttműködött, korábban tiltotta az űrállomás kereskedelmi célú felhasználását, és azt, hogy űrhajósok profitorientált kutatásban vegyenek részt.

Hirdetés
Hirdetés

Az, hogy az űrhivatal életében óriási fordulat jön, tudható volt, már tavaly kiszivárgott a terv, miszerint az Egyesült Államok fokozatosan leépíti a Nemzetközi Űrállomás fenntartására szánt támogatást, majd 2025-tel teljesen meg is szünteti azt. A NASA szerint az állomás nagyjából 2028-ig lenne egyébként működőképes.

A terv az, hogy 2024 után magáncégek vegyék át az ISS fenntartását. Az ötlet kritikusai szerint a dátum túl korai, a kereskedelmi űrcégek még túl tapasztalatlanok lesznek ehhez. Hasonló helyzetbe navigálta magát a NASA egyébként az űrsiklóflotta nyugdíjazásakor is: 2011-ben az Obama-adminisztráció vetett véget ennek a programnak, abban reménykedve, hogy hamarosan magáncégek űrhajói veszik át az űrhajósok szállításának feladatát, ez végül nem jött be.

A tervezet szerint egyébként az ISS privatizációjával évi 3-4 milliárd dollár megtakarítás érhető el, amit az új, 2024-re tervezett Holdra szállás, és a távlati cél, a Mars-utazás megvalósítására lehet majd költeni.

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük