Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még két nap a fellebbezésre!

A Nép Ügyvédje és több sajtóorgánum emlékezteti a lakosságot, hogy 2020. június 2. az a határidő, ameddig még megfellebbezhetők a szükségállapot idején kiszabott pénzbírságok.

Hirdetés
Hirdetés

A fellebbezés elmulasztása esetén a pénzbüntetések érvényben maradnak és hatóságilag behajthatók, ami nagyon kellemetlen következményekkel járhat (bankszámla zárolása, bérlevonás, ingatlanlefoglalás stb.). A fellebbezés lehetősége csak azokra a pénzbírságokra vonatkozik, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésének ürügyén kihirdetett több katonai rendelet megszegése miatt alkalmazott a rendőrség, csendőrség.

Fontos tudni, hogy azoknak a pénzbírságoknak a teljes törlésére vagy esetleg visszafizetésére van jó esély, amelyeket a  Alkotmánybíróság jogsértőnek ítélt. A Nép Ügyvédje az 1999. évi 1-es számú sürgősségi kormányrendelet két cikkelyét és az azokat módosító 2020. évi 34-es számú sürgősségi kormányrendeletet támadta meg az Alkotmánybíróságon, és a folyamodványt indokoltnak ítélte a taláros testület.

Az ítélet tehát főleg azokra a pénzbírságokra vonatkozik, amelyek (felemelt) összege 2000 lejtől 20 ezer lejig terjed. Ez nem jelenti azt, hogy a szükségállapot első heteiben vagy később kiszabott, kisebb összegű pénzbírságokat nem lehetne megfellebbezni, hogyha bizonyítottan túlkapások, jogsértések  történtek.

(bl)
 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük