Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kapusposzton erősebbek

Kapusposzton erősebbek Sport

Két nehéz Eb-selejtező vár a magyar labdarúgó-válogatottra ezen a héten. A szlovákok is, de főleg a horvátok nagyobb játékerőt képviselnek, mint a magyarok, mégis van egy olyan poszt, amelyen nem tudják megelőzni a Rossi-csapatot, ugyanis az elsőszámú kapus, Gulácsi Péter magasan a legjobb mutatókkal rendelkezik az ellenfelek kapusai közül.

Magyarország az egyik legnehezebb Eb-csoportba került a FIFA világranglistája alapján. Az ötfős csoportból az első két csapat jut ki a 2020-as kontinensviadalra. A selejtezők első szakaszában a csoportgyőzelem fő várományosával, a horvát és a továbbjutásra szinten jó eséllyel pályázó szlovák válogatottal játszik Marco Rossi legénysége. A magyar válogatott ma 21.45-től csap össze a szlovákokkal Nagyszombatban, majd vasárnap 19 órától a horvátokat fogadja a Groupama Arénában.

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint hatalmas lökést adna a magyar labdarúgó-válogatottnak, ha ma győzne Szlovákia vendégeként. Az olasz szakember úgy véli, egy nagyszombati siker után jó eséllyel három nappal később, a Groupama Arénában sem kapna ki a nemzeti együttes a világbajnoki ezüstérmes horvátoktól. Abban a tekintetben sem változott a véleménye, hogy a cél a hat pont megszerzése, ugyanakkor kettővel sem lenne csalódott.

Hirdetés
Hirdetés

A vb-ezüstérmes horvát együttes a 4., a szlovák a 29. a világranglistán, míg a magyar válogatott az 52. helyen áll. Ráadásul, ha a mezőnyjátékosokat vesszük szemügyre, mindkét válogatott erősebb, mint a magyar. A horvátoknál játszik többek között az aktuális aranylabdás, Luka Modric, a Barcelona klasszisa, Ivan Rakitic, a Liverpool védője, Dejan Lovren és az Inter támadója, Ivan Perisic is. Egészen illusztris a névsor, ami még korántsem teljes. A szlovák csapat sem szégyenkezhet, igaz, nem olyan nevekkel büszkélkedik, mint a horvát, de mégiscsak ott van az Inter játékosa, Milan Skriniar vagy a már Kínában focizó Marek Hamsík és az EL-negyeddöntős Zenit középpályása, Robert Mak.

Van azonban egy poszt, amely nem szerepel az előbbi felsorolásban, nem véletlenül. A három csapat kapusai közül a magyar válogatott elsőszámú hálóőre, Gulácsi Péter rendelkezik a legjobb mutatókkal. A szlovákoknál a Premier League-ben szereplő Newcastle kapusa, Martin Dubravka, a horvátoknál az angol másodosztályú Aston Villát erősítő Lovre Kalinic, míg a magyaroknál minden bizonnyal a Bundesliga tabelláján harmadik helyen álló RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter hallgathatja a pályán állva a magyar himnuszt. Gulácsi a 2018/2019-es szezon minden meccsén kezdőként lépett pályára, egy kivételével az összest végigjátszotta – akkor is csak sérülés miatt kellett lecserélni. És ha ez sem lenne elég, a 26 bajnoki mérkőzés felén, vagyis 13 meccsen gólt sem kapott, tehát a találkozók 50%-án érintetlen maradt a kapuja. Ez a mutató a Bundesligában a legjobb, de európai szinten is kiemelkedő, mindössze a Liverpool kapusa, Allison (54,8%) és az Atlético Madrid hálóőre, Jan Oblak (53,5%) előzi meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük