Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fél lábbal két keréken

Fél lábbal két keréken Sport

Kézdivásárhely egyetlen paralimpikonja, Oláh Attila a rendszeres versenyzés mellett környezetére is időt szakít, nemrég edzéssorozatot indított, amelyhez bárki csatlakozhat, illetve két társával civil szervezetet alapított. A Kendu Egyesület elnökeként a hozzá hasonlóan fogyatékkal élőknek kíván segítséget nyújtani, akár úgy is, hogy saját példájával bizonyítja, semmi sem lehetetlen.

Oláh Attila legutóbb hétvégén lépett dobogóra, miután a Grădişteán megszervezett La Broaşte 2018 elnevezésű verseny 21 km-es szakaszán, megküzdve a terep nehézségeivel és egészséges versenytársaival, másodikként ért célba a 19–29 éves korosztályban, összetettben pedig 35. lett a 272 versenyzőből. Ezt megelőzően Kelet-Európa legkeményebb hegyikerékpáros versenyén, a Prima Evadaren egyedüli mozgássérültként a 435. lett a több mint 1500 induló közül. Bukarestből rajtolva egy 54 km hosszú erdei útvonalon kellett eljutni Snagovra, Attilának mindez 2 óra 35 perc alatt sikerült, korosztályában 58. helyen ért célba. Május elején a Cernica-tó környékén lebonyolított Ziua B! technikás versenyen 1 óra 53 perc alatt fejezte be a 38 km-es távot, ezzel korosztályában 34 induló között hatodikként zárt, míg összetettben a 624 versenyző közül a 144. helyet csípte el.
– Az utóbbi két évben, amióta hazajöttem a paralimpiáról, csak olyan versenyeken indulok, ahol rendre én vagyok az egyedüli mozgássérült, így elég nagy kihívásokkal szembesülök, de élvezem. Minden versenyre komolyan készülök, mindig 100%-ot nyújtok, és a célom mindig az, hogy jobb legyek önmagamnál – fogalmazott a paralimpikon, akiről bizton állíthatjuk, hogy kitartásért, szorgalomért és motivációért nem megy a szomszédba.
Attila párjával, Babos Judittal is megszerettette a sportágat, annyira, hogy idéntől együtt járnak versenyekre. A fejlesztő pedagógusként dolgozó Judit, bár régóta edz két keréken, csak idén szánta rá magát a versenyzésre, és rögtön élete első megmérettetésén, a Ziua B!-n első lett korcsoportjában, míg az elmúlt hétvégén harmadikként zárt. Azt mondja, bár az érmek ösztönzően hatnak rá, elsősorban önmagának akar bizonyítani, tovább feszegetné teljesítőképessége határait. A két kerékpáros hamarosan egy marosvásárhelyi utcai versenyen indul, de még előtte egy jó célért tekernek a céhes városban.
Márciusban Dénes Leventével közösen megalapították a Kendu Egyesületet. A név az angol You Can Do It (meg tudod csinálni) fonetikus kiejtéséből született, egyelőre a kerékpársport népszerűsítésével foglalkoznak. Rengeteg tervük van, biciklitúrákat akarnak szervezni, versenyt rendeznének a fogyatékkal élőknek. Izzó fogaskerekek nevű edzéssorozatuk keretében hetente egy alkalommal specifikus kerékpáros edzést tartanak a Perkőn az érdeklődőknek. Bárki csatlakozhat hozzájuk, aki szeret biciklizni, eddig hat alkalommal tekertek közösen, a kilencedikre pedig különleges meglepetést ígérnek azoknak, akik legalább egy edzésen részt vettek. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük