Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mobil elsősegélynyújtási eszközöket helyeznek el a nagyvárosok forgalmas pontjain

Mobil elsősegélynyújtási eszközöket helyeznek el a nagyvárosok forgalmas pontjain Románia

Csütörtökön startolt a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelőségének (DSU) országos programja, amelynek során az elsősegélynyújtással kapcsolatos tudnivalókkal látják el a lakosságot, és mobil elsősegélynyújtási készülékeket helyeznek el a forgalmasabb kül- vagy beltereken, amelyeket a járókelők felhasználhatnak életmentésre a mentőcsapatok kiérkezéséig.

Hirdetés
Hirdetés

„Szívinfarktus esetén példul minden perc számít, minél később ér a mentőorvos a helyszínre, annál kisebb a beteg túlélési esélye. Ha a pácienst már az első percben defibrillálják, a sikeres újraélesztés és a vitális funkciók teljes visszanyerésének esélye 90%-os. A második percben ez az esély 80%-os, és minden egyes perc elteltével megközelítőleg 10%-kal csökken” – jelentette ki csütörtökön a DSU vezetője, Raed Arafat.

Az Elsősegélynyújtó pont. Légy te is életmentő! elnevezésű program keretében összesen 370 mobil elsősegélynyújtási készüléket helyeznek el forgalmas közterületeken. A többfunkciós készülékhez hozzátartozik egy automata defibrillátor, egy pulzoximéter a vér oxigéntelítettségének és a pulzusnak a mérésére, egy EKG-készülék és egy oxigént biztosító készülék. Mihelyt a készüléket elmozdítják eredeti helyéről, a hozzá kötött IT-rendszer automatikusan hívja a 112-es sürgősségi hívószámot, így jelezve, hogy valaki használja azt, és sürgősségi beavatkozásra van szükség. Szintén a betáplált IT-rendszeren keresztül a készüléket használó személlyel kapcsolatba léphet egy mentőorvos, aki irányíthatja az életmentést. A készüléket bármely, minimális szakképzésben részesült személy képes használni, de a felszerelés vagy a diszpécserszolgálat által szolgáltatott iránymutatás alapján azok is, akik egyáltalán nem estek át képzésen.

„A defibrillátorok segítségével bárki segíthet embertársán, újraindíthatja a szívét, amíg mi odaérünk, vagy hasznos adatokat szolgáltathat állapotát illetően” – magyarázta Arafat, aki szerint a helyzet sürgőssének eldöntése szempontjából nem mindegy, hogy valaki néhány kusza adatot szolgáltat a 112-es hívószámot tárcsázva, vagy az elsősegélynyújtó készüléket használja, és lényeges információkat közöl a diszpécserrel.

A program első szakasza gyakorlatilag novemberben kezdődik 40 készülék elhelyezésével a főváros különböző pontjain. Ezek közül 27-et a legforgalmasabb zónákban, például a metró- és vonatállomásokon helyeznek el.

A projekt költségvetése 5.019.420 lej. A 370 készülék közül 340-et a LIDL Románia támogatásával vásárolnak meg, a SMURD Alapítvány támogatásával pedig 30-at.

A 370 készülékből 105-öt közterületen helyeznek el: 27-et Bukarestben, 12-12-t Kolozsváron, Temesváron, Iaşiban és Konstancán, tízet-tízet Nagyváradon, Nagyszebenben és Marosvásárhelyen. A többi készüléket a LIDL kereskedelmi hálózat üzleteiben helyezik el.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük