Felhívás!

Kvórumhiány miatt elmaradt a szenátus szerdai plenáris ülése

Kvórumhiány miatt elmaradt a szenátus szerdai plenáris ülése Románia

Kvórumhiány miatt nem tartották meg szerdán a szenátus plenáris ülését.

A felsőház ügyvivő elnöke, Robert Cazanciuc szerint a plénum 68 szavazattal lett volna döntőképes, de csak 58 szenátor volt jelen, így kvórumhiány miatt berekesztette az ülést.

A szenátus szintén szociáldemokrata párti alelnöke, Titus Corlăţean azt javasolta, hogy vonják meg azoknak a törvényhozóknak a juttatását, akik három hete nem jelentek meg az üléseken.

Az USR a telefonos szavazás jóváhagyását kérte

A Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátorai azzal a kéréssel fordultak a frakcióvezetők bizottságához, hogy hagyják jóvá a telefonszavazást a szerdai plenáris ülésen, annak érdekében, hogy a testület megszavazhassa a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító javaslatot.

A hírt az USR elnöke, Dan Barna jelentette be, hozzátéve, hogy amennyiben nem teszik lehetővé a telefonos szavazást, az USR szenátorai nem fognak részt venni a plenáris ülésen.

“Dolgozunk, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet valósággá váljon. Ha nem engedélyezik a telefonos szavazást (…), nem fogunk részt venni ezen a vásári komédián, mert semmi esély, hogy összegyűljön a 90 szavazat, ami ahhoz szükséges, hogy a Büntetőügyesek nélkül kezdeményezés valóra váljon és ez a parlament történelmi pillanatot valósítson meg” – mondta Barna.

A USR elnöke arra kérte a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt vezetőit, hogy tegyenek le mindenféle parlamenti “kombinálástól”, és hagyják jóvá a törvények telefonon történő megszavazását.

“A kollégáim akkor fognak bemenni a terembe, amikor megszületett a döntés arról, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezést telefonon lehet megszavazni, ugyanis ez egy nagyon fontos kezdeményezés, és minden szenátornak ki kell fejeznie álláspontját ezzel kapcsolatban” – közölte Dan Barna.

PSD: olyan döntéseket kell hoznunk, amelyekhez a szenátorok fizikai jelenlétére van szükség

A felsőház szerdai plenáris ülésének a szenátorok fizikai jelenlétével kell zajlania – szögezte le Robert Cazanciuc ügyvivő házelnök.

A szenátusi elnök szerint számos fontos döntést kell meghozni, többek között a felsőház megszervezésével, valamint a szenátus alárendeltségébe tartozó egyik szerv, a Fogyatékkal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezmény gyakorlatba ültetését monitorozó tanács jelentésével kapcsolatban.

Cazanciuc szerint a plénumbeli szavazás a koronavírus-járvány indokolta óvintézkedések betartásával zajlik majd.

“Nincs parlamenti szünet, javában zajlik az ülésszak. A szenátoroknak a munkahelyükön kell lenniük. Az, hogy a PNL megszokta az elmúlt három héten, hogy nem jár be dolgozni, az ő döntése. A PSD szenátorai jelen voltak a plénum ülésén múlt héten is, és ma is. Magyarázzák meg majd a PNL-sek, ha nem jönnek el, hogy miért nem jöttek el” – fogalmazott.

A szenátus szerdai plenáris ülésének napirendjén szerepel többek között a házbizottság összetételének módosításáról, illetve a Fogyatékkal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezmény gyakorlatba ültetését monitorozó tanács elnökének menesztéséről szóló határozat is.

RMDSZ: a parlamenti többség az utolsó pillanatban döntött úgy,hogy a szenátorok fizikai jelenlétével tartják meg az ülést

A parlamenti többség az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy a szenátorok fizikai jelenlétével tartják meg a szerdai plenáris ülést, lehetetlenné téve ezáltal az RMDSZ törvényhozói számára, hogy részt vegyenek a vitán és a szavazáson – hangsúlyozza szerdai közleményében a szövetség.

A közlemény emlékeztet, hogy a szenátus szerdai ülésének napirendjén a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által kezdeményezett, Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezés is szerepel, amelyet az RMDSZ mind a képviselőházban, mind a szenátus alkotmányossági bizottságában támogatott szavazatával.

“A szenátus tegnap úgy döntött, hogy a mai plénumülést online is megszervezik, hiszen a járványügyi intézkedések is ezt követelik. Ma, néhány órával az ülés előtt a Szociáldemokrata Párt az USR támogatásával felülírta a döntést, a járványügyi helyzetet figyelmen kívül hagyva nem tartják meg online is a szenátus mai plénumát, megakadályozva ezzel, hogy az RMDSZ szenátorai részt vegyenek a vitán és a szavazáson. Felháborítónak tartjuk, hogy a többség kampányban ilyen eszközökhöz folyamodik azért, hogy az RMDSZ-t kirekessze a döntéshozásból” – idézi a közlemény Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét.

