Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Potápi Árpád János: a székely szabadság ügye a magyarság közös ügye

Potápi Árpád János: a székely szabadság ügye a magyarság közös ügye Románia

A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl – jelentette ki a Székely Szabadság Napja alkalmából kiadott közleményében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

„Nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely-magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk” – emelte ki az államtitkár. – „Ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van. Ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatunk abban, hogy önazonosságuk jelképeit használják és használhassák” – biztosított támogatásáról az államtitkár.

Hirdetés
Hirdetés

„A székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, hasonló autonómia-modellek működnek az Európai Unió több tagországában. Ezek a példák is bizonyítják, hogy ha egy nemzeti közösség önrendelkezéssel bír és szabadon gyakorolhatja a megmaradáshoz szükséges jogait, az nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott országot” – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

A székelyek, akik ezer éven át védték országunk határait és egészen a 19. század második feléig, sőt, a kommunista Románia idején is egy rövid ideig autonómiával rendelkeztek, megérdemlik, hogy támogassuk a megmaradásukat szolgáló küzdelmüket” – tette még hozzá a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

„Az Európai Unió többször is kinyilvánította, hogy a nemzeti közösségek védelméért nem kíván lépéseket tenni. Nekünk, magyaroknak kell kiállnunk közösségeinkért, legyen szó akár a háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösségért való összefogásról vagy székely nemzettársaink ügyének támogatásáról”
– emelte ki.

Elmondása szerint a székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar nemzeti közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására.

Fotó: Beliczay László 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük