Hirdetés
Hirdetés

Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere a díszmeghívott

Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere a díszmeghívott Kovászna megye

Többnapos rendezvénysorozattal emlékezik Sepsiszentgyörgy az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra. Idén Varga Judit igazságügyi miniszter tolmácsolja az anyaország üzenetét, valamint Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke áldja meg az ünneplő közösséget. 

A hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor mellett idén szónokversenyt, kokárdakészítő műhelyt és emlékfutást is szervezünk, továbbá két koncerttel is emlékezünk a forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján. Március 15-én a sepsiszentgyörgyi Classical Singers Symphonic lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében, március 16-án pedig ugyanitt a frissen megalakult Székelyföldi Nagyprodukció Társulat koncertjét hallgathatja a közönség. 

Március 10-én, pénteken 18 órától kerül sor a Légy a ma Petőfije! szónokversenyre a Szimplában. A verseny a sepsiszentgyörgyi középiskolásokat célozza meg: a jelentkezőknek saját, előre megírt szónoklatukat kell előadniuk, amely sajátos módon kapcsolódik Petőfi személyéhez, életművéhez. Az első három helyezett értékes jutalomban részesül.

Március 13-án, hétfőn kokárdakészítő műhelyre kerül sor a Kónya Ádám Művelődési Házban. Az esemény a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörés a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgyközreműködésével jön létre.

Március 14-én, kedden a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17 órától kezdődik. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–’49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek.

Március 15-én a főtéren ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere, az ünneplő közösséget Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke áldja meg. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

11 óra és 15.30 között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékeznek a forradalomra és szabadságharcra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is lesz ünnepi hangversenyre: a Classical Singers Symphonic együttes koncertje 19 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében. A Classical Singers hivatásos énekesekből álló sepsiszentgyörgyi együttes, amely a március 15-i gálaműsor erejéig a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjaiból és tanáraiból álló kamaraegyüttessel egészül ki. A kifejezetten erre az alkalomra összeállt zenekar játéka sajátos hangulatot kölcsönöz a sepsiszentgyörgyi közönség által már jól ismert Classical Singers hangzásvilágának. A koncerten a fagott és az oboa mellett klarinét, hegedűk, valamint nagybőgő játéka színesíti a hivatásos énekesek előadását. A forradalmi jelleget ütőhangszerek biztosítják. A hangversenyen magyar népdalfeldolgozások, operettrészletek, valamint a Szózat, a magyar és a székely himnuszok csendülnek fel. A Classical Singers Symphonic együttes koncertjére a teljes árú jegy 30, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül. Online, az eventim.ro oldalon kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni. 

Március 16-án, az ünnepi programsorozat zárásaként különleges produkción vehet részt a közönség: a nemrég alakult Székelyföldi Nagyprodukció Társulat Rabok legyünk vagy szabadok? előadását tekintheti meg a színház nagytermében.  A zenés darab illeszkedik a Petőfi 200 emlékévhez, a repertoárban Petőfi-versek hangzanak el szavalatként és megzenésítve egyaránt, de hallható lesz néhány részlet a Kormorán együttes A költő visszatér című szerzeményéből és az István, a király rockopera kiemelkedő dalai is felcsendülnek. A március 15-i témájú dalok mellett egy népzenei összeállítás, a Szózat, a magyar, illetve a székely himnusz is hallható lesz. Előadják a társulat szólistái és rock zenekara, valamint az ünnepi koncerten közreműködik a Sepsi Kamarazenekar, a Kincskeresők Néptáncegyüttes és a VOCES Kórus.

Fotó: Varga Judit/Facebook

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 11., 17:31
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Magyarországon egy magyar ember meggyilkolásáért 4 évet kapsz, ha nem vagy magyar. . Ha felgyújtasz egy lábsúrlót, terrorista vagy és 17 évet kapsz, lásd Budaházy György esetét. Most,, enyhítették” öt évre… Pedig nem ölt meg senkit, fő bűne, hogy hazafi! A,, kedves hölgy ” aki idejön, az IGAZSÁGügy miniszter… Hogy is van ez akkor? Melyik oldalon áll?