Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: külön programot dolgozunk ki a külföldről hazatért románok számára

Orban: külön programot dolgozunk ki a külföldről hazatért románok számára Románia

Programot fog kidolgozni a kormány a diaszpórából hazatért román állampolgárok beilleszkedése érdekében, anélkül azonban, hogy akadályozni próbálnák azokat, akik a krízis után vissza szeretnének térni a befogadó országba – mondta Ludovic Orban miniszterelnök a B1 televíziócsatornának adott szerda esti interjújában.

Hirdetés
Hirdetés

Orban kifejtette, minden hazatért román állampolgárnak van valamilyen szakmája, és a válság lejártával a kormány programot fog kidolgozni annak érdekében, hogy ezek az emberek visszailleszkedjenek a hazai társadalomba. Nagy szükség van munkaerőre például az építőiparban, de a mezőgazdaságban is – tette hozzá.

A diaszpórából visszajövő román állampolgárokat nem illeti meg a kényszerszabadsággal járó juttatás, a szociális segélyre viszont jogosultak. A kormány azonban inkább a beilleszkedésüket segítő programot tartja járható útnak. „Vannak üzletemberek is, akik hazatértek. Őket arra bátorítanánk támogatásunkkal, hogy Romániában fejtsék ki üzleti tevékenységüket” – mondta Orban.

A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: semmilyen módon nem fognak akadályokat gördíteni azok útjába, akik a válság lejártával ismét külföldön akarnak munkát vállalni. Az európai uniós országok által megkövetelt egészségügyi követelményeket mindenkinek be kell tartania, de ezen kívül nem lesz akadálya a külföldi munkavállalásnak, hisz „az EU az állampolgárok, áruk és eszmék szabad mozgásának területe” – fogalmazott a kormányfő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 9., 15:58
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Azok többsége 90 óta nem adózik ro mániának, de ezek mévis foggal körömmel segíteni akarják a varjakat! Aki itthon adózik annak minimálbér jár és válságban 75%os fizú! Szemét politikusok!!!😎

 • User
  Dátum: 2020. április 10., 9:12
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Vannak idegen nyelvű olvasóink, akik időnként bevetnek egy – egy árulkodó maszlagot, vagy egy – egy minuszt a bosszantásunkra. Feltehető, hogy nem – magyarul sem tudnak helyesen írni.

  • User
   Dátum: 2020. április 11., 10:05
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Persze, hogy helyesen illik írni. De ez hatványozottan igaz a Hírmondó újságíróira is, akik nem kedvtelésből kommentelgetnek, hanem az újságírás a munkájuk. Mert aztán a Hírmondóban mindig nagyon komoly és szakmailag helyesen megkomponált cikkek születnek, ugye?! Ja, meg a kommentfal moderálása is nagyon demokratikus. Hagyjuk a kötekedést, mindenki nézzen szépen magába, s rakjon foltot szakadt ruhájára.

 • User
  Dátum: 2020. április 10., 12:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Szélhámos, lelketlen társaság, állami támogatással kotorásznak a zsebünkben!!! Ezeket kell felzárkóztatnunk, hogy még pimaszabb követelésekkel áljanak elő.

 • User
  Dátum: 2020. április 11., 12:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez a ‘program’ kirakat az EU felé…integráció,segilyke,munkaerő szabad áramlása,kacsamesék meg mese a zöld disznóról meg a veres kakasról.Az meg a vicc kategóriája hogy mindenkinek van valamilyen szakmája…hát persze hogy van de azok a szakmák apáról meg anyáról fiúra ,leányra szállt…hogy mik ezek az ősi mesterségek nem írom le hogy PC legyek ,na.Kezdőbetűk…l,r,zs,l.f/pro,k,.Ezt csak azért mondta ,hogy hátha kap pénzt az EU-tól erre ,vagy olyan államoktol ahol udvariasan szólva már nem kivánatos személyek például Norvégia,Hollandia,Olaszo.,stbMár megvan nekik a saját bajuk bőven.

 • User
  Dátum: 2020. április 11., 14:38
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Hoborognek hogy 80 millio szemelyt kepes ellatni elelemmel,de mar is leallitottak az alapelelmiszerek exportjat,mert az uj termesig nem eleg a gabona,kukorica stb.Europa”tigrise”-gazdasagi novekedese–de mar alkudoznak dollar es euro milliardok folvetelen.Egy ilyen mestersegesen keltett allpot megmutatja valoba”csore a kiraly segge”,es ez nem csak rank hanem fel Europara ervenyes.A nagy haszont vadaszva Eurupat fuggove tettek Kinatol,sajnos!Ettol a pofontol Europa folebred vagy „eltunik”!?

 • User
  Dátum: 2020. április 11., 16:06
  ÉRTÉKELÉS: 0

  teljesen egyetertek, de nem hoborognek, hanem dicsekedtek,nem is kisse,ahogy szoktak…ahogy ok mondjak noi suntem buricu pamantului (mi vagyunk a világ kozepe)