Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar-román fociböjt évtizedei

Magyar-román fociböjt évtizedei Sport

A magyar labdarúgó-válogatott bravúros, 2–1-es győzelmet aratott Lengyelországban a világbajnoki selejtezősorozat utolsó mérkőzésén, hétfő este Varsóban. A magyar válogatott a vb-résztvevő Anglia, a pótselejtezős Lengyelország, valamint Albánia mögött a negyedik helyen végzett az I-csoportban, amelyben Andorrát és San Marinót előzte meg.

Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap este végképp eldőlt, hogy a román válogatott nem lehet ott a jövő évi, katari világbajnokságon. Az már egy nappal korábban szintén teljesen – matematikailag is – bizonyossá vált, hogy a magyar nemzeti csapat sem juthat ki a vb-re. Mindkét válogatottnál több évtizedes hiányzásról beszélhetünk, igaz, a románok valamivel jobban állnak. A magyar válogatott legutóbb 1986-ban volt vb-résztvevő, a román pedig 1998-ban. A két évszám között a román csapat részt vett és jól is szerepelt az 1990-es és 1994-es világbajnokságon, ’94-ben még a döntőre is esélyesnek látták, az elődöntőtől valóban nem állt messzire, igaz, ott Brazília várt volna rá.

Román szempontból volt még egy hasonlóan hosszú ínséges sorozat, mégpedig 1938-tól 1970-ig, igaz, a második világháború miatt két vb elmaradt. A román válogatott nem jutott ki az 1950-es, 1954-es, 1958-as, 1962-es és 1966-os döntő tornákra, a felsoroltak közül az első kivételével mindegyiken ott volt Magyarország, amely ’54-ben döntőt játszott. Azt mondják, ha nem lett volna az 1956-os forradalom, a magyar Aranycsapat 1958-ban világbajnokságot nyerhetett volna. De azt is mondják, ha az Aranycsapat győzött volna az 1954-es vb-döntőben, nem lett volna ’56-os forradalom…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük