Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Óvott a Strabag, továbbra sem épülhet az autópálya Aranyosgyéres és Maroskece között

Óvott a Strabag, továbbra sem épülhet az autópálya Aranyosgyéres és Maroskece között Gazdaság

Az osztrák Strabag megóvta a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) január végén közzétett döntését, amelyben a társaság egy román-spanyol konzorciumot bízott meg az A3-as észak-erdélyi autópálya Maroskece – Aranyosgyéres szakaszának a befejezésével.

Hirdetés
Hirdetés

Az óvásról az Economica.net gazdasági portál számolt be hétfőn. A portál szerint az osztrák útépítő február 10-én negyvenoldalas dokumentumot nyújtott be az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácshoz (CNSC), amelyben a nyertesnek kihirdetett konzorcium pályázatának újraértékelését és érvénytelenítését kéri.

Január végén Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter jelentette be, hogy az útépítés befejezésére kiírt pályázaton a Drum Asfalt SRL – OPR Asfalt SRL – Obras Publicas y Regadios SA – Trameco SA – Drumuri Bihor SA román-spanyol konzorcium nyerte el a munkát egy román, valamint egy osztrák-német konzorciumot megelőzve.

A román-spanyol konzorcium áfa nélkül 363,79 millió lejes ajánlatot tett a 15,7 kilométeres pályaszakasz befejezésére. A cégcsoport vállalta, hogy három hónap alatt elvégzi a tervezést, és 18 hónap alatt az építést. A miniszter lehetségesnek tartotta, hogy ha nem lesznek óvások, már 2023-ban autópályán lehet megtenni a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti teljes távot.

A CNAIR tavaly márciusban bontott szerződést azzal a román társasággal, mellyel 2015 februárjában szerződött az útszakasz megépítésére, miután a társaság hat év alatt a munkálatok kevesebb mint negyven százalékát végezte el.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú A3-as észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a román kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután a Bechtel hat év alatt csak 52 kilométer pályát épített, majd leállt a munkálatokkal, a felek 2013-ban közös megegyezéssel felbontották a szerződést.

Ezt követően az autópályát kisebb szakaszokra osztották, és ezekre írtak ki versenytárgyalásokat. Jelenleg a pályából három szakasz használható, a három együtt mintegy 107 kilométer. A magyar-román államhatár mellett épült meg az a 5,3 kilométeres szakasz, amely rávezeti a romániai forgalmat a magyarországi M4-es autópályára. Emellett a Kolozsvártól nyugatra fekvő Magyarnádas és Marosvásárhely között épült 102 kilométer autópálya. Az autósok a két megépült szakasz között, az Aranyosgyéres-Maroskece távot a párhuzamosan haladó E60-as országúton tehetik meg.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük