Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb közösségépítőket tüntetnek ki

Újabb közösségépítőket tüntetnek ki Kultúra

A kézdivásárhelyi Tegyünk Kézdiszékért hat évvel ezelőtt alakult, a civil szervezet egyik célkitűzése az volt, hogy hagyományt teremtsen: díjazza a közösség azon tagjait, akik az elmúlt években önzetlenül, becsülettel és alázattal tettek Kézdiszékért, annak lakosaiért. Ma 18 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében ötödik alkalommal osztják ki a szervezet díjait.

A díjak révén minden évben olyan személyekre hívják fel a közfigyelmet, akik munkájukért nem várnak külön jutalmat, juttatást, mindig ott segítenek, ahol lehet és kell. A civil tömörülés tagjai hisznek abban, hogy a díjazottak szerteágazó, kitartó munkáságukkal, emberi helytállásukkal példát mutattak közösségünknek, Felsőháromszék értékeinek megbecsülésében és közös céljaink érdekében történő tovább örökítésben. Azok kapnak elismerést, akik a közösségépítés, történelmi értékeink megőrzése, a kézművesség, a térség szépségeinek, értékeinek népszerűsítése érdekében önzetlenül dolgoznak a köz érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

Eddig huszonöt vehették át a Vetró András szobrászművész által tervezett alkotást. 2019-ben a gelencei Kelemen Dénes ny. tanító, fafaragó és hagyományőrző, Fülöp Magdolna ny. kórházi tisztviselő, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének elnöke, Palkó D. Ilona, a gelencei műemlék templom gondnoka és harangozója, Lénárt Adolf vállalkozó, a kézdivásárhelyi kosárlabda-mozgalom elindítója, Rancz Lajos vállalkozó, a KSE labdarúgó-szakosztályának vezetője és Kis Emese pedagógus, idegenvezető részesült az elismerésben. 2020-ban László Károly keramikust, a Felsőháromszéki Kézműves Egyesület elnökét, Szarvadi Loránd vállalkozót, kultúrmecénást, Nagy Lajos fotóművészt, Jakabos Csaba István gépészmérnököt, a csavargyár volt vezérigazgatóját, Sántha Attila József Attila-díjas költő-írót és Gergely Zoltán ny. iskolaigazgatót, a Perkő Néptáncegyüttes alapítóját díjazták. 2021-ben Iochom István közíró, újságíró, Haszmann Pál nyugalmazott muzeológus, helytörténész és Haszmann József fafaragó, Balogh András, a berecki művelődési központ ny. igazgatója, Ignácz Szabolcs drónfotós, Vetró András szobrászművész és Gábor Judit kézdiszentkereszti tanítónő, a felsőháromszéki népdaltalálkozó megálmodója kapta a díjat. 2022-ben Jánó Mihály művészettörténész, Sárosi Csaba grafikusművész, Kakucs Béla, Szilveszter barát, a felsőesztelneki ferences templom igazgatója, Szőcs Piroska ny. pedagógus, az Együtt a Rák Ellen a Jövőért Egyesület tiszteletbeli elnöke, Veress László cselgáncsedző és Ábri Béla kézdiszentléleki zenetanár, prímás vehette át a kitüntetést.

Az idén csak négy személyt díjaznak:

dr. Pozsony Ferenc kolozsvári egyetemi tanárt, néprajzkutatót, az MTA külső tagját,

Bodó Imre tiszteletbeli főesperest, kézdiszárazpataki plébánost,

Deák Ferenc Loránd magyartanárt, műkritikust

és Lung László Zsolt színművészt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatóját.

Fotók: Tegyünk Kézdiszékért /Facebook

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük