Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Építkeznének a háromszéki ipari parkokban

Építkeznének a háromszéki ipari parkokban Kovászna megye

A szépmezői ipari parkban új vállalkozások telepedtek meg a közelmúltban és a kézdivásárhelyi létesítményekben is egyre kevesebb a szabadon maradt bérbe adható terület.

Hirdetés
Hirdetés

A szépmezői ipari parkban három újabb cég bérel területet, melyek újabb munkahelyekkel kecsegtetik Sepsiszentgyörgy és környékének lakóit. Az Eurotrade Kft. lányvállalataként ismert Danubius Truck Kft. teherautó-értékesítéssel, gépkocsik műszaki vizsgáztatásával, gépkocsi-mosással és szervizeléssel foglalkozik. Farkas András projektmenedzser szerint május végéig befejeznék az építkezést, és a vállalkozás beindulásával 30–35 új munkahelyet teremtenének.

A fotovoltaikus pannókat előállító KBK Kraft Project Kft. egy négyezer négyzetméteres csarnokot építene, illetve a közelmúltban kötött bérleti szerződést a háztartási gépek és bútordarabok forgalmazására szakosodott ReSelecto nevű cég is.

Lassan gyarapodó munkahelyek

Kézdivásárhely két ipari parkjában nincs hiány bérlőkből, és a jelek szerint a közeljövőben a meglévő csarnokok mellé újak épülhetnek. Fejér Áron, az Ipari Parkok Kft. ügyvezetője lapunknak ugyanis elmondta, idéntől minden akadály elhárult a cégek útjából, hogy építkezzenek az 1-es számú ipari park területén: „A helyi tanács elfogadta az egykori fafeldolgozó vállalat helyén létesített ipari park területrendezési tervét (PUZ), így ez év januártól szabad az út az építkezések előtt.” Ami a beruházásokat illeti, tavaly bérleti szerződést kötöttek egy céggel, amely idén hozzálátna az építkezéshez. „Emellett további négy cég kezdene építkezésbe idén a tervek szerint, bízom benne, hogy az ígéretek valóra válnak” – tette hozzá.

Megjegyezte, a bérleti szerződések zömében 2019 és 2021 között köttettek, több cég a világjárvány miatt csúszott meg az építkezéssel, másoknak az építőipari alapanyagok drágulása miatt akadtak fizetési nehézségeik, ám mostanra minden bérlők visszabillent a normális kerékvágásba. Hozzátette, tavaly egy új vállalkozás is beindult az 1-es parkban, a turbófeljavításra szakosodott Turbomaster Kft., továbbá a Kézdi Lacto Szövetkezet tejfeldolgozó is beköltözött az egyik csarnokba. „Múlt év végén 81 munkahely volt a két ipari parkban összesen, ami gyarapodást jelent az egy évvel azelőtti 70-hez képest” – osztotta meg lapunkkal Fejér.

Az 1-es számú ipari park területei túlnyomórészt ki vannak adva, hangsúlyozta az igazgató. Ezért, bár időnként érdeklődnek kisebb helyi, illetve környékbeli vállalkozások területbérlés céljával, hacsak valamely nagyobb területet bérlő vállalkozás vissza nem lép, nem tud másoknak kiadni területet. „Mintegy tíz százaléka nincs mindössze bérbe adva az 1-es számú Ipari Parknak” – hangsúlyozta. Hozzátette, ugyanakkor az érdeklődő vállalkozások nem mind felelnek meg az Ipari Parkok profiljának. „Itt elsősorban ipari termelő egységekre van szükség, az Ipari Park működési szablyzatába bele nem férő vállalkozásoknak nem tudunk helyet adni” – hangsúlyozta.

Új vállalkozás a láthatáron

Végül elmondta, a 2-es számú ipari parkban van egy nagy területet igénylő jelentkező. Egy környékbeli cégről van szó, ám annak kilétéről egyelőre nem kívánt szólni Fejér. „Folyamatban vannak a tárgyalások, a következő hetekben esedékes a bérleti szerződés aláírása. Amennyiben ez megvalósul, kevés kiadandó terület marad abban a parkban is, hiszen két nagy csarnok, további épületek és parkoló is épülne egyebek mellett. Ám várjuk ki a végét” – hangzott el zárszóként.

Fotó: Szász Eduárd István

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások