Felhívás!

Aláírták az ellenzéki pártok a Johannis által kezdeményezett politikai megállapodást

Aláírták az ellenzéki pártok a Johannis által kezdeményezett politikai megállapodást Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) – a médián keresztül adott válaszai alapján – megtagadta a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás aláírását – mondta csütörtökön Klaus Johannis államfő, aki szerint a PSD több módosító javaslatot fogalmazott meg, mint ahány cikkelyből áll a paktum.

A megállapodás aláírása alkalmából a Cotroceni-palotában tartott ceremónián az elnök hangsúlyozta, az európai parlamenti választáson és az azzal párhuzamosan zajlott referendumon a román állampolgárok egyértelműen az Európa-párti Románia és a “siralmas PSD-kormányzás” ellen foglaltak állást. Hozzátette, a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás a parlamenti pártokkal folytatott konzultációk következtetéseit tartalmazza, és négy párt mondott “világos és egyértelmű igent” a paktum aláírására vonatkozó felhívására: a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a PRO Románia párt, valamint a Népi Mozgalom Párt (PMP).

“A PSD nekem nem jelezte, hogy érdekelt lenne. Május 27-e után úgy tűnt, hogy megváltozott az alakulat, de nem így van, a PSD nem változott meg, és nem változik meg. Az egymás után következő választások közül az elsőt már elveszítette, de csak látszatra változott meg, ugyanazokat a célkitűzéseket követi, és – a médián keresztül adott válasza alapján – elutasította a paktum aláírását” – emelte ki beszédében Johannis, aki szerint a szociáldemokraták több módosító javaslatot fogalmaztak meg a megállapodáshoz, mint ahány cikkelyt tartalmaz a dokumentum.

A ceremónián az elnök hangsúlyozta, az aláírók listája nyitott marad. “A kapu nyitva áll minden politikus számára, aki hozzá akar járulni egy jobb Románia felépítéséhez” – mondta.

Az elnök szerint a május 26-i választáson a román állampolgárok felülkerekedtek a “PSD-féle inkompetencián”, az igazságszolgáltatás és a nemzetgazdaság elleni támadásokon.

“Következnek az államfő-, majd a helyhatósági és a parlamenti választások. A román állampolgárok akkor is tudni fogják, hogyan kell szavazniuk, ahhoz azonban, hogy a mostani választások eredményét továbbvigyük, módosítani kell az alkotmányt és a vonatkozó törvényeket. Ismét csúfot űztek a külföldön élő románokból, ezért változtatni kell az eljáráson, módosítani kell a törvényt, és fel kell hagyni a diaszpóra ellen irányuló diskurzussal” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy mindehhez “másfajta parlamentre” van szükség. “Kialakulóban van az alternatíva, dolgozunk rajta” – mondta.

A csütörtöki ceremónia keretében Johannis államfő mellett Ludovic Orban PNL-elnök, Dan Barna USR-elnök, a PRO Romániát vezető Victor Ponta, valamint Eugen Tomac PMP-elnök látta el kézjegyével a dokumentumot.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tervek szerint jövő héten írja alá a megállapodást.

Tăriceanu: “illegitim és erkölcstelen” a paktum

A Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás aláírásával Johannis államfő megajándékozta magát születésnapja alkalmából egy “intézményes ajándékkal” – véli Călin Popescu-Tăriceanu.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a szenátus elnöke egy pénteki Facebook-bejegyzésben “illegitimnek és erkölcstelennek” nevezte az ellenzéki pártok által egy nappal korábban aláírt paktumot, amellyel – állítja Tăriceanu – az államfő azt a látszatot próbálja kelteni, hogy dolgozik.

“Valójában azonban egy ünnepélyes here ül a Cotroceni-palotában, egy laboratóriumi körülmények között létrehozott politikus, aki semmivel sem járult hozzá az európai integráció megalapozásához, csak beültették az asztalfőre, és most elköveteli mások érdemeit. Nem! Iohannis elnök semmit sem tett az integráció érdekében! Mások végezték el a munkát. Az Emil Constantinescu elnöksége idején tisztségben volt kormányok, a Năstase-kormány, a jómagam vezette kormány vállát nyomta Románia EU- és NATO-integrációjának felelőssége. Iohannis akkoriban Nagyszeben polgármestere volt, és mindössze annyit tett, hogy az általam vezetett kormány nagylelkűségét kihasználva az akkor Európa kulturális fővárosa címet viselő Szebennek kiutalt pénzekből építette saját kampányát” – áll a bejegyzésben.

A szenátus elnöke rámutat, egyetlen párt vagy politikus sem vonta kétségbe soha az ország európai elköteleződését, azonban “a polgármesterből lett elnök, aki Románia Churchilljének vagy Nelson Mandelájának képzeli magát” azt hiszi, hogy kizárólag rajta áll az ország európaisága.

“Románia EU-csatlakozási szerződésének aláírójaként nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy olyasvalaki adjon nekem leckét európaiságból, aki több időt tölt a hegyekben és külföldön, mint a munkahelyén. És aki csak résztvevője volt az említett csatlakozási ceremóniának. Igaz, más ország kormányának meghívottjaként” – teszi hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.