Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Izgalmas hetek elé nézünk

Izgalmas hetek elé nézünk Sport

Az argentin Nestor Pitana vezeti a labdarúgó-világbajnokság mai nyitómérkőzését, melyet Oroszország és Szaúd-Arábia válogatottja játszik. A mérkőzés 18 órakor kezdődik, a nyitóünnepséget nagyjából fél órával korábban tartják. A csoportkör 48 összecsapása után az egyenes kieséses szakaszban 14 meccset játszanak, a bronzmérkőzéssel és a döntővel együtt összesen 64 találkozót rendeznek június 14. és július 15. között.

A világbajnokságok történetében csak 1966 óta rendeznek hivatalos nyitómérkőzéseket, azelőtt egyidejűleg több találkozóval rajtoltak el a tornák. Az egyetlen kivétel 1938-ra datálódik, amikor Németország és Svájc 1–1-es döntetlennel kezdte meg a harmadik seregszemlét Párizsban. Eleinte a házigazda játszotta a nyitómérkőzést, majd 1974-től a címvédő lépett pályára a vb első találkozóján. A 12 évvel ezelőtti világbajnokságtól kezdve ismét a hazai csapat játszhatja a nyitómeccset, mivel a 2006-os vb-nek már nem volt automatikus résztvevője a címvédő válogatott. Az oroszok számára jó előjel, hogy a házigazdák eddig veretlenek a nyitómeccseken: az öt találkozón két hazai siker mellett három döntetlen született.

A Luzsnyiki Stadionban tartandó mérkőzés lesz az első vb-összecsapás, amelyen bevetik a videobíró-rendszert (VAR), amely a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosít a játékvezetőknek – a futballisták fegyelmezését illetően is. A technológia segítségével a bírók utólag is megbüntethetnek egy játékost, akkor is, ha az ő figyelmüket elkerülte a lapot, esetleg kiállítást érő szabálytalanság. A nemzetközi szövetség négy területre korlátozza a fejlesztés alkalmazását: gólok, tizenegyesek és piros lapok esetére, illetve ha nem egyértelmű, hogy melyik játékost kell megbüntetni.

A vb-rajt előtti állóvizet a spanyolok kavarták fel alaposan, amikor egy nappal a nyitómérkőzés előtt menesztették a szövetségi kapitányt. A spanyol szövetség döntése annak tükrében érthető, hogy Julen Lopetegui nemrég hosszabbította meg kontraktusát 2020-ig, közben kedden elfogadta a Real Madrid vezetőedzői posztját. Azóta kiderült: a Real-legenda, Fernando Hierro veszi át az együttes irányítását. A spanyolok pénteken Portugália ellen kezdik meg szereplésüket a vb-n.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük