Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Milyen lesz az idei karácsony és szilveszter? Raed Arafat felvázolta a lehetséges korlátozásokat

Milyen lesz az idei karácsony és szilveszter? Raed Arafat felvázolta a lehetséges korlátozásokat Románia

Raed Arafat ismertette, hogyan zajlanak mad az idei téli ünnepek, tekintettel arra, hogy a koronavírus-fertőzések száma meredeken emelkedik. A belügyi államtitkár hangsúlyozta, az állam nem tud és nem is fog beleszólni abba, hogy az emberek hogyan ünnepelnek az otthonaikban, javaslatokat azonban megfogalmazhatnak a vírus terjedésének korlátozása érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

Raed Arafat szerint az idei ünnepek biztosan nem lesznek olyanok, mint máskor.

„Az általános szabályokat már tudjuk: maszkot akkor is kell majd viselni, a távolságot akkor is kell majd tartani, a beltéri rendezvények valószínűleg akkor is korlátozva lesznek. Hogy más intézkedések lesznek-e, azt most nem tudom megjósolni. Fontos azonban megértenünk, hogy az ünnepek nem tudnak olyanok lenni, mint 2019-ben voltak” – fogalmazott a katasztrófavédelmi főosztály vezetője.

Arafat aláhúzta, hogy lehetségesek lesznek olyan korlátozások, amelyek nem teszik majd lehetővé az előző években megszokott tevékenységeket, részleteket azonban nem közölt.

„A pandémia közepén leszünk, a második hullámban, ha pedig nem tartjuk be a szabályokat, január-február környékén ismét fokozódhat a járvány terjedése. Tél lesz, amely a vírus által leginkább kedvelt évszak” – mondta.

Raed Arafat szerint nem fér kétség hozzá, hogy az emberek jobban ki vannak téve a fertőzésnek családi körben, és elmondta, hogyan ajánlott majd ünnepelni a karácsonyt: „Családi körben azt jelenti, hogy azon emberek körében, akik egy háztartásban élnek. Tágabb családi körben azt jelenti, hogy mások is átmennek hozzád, és ez már kockázatot jelent.”

„Egyesek megpróbálták elferdíteni a kormányülés után tett nyilatkozataimat. Nem mehetünk be az emberek lakásába, és nem mondhatjuk meg, hogy mit tegyenek. Ez az ő felelősségük. Ha te két-három másik családdal együtt akarsz ünnepelni, növekszik a megfertőződés kockázata, mert feltételezem, hogy nem fogod maszkban tölteni a karácsony estét. Ez lehetetlen. Tehát a szervezéstől függ, ha meghívod a nagyszülőket, barátokat és máshol élő személyeket, akkor növekszik a vírus terjedésének kockázata. Ez logikus” – tette hozzá az államtitkár.

„Mindenki magának határozza meg a kockázatot, amit be mer vállalni. Mi megpróbáljuk a nyilvános terekben, a munkahelyen csökkenteni a megfertőződés kockázatát, és tanácsokat adunk a magán terekre vonatkozóan, de ott nincs ahogyan ellenőrizzük, nem is lenne normális. Ott minden személytől egyénileg függ, hogy mennyire tudatosítja a felmerülő kockázatokat” – tette hozzá Raed Arafat.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások