Felhívás!

A Honvédelmi Minisztérium képviselői ott lesznek a védelmi minisztériummal tartandó megbeszélésen

A Honvédelmi Minisztérium képviselői ott lesznek a védelmi minisztériummal tartandó megbeszélésen Románia

A Honvédelmi Minisztérium (HM) képviselői ott lesznek a román védelmi tárcával az úzvölgyi katonatemető ügyében tartandó megbeszélésen – tudatta a HM csütörtökön az MTI-vel.

A román védelmi minisztérium szerdán tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők, kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében, a megbeszélésre a június 24. és 28. közötti időszakot jelölte meg. A közlemény szerint a román fél által javasolt megbeszélést a román minisztérium részéről a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), magyar részről a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei folytatnák le.

A HM csütörtöki közleményében azt írta: a megjelölt helyen és időpontban ott lesznek, hogy a magyar álláspontot képviseljék.

Ezzel együtt megjegyezték, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a konfliktus kezdete óta három alkalommal írásban, egyszer pedig az akkreditált román katonai attasé útján kereste meg román partnerszervezetét, hogy – a magyar-román hadisíregyezmény értelmében – kétoldalú szakmai találkozón tisztázhassák az úzvölgyi katonatemető ügyét.

A moldvai, Bákó megyei Dărmănești (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben. Múlt csütörtökön több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni azt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 14., 18:57
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Mint mindig, most is átverik a magyarokat. Ígérnek fűt-fát. Aztán haza mennek és elfelejtik ugyanúgy mint eddig minden kétoldalú vagy nemzetközi szerződést. Építik tovább az oláh sovinizmust, fasizmust. Az egész ország egy nagy pöcegödör. A baj az, hogy Erdélyt vissza butították 2000 évet. Ebből nehéz lesz kimászni, és az oláhok nem is hagyják, hanem visszanyomják a szarba a magyarok fejét, ha az övék már benne van, akkor legyen a miénk is benne.