Cazanciuc: az USR egyszerűen bojkottálta a saját kezdeményezését

Robert Cazanciuc, a szenátus ügyvivő elnöke közölte: a felsőház szerdai, fizikai jelenlétet feltételező plenáris ülésén 58 szenátor volt jelen, tehát nem volt döntőképes a testület. Cazanciuc szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bojkottálta a saját törvénykezdeményezését azzal, hogy nem vett részt az ülésen.

“Amit be kellett bizonyítani, az bizonyításra talált. A szenátus mai plenáris ülésén az egyetlen jelen levő frakció a Szociáldemokrata Párté volt. Az összes többi frakció hiányzott. Fontos törvénytervezet volt ma napirenden: a Büntetőügyesek nélküli közéletet. Mi már korábban közöltük, hogy a PSD támogatja ezt az indítványt, és az összes PSD-s szenátor jelen volt a szenátus plénumán. A Nemzeti Liberális Párt valószínűleg azért maradt távol, hogy óvja a parlamenti jelöltlistákon lévő saját büntetőügyeseit, az USR pedig egyszerűen bojkottálta a saját kezdeményezését” – mondta a felsőház ideiglenes elnöke.

Utána hozzátette: a PSD szenátorai közül csak azok hiányoztak, akik betegek, és alapvető erkölcsi kötelességnek tartja, hogy a szenátorok megjelenjenek a törvényhozó testület ülésein, ne ‘blicceljék el’ azt.

Cazanciuc szerint ugyanis nem lehet minden döntést online meghozni. Ilyen például a szenátusi titkárok kinevezése. “A PNL-s és az USR-s titkár ma is hiányzott. Gyakorlatilag le van bénulva Románia Szenátusa emiatt a hiányzás miatt” – jelentette ki.

A felsőház vezetője azt is elmondta, 15 órára megbeszélésre hívta a frakcióvezetőket, de csak a PSD szenátorai jelentek meg.

A napokban újra összehívják a frakcióvezetőket, hogy törvényes megoldást találjanak a szenátus tevékenységének folytatására. “Ha nem találunk más megoldást, az online megoldást is működőképes lehet”- mondta még Cazanciuc.

Barna: a PSD és a PNL csak mímeli, hogy foglalkoztatja őket a kezdeményezés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) csak mímeli, hogy foglalkoztatja őket a a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító kezdeményezés, valójában azonban minden eszközt felhasználnak arra, hogy késleltessék az elfogadását – állítja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Dan Barna annak kapcsán beszélt erről, hogy szerdán kvórumhiány miatt elmaradt a felsőház ülése, amelynek napirendjén többek között az USR alkotmánymódosító kezdeményezése is szerepelt.

Az alakulat elnöke felrótta a PSD-nek, hogy nem adott lehetőséget az elektronikus szavazásra, bár az elmúlt hónapokban több ízben is alkalmazták már ezt a módszert, hiszen a járvány miatt korlátozott számban lehetnek jelen az ülésteremben a törvényhozók.

“Ma reggel kitalálták, hogy kötelező a fizikai jelenlét, s így nyilván lehetetlenné vált a minimális számú, 90 szavazat megszerzése. (…) Éppen ezért nem járultak hozzá az USR szenátorai a kvórumhoz. Mert csak egy látszatszavazás lett volna, amelynek nyomán elutasítják a kezdeményezést. Mi ezt nem engedjük meg” – fogalmazott.

Barna ugyanakkor azzal az igényléssel fordult a PSD és a PNL vezetőihez, Marcel Ciolacuhoz és Ludovic Orbanhoz, hogy támogassák egy újabb házbizottsági ülés összehívását, majd a frakcióvezetők jelöljenek ki egy újabb időpontot ezen a héten a civil kezdeményezésről való voksolásra.

“Még ezen a héten szavazni kell a kezdeményezésről, hogy lehessen kiírni a referendumot december 6-ára, a parlamenti választások napjára, mert az a legegészségesebb megoldás gazdasági, logikai és minden más tekintetben” – magyarázta.

Csütörtökre újabb szenátusi plenáris ülés összehívását kéri az USR PLUS. Az ülés egyedüli napirendi pontja a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés lenne.

“A mai, PSD és PNL által irányított szenátusi bohóckodás után az USR PLUS szövetség azt kéri a két pártelnöktől, Marcel Ciolacutól és Ludovic Orbantól, hogy sürgősen hívja össze a szenátus házbizottságát, amely rendelje el, hogy csütörtökön újabb plenáris ülést tartsanak, kizárólag a Büntetőügyesek nélküli közéletet polgári kezdeményezés megszavazása végett” – olvasható az USR PLUS állásfoglalásában.

A politikai szövetség szerint ez az egyetlen módja, hogy a PSD és a PNL vezetői bebizonyítsák: valóban meg akarják reformálni a politikai osztályt azáltal, hogy kiiktatják a büntetőügyeseket a köztisztségekből.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.