Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Többlettámogatást kapnak az önkormányzatok a megdrágult távfűtési számlák kifizetésére

Többlettámogatást kapnak az önkormányzatok a megdrágult távfűtési számlák kifizetésére Románia

A kormány hétfői döntése értelmében több támogatást nyújthat a fejlesztési minisztérium azoknak az önkormányzatoknak, ahol gázzal működő kazánházakkal oldják meg a távfűtést – idézte Cseke Attila tárcavezetőt az RMDSZ közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter szerint a januári és februári számlák kifizetésére nyújthat a minisztérium többlettámogatást az önkormányzatoknak, amennyiben azok kérelmezik azt, az eredeti, 400 millió lejes költségkeret meghaladása nélkül.

A hatályos rendelkezés értelmében a novemberi és decemberi hónapokra – amennyiben a távfűtéshez szükséges gáz ára meghaladta a 0,25 lejt/kilowatt – a költségtöbblet 50%-át a fejlesztési minisztérium fedezte. Az új rendelkezés értelmében nemcsak a költségtöbblet felét biztosíthatja a szaktárca, hanem akár a másfélszeresét a januári és februári számlák esetén.

„Az új szabályozásra azért volt szükség, mert a tél első két hónapjában kifizetett, megdrágult távfűtési számla nagy terhet rótt az önkormányzatokra. Ezt szeretnénk most kompenzálni a télből hátramaradt két hónapban” – mutatott rá Cseke Attila.

Mint ismeretes, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Temesváron és Brassóban, de Nagyváradon és Aradon is gázzal működő kazánházakkal oldják meg a távfűtést, a minisztérium már kiutalta a novemberi és decemberi számlák fedezésére a támogatást a hat önkormányzatnak. A következő hónapokban Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy is részesülni fog a benyújtott számlák alapján ebben a támogatásban – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Az elfogadott jogszabály ugyanakkor annak a lehetőségét is megteremti, hogy az önkormányzat önerőből biztosítsa a távfűtési szolgáltatás folytonosságát ott, ahol megvan erre a szükséges fedezet – tette hozzá.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások