Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Petíciót indított Tánczos Barna leváltásáért az Agent Green

Petíciót indított Tánczos Barna leváltásáért az Agent Green Románia

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy egyeztetést kezdeményez a polgármesteri hivatalok képviselőivel, a vadásztársaságokkal és a gazdaszervezetekkel az elmúlt napokban Székelyföldön történt medvetámadások kapcsán. A tárgyalások célja a törvény módosítása oly módon, hogy a gondot okozó medvéket a támadás bejelentésétől számított 24 órán belül el lehessen szállítani vagy ki lehessen lőni. Eközben környezetvédelmi aktivisták a miniszter lemondását követelik, aki szerintük „a trófeavadászat legalizálására készül”.

Hirdetés
Hirdetés

„Mivel az elmúlt napokban több, emberáldozattal járó medvetámadás történt Székelyföldön, összehívtam a közvetlenül érintett szervezeteket és intézményeket annak érdekében, hogy egyeztessünk arról a készülő jogszabálytervezetről, amely lehetőséget teremtene a helyi hatóságoknak, hogy altatólövedékkel vagy kilövéssel 24 óra alatt távolíthassák el a veszélyes vadállatokat. (…) Rendkívül nagy a felelősségünk és ebben az ügyben racionálisan, közösen kell meghoznunk a lehető legjobb döntéseket” – írta a miniszter a Facebookon.

A jogszabály-változtatás azonnali eljárást vezetne be, amelyet a medveprobléma bejelentésétől számított legfeljebb 24 órán belül alkalmaznának. Néhány órán belül egy csendőrökből és vadászokból álló csapatot küldenének a helyszínre, amely a helyzettől függően fokozatosan avatkozna be: ha a medve először jár a településen, akkor az állat elkergetésével kezdik. Ha kiderül, hogy ismételt látogatásokról van szó, akkor az állatot el kell altatni és át kell telepíteni, ha pedig az állat veszélyessé válik, támad, agresszív, akkor a megoldás a medve kilövése lesz – magyarázta Tánczos Barna a Digi24-nek.

A környezetvédelmi csoportok azonban azzal vádolják a minisztert, hogy „a végső támadást készíti elő a trófeavadászat legalizálása érdekében”. A Greenpeace Románia Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben a környezetvédelmi aktivisták azzal vádolják Tánczos Barnát, hogy „spekulál a lehetőséggel”, „egy olyan időszakban, amikor a közvéleményt aggasztják a medvék látogatásai és támadásai a közösségekben, és frusztrálja a környezetvédelmi minisztérium szerepvállalásának hiánya”.

„A megelőző beavatkozás az erdőben, olyan esetben is, ha a medve nem merészkedett le a faluba, de „veszélyessé válhat” (…) szélesre tárja az ajtót a trófeavadászatok szervezése előtt” – áll a Greenpeace üzenetében.

Egy másik környezetvédő civil szervezet, az Agent Green petíciót indított Tánczos Barna menesztése érdekében.

„Az alatt a hat hónap alatt, amióta Tánczos Barna Románia környezetvédelmi minisztere, semmi sem változott jobb irányba. Ellenkezőleg. Ez a miniszter szövetkezett a trófeavadászokkal és a famaffiával, és blokkolja a természet számára előnyös jogalkotási kezdeményezéseket, valamint a környezeti problémák megoldását szolgáló kulcsfontosságú finanszírozást. A természet csak a bíróságokon győzhet. A minisztérium mentalitása egyáltalán nem változott. A természetre nem életfenntartóként, hanem akadályozó tényezőként tekintenek, amellyel meg kell küzdeni. Ez csak néhány a fő problémák közül, amelyek miatt ezt a minisztert sürgősen le kell cserélni” – áll a petícióban.

Arra a felvetésre, hogy vannak olyan hangok, amelyek azzal vádolják, hogy a minisztérium a jogszabályi változással valójában a trófeavadászoknak biztosítanának nagyobb szabadságot, Tánczos Barna azt válaszolta, hogy ő ezt nem tekinti szabadságnak. „Minden alkalommal elmondtam, hogy a beavatkozást a vadásztársaság technikai személyzete végzi. Nem hiszem, hogy ha a medve támad, nem hiszem, hogy ha az ember veszélyben van, nem hiszem, hogy ha egy nő, egy gyerek, egy család veszélyben van, bármelyik (aktivistákból álló) egyesület megvédheti az emberi életet.”

(Digi24/Hírmondó)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások