Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fokozatosan a siker útján

Fokozatosan a siker útján Sport

Közel két éve adták át használatnak a Topspin Saint George Sportegyesület asztalitenisztermét, azóta pedig kiváló körülmények közepette készülhetnek a versenyekre a sepsiszentgyörgyi Electrica versenyzői, mindez az eredményeikben is megmutatkozik. A viszonylag fiatal klub alapítójával, Simon Teodorral beszélgettünk az elmúlt évek nehézségeiről, a sikerhez vezető útról és jövőbeli tervekről.

Simon Teodor edzőjátékos és szakvezető úgy tartja, alapos és fokozatos munka kell ahhoz, hogy valami időtállót hozzunk létre. Ezt tartotta szem előtt az Electrica asztaliteniszklub kialakításánál is.

– Lépésenként haladtunk, az alapoktól kezdve építettük ki a klubot, anélkül, hogy egy elképzelésen kívül határozott célkitűzéseink lettek volna. Tizenkét évvel ezelőtt gyakorlatilag a nulláról indultam, szereztem két ütőt és egy régi asztalt, a Váradi-iskola egyik tantermében ütögettünk, majd termet kaptunk, előbb az Electricánál, majd a mostani székhelyünkön. Kezdetben nem volt költségvetés, nem volt hagyomány, sőt gyerek sem, de idővel minden kialakult, és az eredmények sem maradtak el – idézi fel Simon.

2005-ben alapították felnőtt csapatukat, amellyel selejtezőn bejutottak a B-osztályba, ahonnan rövid időn belül egyenes út vezetett az A-ba, majd öt év után már a szuperligában szerepelhettek az ország legjobbjai között. 2013-2015 között készült el székhelyük. A fokozott érdeklődésre való tekintettel, a sepsiszentgyörgyi sportiskolával együttműködve létrehoztak még egy edzői állást, Kocsis Balázs segíti Simon munkáját, és ígéretet kaptak, hogy ősztől még egy szakembert alkalmaznak.

Egyelőre nincsenek sokan, kezdő és haladó csoportokkal foglalkoznak. Simon szerint „a minőségi munka a tömegképzést nem teszi lehetővé”, de fokozatosan bővülnek, szeretnének minél több gyereket képezni köreikben.

– Ez egy fiatal klub, remélem, idővel Sepsiszentgyörgy is felkerül a hazai asztalitenisz térképére, de türelmesnek kell lennünk, mert ez nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, a csapatépítés aprólékos munka. Szerencsére jó az együttműködés a helyi és a megyei önkormányzattal, tőlük kapjuk a támogatást, minden évben válogatókat tartunk, iskolákba járunk a rátermett gyerekek felkutatásához.

Nagy előnynek tartja, hogy nem egy pénzigényes sportág, mégis sokan meglepődnek, amikor betérnek hozzájuk. De ez is volt a céljuk: megfelelő körülményeket biztosítani a versenyszintű sportoláshoz. Ez pedig sikerült is, az Electrica felnőtt csapata a szuperliga legjobb négy csapata közé jutott.

– Pénzzel könnyű jó csapatot összerakni. Az első három együttesnek nincs egyetlen saját nevelésű játékosa sem, ezzel szemben nálunk a négyből hárman sepsiszentgyörgyiek (Kocsis Balázs, Moldoveanu Ştefan és Simon), és erre nagyon büszke vagyok.

Az utánpótlás is hallat magáról, ám az edző szerint ez csalóka lehet, majd később mutatkozik meg az igazi értékük.

– Hiába vannak apró elégtételek jó eredmények formájában, ez végeredményben csapda is lehet, korai még kijelenteni bármit is, a felnőtt mezőnyben látszik meg, hogy ki mennyit fektetett be. A rendszeres munka, a kellő komolyság és megfelelő hozzáállás a siker kulcsa, ezt a legkisebbekkel is próbáljuk megértetni – összegzi.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük