Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Nem ismernek: mi ütésre keményedünk!”

„Nem ismernek: mi ütésre keményedünk!” Kovászna megye

Tegnap írtunk arról, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzatának jogerős bírói döntés nyomán módosítani kellett a Tamási Áron Színház homlokzatán levő díszfeliratot úgy, hogy a színház szót a teatru alá helyezzék. Emellett Dan Tanasă szerint Sepsiszentgyörgy polgármestere tetemes büntetést is kell fizessen egyrészt az államkasszába, másrész az általa vezetett feljelentő egyesületnek. Az ügyben kérdéseinket Antal Árpádnak tettük fel.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy polgármestere a Tanasă  által emlegetett borsos pénzbírságról eképpen vélekedik.

„Én Dan Tanasă-nek akkor sem hiszek, amikor kérdez, nemhogy akkor higgyek, amikor állít valamit. Tehát egyelőre az ő matematikáját nem fogadjuk el. Nem hiszem azt, hogy ilyen döntést hozna a bíróság, szerintem ez nem lenne jogszerű. Mi teljesen jóhiszeműen betartottuk a jogszabályt, kétnyelvű táblát tettünk ki a színház homlokzatára, felül román, alul magyar szöveggel, ugyanis a törvény erre kötelez minket. Hogy ők végül úgy értelmezték, hogy a jogszabály a homlokzaton szereplő feliratot is érinti, bár nem értünk egyet, kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a bíróság így döntött és demokrata vagyok, akkor is végrehajtok egy bírósági végzést, ha azzal nem értek egyet és megtaláljuk majd másképp a módját, hogy érvényesítsük az akaratunkat. De ez a büntetés, amiről Dan Tanasă beszél, abban az esetben lenne kiróható, hogyha a mostani döntést, ami végleges, nem tartaná be az önkormányzat. Mi ezt így értelmezzük. De nyilván, bármi lehet ebben az országban, értek már meglepetések, de a legfelsőbb bíróságnak van egy értelmezése arról, hogyan kell alkalmazni ezeket a bírósági döntéseket, és mi így értelmezzük. De meg kell várni a történet végét, azt, hogy kijöjjön a bírósági indoklás és lássuk, hogy pontosan miről rendelkezik. Én úgy értelmezem, hogy nem kell büntetést fizetnünk.”

Antal Árpádot arról is kérdeztük, a díszfelirat a szerdán módosított formában marad-e továbbra is.

„Nem fog így maradni, ugyanis hamarosan átalakításon fog átmenni a Tamási Áron Színház épülete, és ilyen értelemben a homlokzat is, és törekszünk, hogy, amint a jogszabály is kötelez a műemlék-épületek esetében – és a TÁSZ épülete most nem az, de műemlék lesz – a lehető legrégebbi változatot érvényesítsük és mi is ezt fogjuk tenni ebben az esetben. Most ennél sokkal többet nem akarok elárulni, hiszen nem akarom a stratégiánkat kiadni” – fejtette ki az elöljáró.

És hogy mi lehet Dan Tanasă indítéka az ilyen akciókkal? Antal Árpád nem rejtette véka alá véleményét.

„Ő egyrészt egy megélhetési provokátor, másrészt meg nyilván, nem egyedül van. Világosan kell látni azt, hogy mögötte egy egész rendszer működik. Arra emlékszem, amikor Madridban élt, és időnként gyorsabban értesült arról, hogy egy-egy székelyföldi községben mi történik, mint a község polgármestere. Ez egyértelműen jelzi azt, hogy ő egy rendszernek a része és mögötte egy egész hálózat működik, ő meg ennek a láthatatlan rendszernek egy látható eleme. Ami az indítékot illeti, nyilván provokálnak egyrészt, másrészt meg azt szeretnék elérni, hogy mi ne érezzük jól magunkat itthon, a szülőföldünkön, erre nekem meg mindig az a válaszom, hogy nem ismernek minket: egyrészt mi ütésre keményedünk, másrészt meg jogi, közigazgatási eszközökkel nem tudják korlátozni a szimbólumaink, a szülőföldünk iránti szeretetünket” – hangsúlyozta.

Fotó: hirmondo.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások